Φωτοφοβία

Φωτοφοβία

Η φωτοφοβία είναι οφθαλμολογικό φαινόμενο, που σχετίζεται με αφύσικη ευαισθησία των ματιών, απέναντι στο φως. Συνδέεται με τη νόσο του Γκρέιβς. Προσβάλλει, κυρίως, άτομα της μέσης παιδικής ηλικίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση γυαλιών ηλίου. Εκδηλώνεται με πόνο και δυσφορία των ματιών, απέναντι στο φως.

Αίτια
Τα πιθανότερα αίτια των συμπτωμάτων αυτών είναι: η ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στα μάτια, η πολύ μικρή διέγερση των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς χιτώνος, όταν το οπτικό νεύρο δέχεται ηλεκτρικό ερέθισμα, η χρήση φαρμάκων που στοχεύουν στην καταπολέμηση χρονίων παθήσεων (ηρεμιστικά), διάφορες δηλητηριάσεις (υδράργυρος) και σύνδρομα (λοιμώδης μονοπυρήνωση), λοιμώδη νοσήματα, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα (η φωτοφοβία εμφανίζεται 19 με 25 ώρες, μετά την προσβολή του οργανισμού από μηνιγγίτιδα), οφθαλμολογικές παθήσεις (έλκος των ματιών, δυστροφία του κερατοειδούς, κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βλεφαροσπασμοί), λοιμώξεις και βλάβες του νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και διάφορα είδη ημικρανιών), υπερθυρεοειδισμός, απόξεση του κερατοειδούς, νόσος του Κρον (μεταφέρει φλεγμονώδεις διηθήσεις στα μάτια, με τη μορφή επισκληρίτιδας ή χοριοειδίτιδας), κακή χρήση φακών επαφής, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κοινές γρίπες, εκφύλιση του επιπεφυκότα από την ηλιακή ακτινοβολία, μολυσματικές παθήσεις (μολυσματική επιπεφυκίτιδα), εισπνοή ή κατάποση βουλτικής τοξίνης, πονοκέφαλος, υπέρταση κατά την κύηση, εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, γρίπη Η1Ν1 και κατανάλωση χοιρινού κρέατος με τριχινίαση.

Φωτοφοβία και ηλικία
Από πλευράς ηλικίας, τα πιθανότερα αίτια είναι η εναπόθεση κρυστάλλων κυστίνης στον κερατοειδή χιτώνα (τα πρώτα χρόνια ζωής), διάφορες μυοπάθειες, διαταραχές κατά την κατάποση, η αμφιβληστροειδοπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπογοναδισμός (ηλικίες 11 έως 20), προσβολή των πνευμόνων και του κεντρικού νευρικού συστήματος (ηλικίες 31 έως 40).

Αποτελέσματα
Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μια αντανακλαστική φοβία, για το φως, η οποία εκδηλώνεται με σταδιακή μείωση της οπτικής οξύτητας και, εάν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, εγκαίρως,μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την τύφλωση, κάποιο δυσαναπορροφητικό σύνδρομο, αλλεργικές ευπάθειες και αντιδράσεις (κυρίως στον κυτταροειδή), διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, πτώση του ανοσοποιητικού, οπτικές διαταραχές και επιληπτικά φαινόμενα.

Leave a Comment