Image default
Υγεία

Έρευνα: Οι συνέπειες της πολύωρης καθημερινής αδράνειας

Για έναν έφηβο, ή νεαρό ενήλικα, το να κάθεται πολλές ώρες στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση και να μην κάνει καμία φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, ακόμη και νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης της Βόρειας Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από μια μακρόχρονη μελέτη 25 ετών σε πάνω από 3.200 άτομα 18 έως 30 ετών. Εκείνοι που ανέφεραν ότι παρακολουθούν TV περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα και ταυτόχρονα είχαν μειωμένη σωματική δραστηριότητα (συνήθως λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα) είχαν την μεγαλύτερη πτώση της γνωστικής τους λειτουργίας κατά τη διάρκεια της μελέτης, ακόμα και πριν από την φτάσουν στην μέση ηλικία.

Συγκεκριμένα, αυτά τα άτομα βρέθηκε ότι από αρκετά νωρίς στην ζωή τους είχαν ασθενέστερη μνήμη, πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και μειωμένη ικανότητα να σχεδιάζουν και να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, σε σύγκριση με συνομηλίκούς τους, οι οποίοι δεν παρακολουθούσαν τόσες πολλές ώρες TV (ή κάθονταν μπροστά σε έναν υπολογιστή) και ασκούνταν περισσότερο καθημερινά. Μάλιστα, αυτά τα αποτελέσματα παρέμειναν αληθή ακόμα και αφότου οι επιστήμονες προσάρμοσαν τις μετρήσεις για να λάβουν υπόψη και την εκπαίδευση του κάθε συμμετέχοντα. Από την άλλη πλευρά, η λεκτική μνήμη των νεαρών συμμετεχόντων φάνηκα να μην επηρεάζεται από την καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που αποδεικνύουν πόσο κακός είναι ο συνδυασμός των πολλών ωρών απραξίας μπροστά στην TV και της απουσίας σωματικής άσκησης γενικότερα, ακόμη και για τον σχετικά νεαρό εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η αδράνεια, όσο και οι ώρες παρακολούθησης TV συνδέονται με τη γνωστική εξασθένηση, αλλά δεν είχαν επικεντρωθεί σε εκείνους που επιδίδονται σε τέτοια συμπεριφορά ενώ είναι ακόμα νέοι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανώς η άσκηση οδηγεί σε μεγαλύτερη νευρογένεση στον εγκέφαλο και ανάπτυξη νευρικού ιστού, καθώς και σε μεγαλύτερη συναπτική πλαστικότητα (ικανότητα των νευρικών οδών του εγκεφάλου να εξακολουθούν να αλλάζουν και να αυξάνονται).

Αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης δεν θεωρούνται απολύτως πειστικά. Μπορεί όσοι έχουν εξαρχής χαμηλή γνωστική λειτουργία να είναι και πιο πιθανό να κάθονται περισσότερες ώρες να παρακολουθούν τηλεόραση. Ή ότι ο συνδυασμός της TV με την απραξία να οδηγεί σε κάποια άλλη κατάσταση, όπως είναι η κακή υγεία της καρδιάς, η φλεγμονή, η παχυσαρκία, ή η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να με τη σειρά της να επηρεάζει την απόδοση του εγκεφάλου. Ή ακόμη ότι τα άτομα με υψηλή γνωστική λειτουργία είναι πιο πιθανό να απαντούν στους ερευνητές αυτό που καταλαβαίνουν ότι “θέλουν να ακούσουν”, το οποίο είναι ότι κάνουν πολλή άσκηση και δεν θέλουν παρακολουθούν πολύ τηλεόραση.

iatropedia.gr

Related posts

Πώς να μαγειρέψεις το ρύζι για να φιλτράρεις το αρσενικό αλλά να μείνουν τα θρεπτικά συστατικά

alexpap

Τι μπορεί να κάνει ένας 50αρης για γερό μυαλό στα 75

alexpap

Σε τι βοηθάει η βιταμίνη D και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε

adrianos.exnet

6 αλλαγές στον τρόπο ζωής για πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

alexpap

Αυτά είναι τα συμπτώματα που θα έχετε πριν απο κάποιο εφκεφαλικό επισόδειο

vasilis.exnet

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για γυμναστική

adrianos.exnet