Image default
Υγεία

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Είναι γνωστό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ωφελούν τη σκελετική υγεία χάρη στο πολύτιμο ασβέστιο που παρέχουν και τώρα μια νέα μελέτη το επιβεβαιώνει!

Καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού για δυνατά οστά προτείνουν επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς διαπίστωσαν ότι εξασφαλίζει μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Οι επιστήμονες, από το Κολέγιο Τρίνιτι και το Νοσοκομείο Σαιντ Τζέιμς της Ιρλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Ούλστερ της Βόρειας Ιρλανδίας παρακολούθησαν 4.310 άτομα 60 ετών και άνω, συλλέγοντας πληροφορίες για τη διατροφή και άλλες συνήθειές τους. Η οστική πυκνότητα και η φθορά στις αρθρώσεις τους μετρήθηκε με ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία και επίσης αξιολογήθηκαν διάφορες πτυχές της φυσικής τους κατάστασης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Osteoporosis International, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά γιαούρτι παρουσίαζαν 3-4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν βάλει στη διατροφή τους το γαλακτοκομικό. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίστηκε με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες και 52% μικρότερο κίνδυνο στους άντρες, ενώ οι λάτρεις του γιαουρτιού φάνηκε να βρίσκονται και σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Ίμον Λερντ, αναφέρει ότι το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι πως το γιαούρτι είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ασβεστίου, καθώς και πρωτεΐνης και προβιοτικών. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι τα οφέλη στη σκελετική υγεία πηγάζουν από όλες αυτές τις θρεπτικές ιδιότητες του γιαουρτιού συνδυαστικά.

Τέλος, ο Λερντ υπογραμμίζει ότι ορισμένα γιαούρτια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πλούσια σε ζάχαρη, επομένως πρέπει να αποφεύγονται.

pronews.gr

Related posts

Το κινητό σας μειώνει την ποιότητα του ύπνου σας;

alexpap

Το γλυκαντικό που αναστατώνει την ισορροπία και λειτουργία του εντέρου

alexpap

Πρόβλημα στην καρδιά: Έξι παράδοξα προειδοποιητικά σημάδια

Τρία δραστικά βότανα που μας φτιάχνουν το κέφι και μας κάνουν ευτυχισμένους

Η κάνναβη και τα οφέλη για την υγεία σου!

alexandros

Τα μυστικά του “γρήγορου φαγητού”

mysite