Image default
Διατροφή

Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής στη μνήμη

Σήμερα, στη βιομηχανία των τροφίμων, υπάρχει μια αλλαγή, καθώς ζάχαρη προστίθεται σε πολλά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων του επεξεργασμένου κρέατος, των έτοιμων σαλτσών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φρουτοχυμών.

Βάσει βιβλιογραφίας έχει αποδειχτεί οτι η διατροφή υψηλής θερμιδικής αξίας μπορεί να μειώσει την πνευματική ικανότητα, όπως επίσης και διατροφές υψηλές σε λιπαρά ή σάκχαρα. Πειραματικές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει οτι αυτά τα ελλείμματα στη μνήμη μπορούν να προκύψουν ταχέως, μέσα σε μια εβδομάδα από την έκθεση στις παραπάνω διατροφές, δείχνοντας, συνεπώς, οτι προκύπτουν ανεξάρτητα από την όποια επίπτωση στο σωματικό βάρος ή στην γενική υγεία του οργανισμού.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ήπια πνευματική διαταραχή αρχίζει να εμφανίζεται βαθμιαία στα 40 και στα 50 μας.

Ο εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται καθώς γερνάμε, αλλά ως φαίνεται, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την μείωση του όγκου του.

Η ευεργετική συμβολή της διατροφής στην ψυχική υγεία έχει από καιρό αναγνωριστεί. Πρόσφατες διατροφικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα με μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFA) και κουρκουμίνη, έχουν στοχεύσει στην αποτροπή και αντιστροφή των πνευματικών ελλειμάτων που παρατηρούνται λόγω γήρανσης. Αυτές οι διατροφικές παρεμβάσεις έχουν δείξει ευρέως οτι μειώνουν τη φλεγμονή και/ή βελτιώνουν τη νευρογένεση.

Στους ανθρώπους, τα LCPUFA, είναι σημαντικά για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας, εφ’οσον παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα στην ακεραιότητα και λειτουργία της νευρωνικής μεμβράνης. Τα ωμέγα-3 (DHA) και ωμέγα-6 (ARA) λιπαρά οξεά είναι τα πιο άφθονα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο χαμηλός λόγος ωμέγα-3/ωμέγα-6 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πνευματικής διαταραχής και άνοιας.

Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετό DHA, γι’ αυτό μπορεί κανείς να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ποσότητα μέσω ειδικών συμπληρωμάτων ή τροφών που περιέχουν άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα.

Είναι αξιοσημείωτο οτι η γήρανση συνοδεύεται από μια μείωση των επιπέδων του DHA και συρρίκνωση της μνήμης. Οπότε, υπάρχει μια έντονη συσχέτιση του λόγου ωμέγα-3/ωμέγα-6 με την πνευματική ικανότητα.

Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε οτι τα φαγητά τα οποία μας παχαίνουν, όπως αυτά με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών και κατεργασμένων σακχάρων, δρουν επίσης μειωτικά για την πνευματική μας ικανότητα αλλά και τη διάθεσή μας (πιθανώς πριν την αύξηση βάρους), και οτι αυτά τα ελλείματα δύναται να απορρυθμίσουν περαιτέρω τον έλεγχο της όρεξης.

Η Κλεοπάτρα Αρέστη, διατροφολόγος, αναφέρει στην HuffPost Greece κάποιες τροφές που δρουν ευεργετικά ως προς την ενίσχυση της πνευματικής ικανότητας:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως στο σολομό, στο σκουμπρί, στην σαρδέλα, στον τόνο, στο αυγοτάραχο, στους ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια), στο μουρουνέλαιο και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λιναρόσπορο, στο λινέλαιο κ.ά. Πέρα από τα τρόφιμα, τα λιπαρά οξέα της ωμέγα αλυσίδας μπορεί να τα βρεί κανείς και σε συμπληρώματα διατροφής.

Η γενική σύσταση των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, αλλά καλύτερα είναι να τρώμε τρεις.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε όπως το ελαιόλαδο, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα), το αβοκάντο καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των νευρώνων και των νευρικών κυττάρων.

Τα λαχανικά και κυρίως τα πράσινα φυλλώδη όπως το μπρόκολο, το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το λάχανο καθώς περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β12 και φολικό οξύ, που ενισχύουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Τα αυγά περιέχουν χολίνη, βιταμίνες Β2, Β5, Β12, D, Κ, πρωτεϊνη και βοηθούν στη διατήρηση της ευελιξίας και της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου.

Ο κρόκος Κοζάνης, ο οποίος περιέχει μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και μερικές βιταμίνες (κυρίως B και C) και έχει ανασταλτική δράση κατά του Alzheimer.
huffingtonpost.gr

Related posts

Αρτηριακή πίεση: πως να προστατεύσετε την καρδιά σας

alexpap

Δείτε γιατί πρέπει να καταναλώνουμε σπανάκι!

vasilis.exnet

Καταναλώνοντας αυτούς τους ξηρούς καρπούς θα μειώσετε το ζάχαρο σας.

vasilis.exnet

Η δίαιτα που συμβάλει στην καλή μνήμη και τη μακροζωία

mysite

Νέες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση καρυδιών με την καλή υγεία της καρδίας.

vasilis.exnet

Αποτοξίνωση για μετά το Πάσχα

mysite