Image default
Υγεία

Τενοντίτιδα: Η πάθηση της εποχής

H τενοντίτιδα εμφανίζεται συχνά στις μέρες μας κυρίως λόγω της εισβολής των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη ζωή μας, αλλά και εξαιτίας της καθιστικής ζωής.

Πώς προκαλείται:

Η μυϊκή υπερλειτουργία είναι η κύρια αιτία της τενοντίτιδας. Αν ταλαιπωρείτε συστηματικά τους καρπούς, τους αγκώνες ή τους ώμους σας (για παράδειγμα, κάνοντας ένα συγκεκριμένο σπορ, δουλειές στο σπίτι, γράφοντας πολλές ώρες στον υπολογιστή κλπ.), είναι πολύ πιθανό να καταπονείτε και τους τένοντες, δηλαδή τους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Αποτέλεσμα; Δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή (τενοντίτιδα), πρήξιμο, πονάτε και δυσκολεύεστε να κινήσετε τις αρθρώσεις σας.

Μια άλλη συχνή αιτία εμφάνισης κλινικής εικόνας τενοντίτιδας σχετίζεται και με τις δομικές αλλαγές που συμβαίνουν στον τένοντα με την πάροδο της ηλικίας. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, οι τένοντες χάνουν μεγάλο μέρος της αρχικής τους ελαστικότητας και ευκινησίας, κάτι που οφείλεται σε άγνωστους παράγοντες με πιο πιθανό, ίσως, τις αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους τένοντες.

Μερικές φορές υπάρχει και κάποια ανατομική αιτία που προκαλεί την τενοντίτιδα. Αν ο τένοντας δεν έχει στη διάθεσή του κάποια δίοδο μέσω της οποίας να μπορεί να κινηθεί, είναι πολύ πιθανόν να ερεθιστεί και αυτό να οδηγήσει στην πρόκληση φλεγμονής.

Ωστόσο, η τενοντίτιδα μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα κάποιας δυσλειτουργίας των νεύρων και των μυών.

Ποιες αρθρώσεις προτιμά:

Τους καρπούς
Τους αγκώνες
Τους ώμους
Τα γόνατα
Τα ισχία
Πάρτε προληπτικά μέτρα:

Ασκηθείτε

Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην το παρακάνετε με τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων. Επίσης, φροντίστε να μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία μετά την άσκηση, γιατί η πρώτη προετοιμάζει το σώμα για την προπόνηση και η δεύτερη αποτρέπει το «πιάσιμο» των τενόντων.

Ξεκουραστείτε και τεντωθείτε

Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν γράφετε πολλή ώρα στον υπολογιστή, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δακτύλων του ενός σας χεριού με το άλλο χέρι, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και στο άλλο χέρι.

Χάστε τα περιττά κιλά και μη σηκώνετε πολλά βάρη.

Θα ξαλαφρώσετε τους τένοντές σας.

Αντιμετώπιση:

Φαρμακευτική θεραπεία (με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή με ενδομυϊκές ενέσεις).
Βασικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση τής τενοντίτιδας είναι η Φυσικοθεραπεία, που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις, θεραπευτικό λέιζερ (που μειώνει τη φλεγμονή), αναλγητικά ρεύματα (δηλαδή, χαμηλής τάσης ρεύμα που προκαλεί υπεραιμία στην πάσχουσα περιοχή).Επίσης μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας (συνήθως για την άρθρωση του ώμου και για τον αχίλλειο τένοντα) είναι και τα κρουστικά κύματα. Μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως επίσης και η εφαρμογή από τον φυσικοθεραπευτή ειδικών ελαστικών αυτοκόλλητων ταινιών (kinesiotape) στην πάσχουσα περιοχή.
Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης για να υποχωρήσει γρήγορα η φλεγμονή, σε περίπτωση που η άρθρωση κινδυνεύει ή έχει ήδη αρχίσει να χάνει το εύρος κίνησής της.
Στις χρόνιες τενοντίτιδες, είναι απαραίτητη από την αρχή η έγχυση κορτιζόνης, ακόμα και αν η κινητικότητα δεν έχει περιοριστεί.
Αρθροσκόπηση, ώστε να διαγνωστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος και να μπορεί, κατά συνέπεια, να κριθεί αν είναι αναγκαία η επέμβαση, σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν αποκαθίσταται με κανένα άλλο θεραπευτικό μέσο. (thebest.gr)

Related posts

Νέα έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους από ότι ο θανατηφόρος ιός του AIDS

mysite

Ο εγκέφαλος των εφήβων και μαθαίνει και θυμάται καλύτερα!

mysite

Πόσο γρήγορα πρέπει να χάνουμε βάρος όταν κάνουμε δίαιτα; Τι μας ωφελεί περισσότερο;

vasilis.exnet

Βρέθηκε το γονίδιο που προκαλεί γήρανση

Οι πιο περίεργες και σπάνιες ψυχικές διαταραχές

mysite

Έρευνα: Πως η υγεία μας συνδέεται με την υγεία των μελισσών

mysite