Image default
Υγεία

Η απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς χαρίζει χρόνια ζωής

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί σε δύο ξεχωριστές μελέτες οι οποίες είχαν εστιάσει στο πόσο μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη ζωή ενός παχύσαρκου η βαριατρική επέμβαση απώλειας βάρους.

Είχε διαπιστωθεί στη μία μελέτη ότι η μείωση του βάρους σε έναν παχύσαρκο μέσω της βαριατρικής επέμβασης καταπολεμά τη γήρανση του ατόμου αυτού ενώ η άλλη είχε δείξει ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν στην επέμβαση είχαν στη συνέχεια πολύ καλύτερες σωματικές αντοχές.

Μια ακόμα μελέτη για τη σχέση της βαριατρικής επέμβασης με την καλυτέρευση της ζωής ενός παχύσαρκου έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες μελέτες και να τονίσει ότι το σημαντικότερο είναι ότι με τη βαριατρική μειώνονται οι θάνατοι των παχύσαρκων ατόμων από παράγοντες όπως είναι η ύπαρξη στεφανιαίας ή βαλβιδικής νόσου, η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε φέτος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Christina Persson από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, έλαβαν και επεξεργάστηκαν στοιχεία από το σουηδικό μητρώο ασθενών. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται όλες οι νοσηλείες και επισκέψεις ασθενών στο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες επέλεξαν 48.693 ασθενείς, ηλικίας 18-74 ετών, που είχαν ως κύρια διάγνωση την παχυσαρκία στη Σουηδία, από το 2000 μέχρι το 2011. Απ’ αυτούς οι 22.581 είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση (γαστρική παράκαμψη 92,8%), ενώ 26.112 παχύσαρκοι ασθενείς δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για 5,4 χρόνια και όσους δεν είχαν χειρουργηθεί για 5,5 χρόνια, και αφού έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν χειρουργήθηκαν είχαν υψηλότερες πιθανότητες θανάτου έναντι εκείνων που επέλεξαν να υποβληθούν σε βαριατρική επέμβαση (4,21% vs 1,11%), το οποίο αντιστοιχεί σε 4,7 έναντι 2,1 θανάτους ανά 1.000/έτος.

Σύμφωνα με την καταγραφή, οι πιο συχνές αιτίες θανάτου όσων δεν είχαν χειρουργηθεί ήταν η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος. Ενώ, όσοι είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση απώλειας βάρους, η κύρια αιτία θανάτου δεν αφορούσε συνοδά, της παχυσαρκίας, νοσήματα αλλά εξωτερικούς παράγοντες, όπως ατυχήματα ή αυτοκτονίες και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο Δρ. Γ. Σπηλιώπουλος ανέφερε ότι η απώλεια βάρους με τη χρήση της βαριατρικής χειρουργικής βελτιώνει την ψυχική διάθεση και την ποιότητα ζωής τους ασθενή και του χαρίζει πολύτιμα χρόνια ζωής.

real.gr

Related posts

Προσοχή στα συμπτώματα που δείχνουν νόσο Χασιμότο

mysite

Τι μπορεί να κάνει ένας 50αρης για γερό μυαλό στα 75

alexpap

Αυτές είναι οι 10 πιο καρκινογόνες τροφές που βρίσκονται στην αγορά.

vasilis.exnet

8 μεγάλοι ιατρικοί μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφης

alexpap

Η υπογονιμότητα είναι δυνατό να κληροδοτηθεί από τον πατέρα στον γιο

mysite

Η επικινδυνότητα των ενεργειακών ποτών

mysite