Image default
Διατροφή

Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Η μεσογειακή διατροφή -που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο θα μπορούσε να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο.

Είναι γνωστό ότι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η σωματική άσκηση, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Στην συγκεκριμένη έρευνα αυτό που εξετάστηκε ήταν αν η διατροφή έπαιξε ή όχι ρόλο στην επανεμφάνιση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα η έρευνα παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο και συμμετείχαν 307 γυναίκες που είχαν νοσηλευτεί σε ογκολογικό νοσοκομείο της Ιταλίας.

Ολες τους είχαν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Σε γκρουπ 199 γυναικών ζητήθηκε να ακολουθήσουν διατροφή που περιελάμβανε καθημερινά τέσσερις μερίδες από λαχανικά, τρία φρούτα, μια μερίδα δημητριακών, τέσσερις ή και παραπάνω μερίδες ψάρι, ελάχιστο κόκκινο κρέας και ελαιόλαδο. Επίσης καθημερινά επιτρεπόταν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα.

Στο άλλο γκρουπ των 108 γυναικών ζητήθηκε να ακολουθήσουν τη διατροφή που έκαναν αλλά στην πιο υγιεινή της εκδοχή με τη συμβουλή διαιτολόγου. Οι ερευνητές στο νοσοκομείο της Piacenza στην Ιταλία μετά από τρία χρόνια διαπίστωσαν ότι στις 11 γυναίκες από το γκρουπ των 108 που ακολούθησαν την «κανονική» διατροφή επέστρεψε ο καρκίνος του μαστού ενώ στο γκρουπ που έκανε τη μεσογειακή διατροφή καμία γυναίκα δεν αρρώστησε ξανά.

Οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη είναι μικρή και έχει περιορισμούς, αλλά εγείρει θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος. «Το όλο θέμα των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για τους επιζώντες του καρκίνου του μαστού είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη που δίνει οδηγίες για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί γυναίκα που έχει νοσήσει», λέει η Dr. Erica Mayer, εμπειρογνώμονας της ASCO για τον καρκίνο του μαστού και επίκουρος καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή και διευθύντρια της κλινικής έρευνας στο Ινστιτούτο Dana-Farber Cancer στις ΗΠΑ.

Η Dr Mayer ξεκαθαρίζει επίσης ότι τα αποτελέσματα των μελετών μέχρι σήμερα είναι αντικρουόμενα: «Δεν είναι σαφές αν υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα ή τρόφιμα που πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνονται για να αποτραπεί η επανάληψη. Η σωματική δραστηριότητα, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ευεργετική, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου είτε αυτού που εμφανίζεται είτε αυτού που επιστρέφει».

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μικρής αυτής μελέτης δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού που επιστρέφει, αλλά εμείς για να έχουμε πιο ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την επίδραση της συγκεκριμένης διατροφής για περισσότερα από τρία χρόνια», λέει ο καθηγητής Arnie Purushotham, από το βρετανικό ερευνητικό κέντρο και συνεχίζει: «Περαιτέρω μελέτες με περισσότερες γυναίκες θα μας έδιναν και άλλα στοιχεία για τα βιολογικά αίτια που κρύβονται πίσω από τον καρκίνο του μαστού.

Η Delyth Morgan, διευθύνων σύμβουλος του «Breast Cancer Now», είπε: «Αυτή η μελέτη προσθέτει όλο και πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με το πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, εμείς ακόμα δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να αποδείξουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ οποιουδήποτε συγκεκριμένου είδους διατροφής και της επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα από πιο μακροπρόθεσμες μελέτες για να μπορέσουμε να δώσουμε εξειδικευμένες συμβουλές διατροφής σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Εν τω μεταξύ, γνωρίζουμε ότι μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή είναι ιδανική για τη γενική υγεία και ευεξία. Η σωματική άσκηση επίσης είναι ευεργετική για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού».
protothema.gr

Related posts

Βιταμίνη C: Ο απόλυτος σύμμαχος και για την υγεία του δέρματός σας

alexpap

Οι περιπτώσεις που το αλάτι κάνει καλό στον οργανισμό μας

mysite

Τι είναι η λακτόζη και τι σημαίνει να έχει κάποιος δυσανεξία στην λακτόζη

alexpap

Με αυτές τις τροφές θα καταπολεμίσετε τα προβλήματα υγείας.

vasilis.exnet

Αυτές οι τροφές προκαλούν πόνο στο παχύ έντερο

alexandros

Η φλούδα της πατάτας μπορεί να προσθέσει θρεπτικά συστατικά σε ένα γεύμα

alexpap