Image default
Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Σικάγο, Ίλινοϊς
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα πορτογαλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας στο Σικάγο.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, υγιεινά λιπαρά και ψάρια, κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Αλλά ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το αν βοηθά στην προστασία κατά των διαφόρων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κοϊμπρα στην Πορτογαλία με τη βοήθεια ερωτηματολογίων κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες 883 ανθρώπων, 55 ετών και άνω στην Πορτογαλία. Εξ αυτών 449 είχαν πρώιμου σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας και 434 δεν είχαν την οφθαλμική πάθηση.

Η τήρηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής σχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ ιδιαίτερα ωφέλιμη ήταν η κατανάλωση πολλών φρούτων.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μεταξύ όσων κατανάλωναν περίπου 78 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου ένας καφές εσπρέσσο, το 54% δεν είχε την οφθαλμική πάθηση και το 45% την είχε.

«Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλα δεδομένα που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την προστασία της υγείας μας, περιλαμβανομένης και των ματιών μας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η έρευνα είναι ένα βήμα προς την ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών θεραπειών για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας» επεσήμανε ο Δρ Ρουφινο Σιλβα, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πορτογαλικό πανεπιστήμιο.

health.in.gr

Related posts

Τα οφέλη της Σισάντρας από την Κίνα για τον οργανισμό

mysite

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό άγχος για την αύξηση της περιμέτρου της μέσης

alexpap

Συμβουλές υπαλλήλων για το τι πρέπει να προσέχετε στις ταβέρνες

mysite

Τα επιτρεπτά όρια κατανάλωσης ζάχαρης και οι ” τροφές – παγίδες “

adrianos.exnet

Ποιο είδος σοκολάτας είναι το πιο ωφέλιμο

victoria.exnet

6 διαιτητικοί μύθοι

alexpap