Image default
Διατροφή

Λευκό ή Μαύρο ψωμί

Την απάντηση στο ποιο είδος ψωμιού είναι το ποιο υγιεινό έδωσε μία μικρή ισραηλινή επιστημονική έρευνα. σύμφωνα με τα ευρήματα, τελικά εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, καθώς δεν αντιδρά ο οργανισμός όλων των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο ψωμί.

Οι ερευνητές του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 20 υγιείς εθελοντές, προκειμένου να συγκρίνουν τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση του λευκού επεξεργασμένου ψωμιού και του μαύρου ψωμιού (ολικής αλέσεως) με προζύμι.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Έραν Σεγκάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cell Metabolism» (Κυτταρικός Μεταβολισμός), χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωνε λευκό ψωμί και η άλλη μαύρο, επί μία εβδομάδα. Μετά από ένα κενό χρονικό διάστημα 15 ημερών χωρίς καθόλου ψωμί, ακολούθησε μια δεύτερη εβδομάδα στην οποία οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δηλαδή όσοι είχαν φάει λευκό ψωμί, έφαγαν μαύρο και το αντίστροφο.

Πριν, στη διάρκεια και μετά τη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραφαν την όποια επίπτωση των ψωμιών στον οργανισμό των εθελοντών: επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης, ασβεστίου, σιδήρου, λιπιδίων, ενζύμων νεφρών και ήπατος, δεικτών φλεγμονής και βλαβών σε ιστούς κα. Μελετήθηκε επίσης το μικροβιακό «οικοσύστημα» (μικροβίωμα) των συμμετεχόντων πριν και μετά τη μελέτη.

pronews.gr

Related posts

Κρέας από ελαιόλαδο

mysite

Αυτή είναι η άριστη διατροφή για την πρόληψη καρκίνου του μαστού

Ποιές ειναι οι αιτίες του εθισμού στη ζάχαρη

alexpap

Ποιά αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ υγιεινά και θρεπτικά

alexpap

Πόσο πραγματικά καλά είναι για τον οργανισμό μας τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου λιπαρά;

alexpap

Η πιπεράτη ρίζα που καταπολεμά τη φλεγμονή και νικά τα αυτοάνοσα

alexpap