Image default
Διατροφή

Ογκολογία και διατροφή: Ο λόγος στους ίδιους τους ασθενείς

Μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία δίνει τον πρώτο λόγο στους ίδιους τους ασθενείς στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών με Καρκίνο (European Cancer Patients Coalition – ECPC) και αφορά στη σύνδεση της διατροφής με τη νόσο.
Η συγκεκριμένη ενέργεια «Ογκολογία και η σημασία της διατροφής» απευθύνεται στους ίδιους τους ασθενείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και τους καλεί να συμπληρώσουν ένα απλό ερωτηματολόγιο, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία. Θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν συμμετέχουν οι ασθενείς σε αυτή την προσπάθεια η οποία μπορεί να διαμορφώσει μια νέα αντίληψη στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της νόσου στην καθημερινότητα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ECPC, h διατροφή είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της θεραπευτικής πορείας των ασθενών με καρκίνο. Υποστηρίζει  τη θεραπευτική αγωγή , συμβάλλοντας στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ασθενούς. Αυξάνει την αντοχή στις αρνητικές συνέπειες της θεραπείας και γενικότερα βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την ασθένεια.
Τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα όσον αφορά τα σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη μιας σωστής διατροφικής προσέγγισης για τους ασθενείς με καρκίνο.
Πιο συγκεκριμένα, η σωστή διατροφή μπορεί:
• Να αποτρέψει την απώλεια βάρους και να βοηθήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
• Να βελτιώσει την προσήλωση στη θεραπεία και να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειές της.
• Να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αντι-καρκινικών θεραπειών.
• Να βελτιώσει την φυσική κατάσταση, τη δύναμη και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.
• Να  αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων όπως την καχεξία κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Στόχοι της έρευνας
Παρά το ότι το βάρος μετά τη διάγνωση πέφτει στη θεραπευτική αγωγή,  η διατροφή είναι συχνά παραμελημένη, αφήνοντας συχνά τον ασθενή και την οικογένειά του με αμφιβολίες, ερωτήσεις και την ανάγκη για καθοδήγηση σχετικά με το πώς να διατρέφεται καλύτερα σε καθημερινή βάση, ειδικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Η έλλειψη πληροφόρησης συνδέεται με τη χαμηλή  βαρύτητα της διατροφικής  πτυχής της θεραπείας στη γενική αξιολόγηση των προβλημάτων των ασθενών τους  από τους θεράποντες και με την ανεπαρκή επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων αυτών των προβλημάτων, που σχετίζονται με την διατροφή στη διάρκεια της θεραπείας και το πώς επηρεάζουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Από την πλευρά τους, οι ασθενείς αγνοούν επίσης το γεγονός ότι η διατροφή τους μπορεί να καθορίσει την απόκρισή τους στη θεραπεία, την ύφεση της ασθένειας και την συνολική κατάσταση της υγείας τους μετά την θεραπεία. Οι ασθενείς συνήθως ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, αλλά νιώθουν άβολα να ρωτήσουν. Θα επιθυμούσαν περισσότερες απαντήσεις, αλλά μένουν μόνοι με τις ερωτήσεις τους.
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο:
•   Να μετρήσει τον βαθμό ευαισθητοποίησης των ασθενών με καρκίνο σχετικά με την διατροφή  κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
•    Να ανακαλύψει από τις απαντήσεις των ασθενών, αν και κατά πόσο τα διατροφικά προβλήματα κατά τη διάρκεια και μετά από την θεραπεία γίνονται αντιληπτά από τον ιατρό.
Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να κατανοηθεί πως οι οργανώσεις ασθενών και τα νοσηλευτικά ιδρύματα  μπορούν να βελτιώσουν την ενημέρωση που παρέχουν στους ασθενείς, ώστε να συμπληρωθούν τυχόν ελλείψεις και να καλύψουν τις ανάγκες σωστής πληροφόρησης για  τη διατροφή, που εξακολουθούν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αδιαφορία και ανεπαρκή ή μη επιστημονική πληροφόρηση.
Η παρούσα έρευνα είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κλινικής διατροφής και τον μεταβολισμό, καθώς και επαγγελματιών επικοινωνίας. Το περιεχόμενο έχει δομηθεί βάσει των διαθεσίμων επιστημονικών στοιχείων και της  πρόσφατης δημοσίευσης  της ESMO σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο (Nutrition and Cancer, H. van Halteren, A. Jatoi. European Society for Medical Oncology, 2014).

doctorlorentzo

Ο καθηγητής Francesco De Lorenzo, Πρόεδρος της ECPC αναφέρει: «Ελπίζουμε ότι θα υποστηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία αυτή και ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να βάλουμε τη βάση μιας πανευρωπαϊκής  δράσης για τη στήριξη της διατροφικής φροντίδας του ασθενούς με καρκίνο».
skai.gr

Related posts

Ο διατροφικός θησαυρός της Ελλάδας

mysite

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας αν καταναλώνουμε κάθε μέρα αυγά

mysite

Φυσικές ουσίες που περιέχουν τα μήλα ενδεχομένως να βοηθούν να ενεργοποιείται η παραγωγή νέων εγκεφαλικών  κυττάρων

alexpap

Μπορούν οι δίαιτες vegan να σάς βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

alexandros

Σταφύλια στην εγκυμοσύνη: Πότε πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους

Η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου

alexpap