Image default
Ναρκωτικά

Η μαριχουάνα συνδέεται με την περιοδοντική νόσο

Η κάνναβις συνδέθηκε με φτωχότερη υγεία στα ούλα στην ηλικία των 38 ετών αλλά όχι με άλλα σωματικά προβλήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Αν και η χρήση μαριχουάνας για 20 χρόνια συνδέθηκε με περιοδοντική νόσο, δεν συνδέθηκε με άλλα προβλήματα υγείας στην ηλικία των 38 ετών, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Psychiatry.

Η Madeline H. Meier, του Arizona State University, στην Tempe, χρησιμοποίησε στοιχεία 1.037 ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, το 1972 και 1973, και παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των 38 ετών. Οι ερευνητές εστίασαν στο αν η χρήση της κάνναβης από την ηλικία των 18 έως τα 38 χρόνια συνδεόταν με σωματικά προβλήματα υγείας στην ηλικία των 38 ετών.

Αναφορές από τους συμμετέχοντες και εργαστηριακές μετρήσεις σωματικής υγείας αποκτήθηκαν για την περιοδοντική υγεία, την πνευμονική υγεία, τη συστημική φλεγμονή και τη μεταβολική υγεία.

Περισσότεροι από τους μισούς των 1.037 συμμετεχόντων ήταν άντρες. 484 είχαν κάνει χρήση καπνού σε καθημερινή βάση και 675 είχαν κάνει χρήση κάνναβης.

Η κάνναβις συνδέθηκε με φτωχότερη υγεία στα ούλα στην ηλικία των 38 ετών αλλά όχι με άλλα σωματικά προβλήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Άλλες αναλύσεις υποδεικνύουν ότι οι χρήστες κάνναβης βούρτσιζαν τα δόντια τους ή χρησιμοποιούσαν νήμα λιγότερο συχνά από άλλους και ήταν πιο πιθανό να έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Στους περιορισμούς της έρευνας περιλαμβάνεται η αναφορά των ίδιων των συμμετεχόντων για τη χρήση της κάνναβης. Η έρευνα επίσης περιορίστηκε σε συγκεκριμένη ομάδα προβλημάτων υγείας στην αρχή της μέσης ηλικίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η χρήση κάνναβης μέχρι 20 χρόνια δεν συνδέεται με συγκεκριμένη ομάδα σωματικών προβλημάτων στην αρχή της μέσης ηλικίας. Μοναδική εξαίρεση είναι ότι συνδέεται με την περιοδοντική νόσο. Επίσης δεν συνδέεται με καθαρά μεταβολικά οφέλη (π.χ χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου).

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να μεταφραστούν στο πλαίσιο προηγούμενων ερευνών που έδειξαν ότι η χρήση της κάνναβης συνδέεται με ατυχήματα και τραυματισμούς, βρογχίτιδα, οξεία καρδιαγγειακά συμβάντα και πιθανόν λοιμώδεις νόσους και καρκίνο, καθώς και φτωχά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία.

 

www.iatronet.gr

Related posts

Αλκοόλ: Ποια όργανα ”χτυπά”;

mysite

Ναρκωτικα: Η μάστιγα του αιώνα

mysite

Tα ναρκωτικά του clubbing

mysite

Ο Καναδάς νομιμοποιεί τη χρήση της μαριχουάνας

Νέα επικίνδυνη μόδα

mysite

Ινδική κάνναβις

mysite