Image default
Υγεία

Γένους θηλυκού η χολολιθίαση στην ηλικία των 40 ετών

Τις γυναίκες, φαίνεται να προτιμά η πέτρα στη χολή στις ηλικίες των 40 ετών, όπου η αναλογία είναι 4 γυναίκες προς 1 άνδρα, όπως αναφέρει ο γενικός χειρουργός Επιμελητής Ά στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά και πρώην Διοικητής του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά”, Νίκος Βλαχάκος, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή “104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ”. Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκο, τα ποσοστά κυμαίνονται στο 40%, ενώ μετά την ηλικία των 60 εκτινάσσονται στο 60%. Όπως εξηγεί ο πρώην διοικητής του “Μεταξά”,οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς λόγω του ορμονικού τους. «Όσο περισσότερο αυξάνεται η συγκέντρωση των οιστρογόνων, τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργηθούν πέτρες. Ακόμα, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί.Κι αυτό γιατί οι πέτρες μειώνουν την κινητικότητα της χολιδόχου κύστεως, με αποτέλεσμα η χολή, η οποία αποθηκεύεται,να μην μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, όταν τη χρειάζεται ο ίδιος ο οργανισμός».

Τι είναι χολολιθίαση με απλά λόγια

«Η χολολιθίαση είναι ο σχηματισμός λίθων στη χολιδόχο κύστη. Η χολιδόχος κύστη είναι ένα πολύ μικρό όργανο δίκην αχλαδιού, η οποία είναι προσκολλημένη στο ήπαρ. Αποκλειστικός σκοπός της χοληδόχου κύστεως είναι η αποθήκευση της χολής (η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται στο ήπαρ, το οποίο βοηθάει στην πέψη των λιπαρών ουσιών.) Η χολολιθίαση μπορεί να είναι συμπτωματική ή ασυμπτωματική. Η αιτιολογία δημιουργίας των χολολίθων δεν έχει ακόμη καταστεί σαφής από την επισημονική κοινότητα, ωστόσο αναζητούμε τον συσχετισμό με την διατροφή και σίγουρα ενοχοποιούνται τα λιπαρά φαγητά», τονίζει ο κ. Βλαχάκος.

Ένοχοι: Παχυσαρκία, διαβήτης, νηστεία, γρήγορη απώλεια βάρους και αντισυλληπτικά

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκο, οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία των λίθων της χολιδόχου κύστεως είναι αρκετοί.«Κατά αρχήν το φύλο.Είναι πιο συχνή στις γυναίκες και μάλιστα μετά τα 40 έτη, η αναλογία είναι 4 γυναίκες προς 1 άνδρα. Προδιάθεση για χολολιθίαση παρουσιάζουν και οι πολύτεκνες γυναίκες, λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης των οιστρογόνων. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, καθώς επίσης και ο σακχαρώδης διαβήτης. Και όσο και αν σας φανεί περίεργο η γρήγορη απώλεια βάρους και η νηστεία. Και η νηστεία ενοχοποιείται για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ ο οργανισμός έχει χολή προκειμένου να κάνει πέψη των λιπαρών ουσιών, δυστυχώς δεν χρησιμοποιείται. Αποτέλεσμα της στάσης της χολής στη χολιδόχο κύστη είναι η δημιουργία χολολολίθων. Επίσης, τα αντισυλληπτικά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα»

Ύποπτα συμπτώματα πριν από τον οξύ πόνο

Τα συμπτώματα που προηγούνται πριν έλθει ο οξύς πόνος, όπως αναφέρει ο κ. Βλαχάκος είναι κάποιες δυσπεψίες που μπορεί να έχουμε, κάποιος πόνος στο επιγάστριο, που πολλές φορές μιμείται μία απλή γαστρίτιδα. «Επίσης ένας ελαφρύς πόνος στην δεξιά ωμοπλάτη, μπορεί να μην είναι μυικός ή οστικός, αλλά να προέρχεται από το χοληδόχο κύστη. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει μετακίνηση των χολολίθων μέσα στην κύστη, η οποία προκαλεί το πονάκι αυτό, που όμως στη συνέχεια μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και όσο πιο πλούσιο θα είναι το γεύμα σε λιπαρά που δεν θα μπορεί ο οργανισμός να αντεπεξέλθει όπως αν ήταν σε μία φάση ηρεμίας, δίνει όλα αυτά τα συμπτώματα. Βέβαια, μετά από όλα αυτά συμπτώματα προχωράμε στη φάση των έντονων ενχολημάτων, με πόνο στο δεξί μέρος, στο δεξιό υποχόνδριο, όπως λέμε, κάτωθεν του θώρακος. Ένας οξύς τέτοιος πόνος οδηγεί τον άρρωστο στο νοσοκομείο, όπου ανακαλύπτει ότι έχει χολολιθίαση».

Ο κρόκος του αυγού νούμερο ένα εχθρός

Η πρόληψη ακουμπά στη διατροφή μας λέει ο κ. Βλαχάκος.«Όχι λιπαρά, όχι τηγανιτά και το ποιο βασικό από όλα είναι το αυγό. Το αυγό και μιλάμε για τον κρόκο, επειδή είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά, είναι ένα γεύμα το οποίο θα προκαλέσει οξύτατο πόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 30 χρόνια όταν δεν είχαμε τους υπερήχους, δεν είχαμε όλα αυτά τα απεικονιστικά, διαγνωστικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα, η μέθοδος την οποία ακολουθούσαν οι παλιοί χειρουργοί και παθολόγοι ήταν η εξής: Για να ανακαλύψουν αν υπήρχε πρόβλημα στη χολιδόχο κύστη, δίναν στον ασθενή τους δύο βραστά αυγά. Μετά την παρέλευση ενός τετάρτου και ενώ άρχιζε η διεργασία της πέψης, ο ασθενής άρχιζε να πονάει. Εξ ου ετίθετο και η διάγνωση χολολιθιάσεως».

Χειρουργική αντιμετώπιση

Από τη διάγνωση με το αυγό όμως μέχρι σήμερα, η ιατρική ως γνωστόν έχει κάνει τεράστια άλματα κι έτσι οι χειρουργοί πλέον έχουν στη φαρέτρα τους πολλές σύγχρονες μεθόδους , προκειμένου να απαλλάσσουν τους ασθενείς από τους αφόρητους πόνους, που συχνά προκαλεί η πέτρα στη χολή. Καταρχήν έχουμε το κλασσικό χειρουργείο, το οποίο ακόμα και σήμερα έχει ένδειξη για να μπει, όταν το πρόβλημα της χολιδόχου κύστεως είναι αρκετά μεγάλο, φλεγμονώδες ή υπάρχουν άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες του ασθενούς, που δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει στο πιο σύγχρονο χειρουργείο, που είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται με 4 μικρές τομές με κάμερα και έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και τη γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητες του.Και μάλιστα τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η μέθοδος έχει εξελιχθεί ακόμα καλύτερα και γίνεται με μία μόνο τομή.Είναι μία πάρα πολύ σύγχρονη μέθοδος, όπως άλλωστε και η ρομποτική, με τη διαφορά ότι η ρομποτική είναι πολύ δαπανηρή. Η λαπαροσκοπική έρχεται στα μέτρα όλων, μπορεί να γίνει και σε δημόσιο νοσοκομείο και είναι μία μέθοδος, στην οποία υπάρχει τεράστια εμπειρία και έχει πολύ καλά αποτελέσματα με ασφάλεια. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μόνον ένα βράδυ και μετά από μία εβδομάδα επανέρχεται στην εργασία του ή στις δραστηριότητες του».

tanea.gr

Related posts

Τρεις τρόποι για να αντισταθείτε στην κατάθλιψη

Γυμναστική σε εξωτερικό χώρο-Ποια είναι τα οφέλη

alexandros

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ΑΛΟΗΣ

adrianos.exnet

Τα οφέλη της σοκολάτας

mysite

H ρίζα Chinese Thorough wax παίρνει τη θέση της κορτιζόνης

mysite

Πέντε προβλήματα υγείας που φαίνονται στα μαλλιά

mysite