Image default
Γρίπη χοίρων (Η1Ν1)

Γρίπη χοίρων (Η1Ν1)

Η γρίπη των χοίρων είναι μια μορφή γρίπης που προσέβαλλε αρχικά τα γουρούνια. Το 2009 μια μετάλλαξη της γρίπης των χοίρων μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και προκάλεσε την πανδημία γρίπης των χοίρων 2009.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα με τη γρίπη χοίρων είναι παρόμοια με άλλες μορφές γρίπης, και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς ή τις κλειδώσεις, πόνο στο λαιμό, την κούραση και μύτη που τρέχει. Η διάρροια και ο εμετός έχουν αναφερθεί επίσης σε μερικές περιπτώσεις. Μια μελέτη από τις 5 Μαΐου, δημοσιευμένο στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι 94% των επιβεβαιωμένων ασθενών είχε πυρετό και 92% είχε βήχα. Άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών περιπλοκών περιλαμβάνουν τις ηλικίες 65 χρονών και και μεγαλύτερους, ή παιδιά νεώτερα από 5 χρονών, έγκυοι γυναίκες, και άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας με τις ιατρικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, Επίσης ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, ή αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο(π.χ. AIDS-HIV). Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών), περισσότερο από 70% των εισαγωγών σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ είναι άνθρωποι με τους παραπάνω λόγους, και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες. Τον Μάιο, οι περισσότερες από τις 284 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ήταν ήπιες.

Στην Ιαπωνία έχουν αναφερθεί 1.048 περιπτώσεις με τη συνήθως ήπια μορφή γρίπης και κανέναν θάνατο. Στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μπλε χείλια και δέρμα, αφυδάτωση, γρήγορη αναπνοή, υπνηλία, τη σημαντική οξυθυμία και επίσης έλλειψη επιθυμίας για αγκάλιασμα. Στους ενηλίκους τα συμπτώματα, μαζί με τα τυπικά συμπτώματα γρίπης είναι γρήγορη αναπνοή, πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, ξαφνικός ίλιγγος ή σύγχυση. Αυτά τα συμπτώματα ίσως να είναι λόγος για έκτακτο τηλεφώνημα ή επίσκεψη σε γιατρό. Και στα παιδιά και στους ενηλίκους ένας επίμονος εμετός, η επιστροφή συμπτωμάτων γρίπης, που περιλαμβάνει πυρετό και βήχα μπορεί να απαιτούν έκτακτη ιατρική παρακολούθηση. Εντούτοις, οι γιατροί στη Νέα Υόρκη πρότειναν ότι άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης πρέπει να συμβουλευθούν τους γιατρούς τους πρώτα. «…Η επίσκεψη στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων με πολλούς άρρωστους ανθρώπους μπορεί πραγματικά να σε βάλει σε περισσότερο κίνδυνο…» έγραψαν οι New York Times. Ο Δρ. Steven J. Davidson, ο πρόεδρος του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο ιατρικό κέντρο Maimonides στο Μπρούκλιν σχολίασε ” πραγματικά θα προτιμούσαμε τους ασθματικούς και τις έγκυες γυναίκες να έμεναν μακρυά από τα έκτακτα περιστατικά. Βασικά συμβουλευτείτε τον γιατρό πριν να επισκεφθείτε το νοσοκομείο, εκτός και αν τα συμπτώματα δεν είναι μια γρίπη αλλά πολύ χειρότερα. Μετά από μελέτη του Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, η γρίπη φαίνεται ότι προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες, σοβαρότερους σε σχέση με την εποχιακή γρίπη. Η έρευνα έδειξε ότι οι επιζώντες της ισπανικής γρίπης του 1918 έχουν κάποια ανοσία στο νέο ιό.

Θεραπεία
Σύμφωνα με το CDC, φάρμακα ενάντια στον ιό μπορούν να δοθούν σε εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι. Υπάρχουν δύο τέτοια φάρμακα που συστήνονται για τη χρήση ενάντια στον ιό της γρίπης 2009 H1N1, το oseltamivir (Tamiflu) και το zanamivir (Relenza). Ο ιός γρίπης των χοίρων 2009 H1N1 είναι ανθεκτικός στα φάρμακα amantadine και rimantadine. Το CDC έχει σημειώσει ότι καθώς η πανδημία γρίπης εξαπλώνεται, φάρμακα όπως το Tamiflu και Relenza θα να γίνουν δύσκολο να προμηθευτούν. Επομένως, τα φάρμακα θα δίνονταν πρώτα σε εκείνους που έχουν νοσηλευθεί ή είναι στο υψηλό κίνδυνο περιπλοκών. Τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα εάν δίνονται μέσα σε 2 ημέρες από την εκδήλωση της αρρώστιας, αλλά μπορούν να δοθούν αργότερα εάν η ασθένεια έγινε σοβαρή ή σε εκείνους με υψηλό κίνδυνο για περιπλοκές. Εάν ο ιός αναπτύξει αντίσταση στο oseltamivir (Tamiflu), τότε τα αποθέματα παγκόσμιου Tamiflu θα είναι σχεδόν χωρίς αξία και οι γιατροί θα έπρεπε να μεταπηδήσουν σε ακριβότερα και με μεγαλύτερες περιπλοκές φάρμακα, όπως το Relenza.. Αν και οι εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν ότι η αντίσταση ενάντια στα φάρμακα είναι ανησυχητική, σημειώνουν ότι μέχρι τώρα ο νέος H1N1 δεν έχει ανταλλάξει γενετικά στοιχεία, ή έχει επανασυνδυάσει, με τον εποχιακό ιό γρίπης Η1Ν1, για να σχηματίσει ανθεκτικές παραλλαγές.

Τον Ιούνιο του 2009, η Δανία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του ιού που ήταν ανθεκτικό απέναντι στο Tamiflu. Κρούσματα ανθεκτικά απέναντι στον φάρμακο εντοπίστηκαν στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ. Ο Π.Ο.Υ. πάντως πιστεύει πως η ανθεκτικότητα απέναντι στο Tamiflu δεν παρουσιάζει εξάπλωση.
Το CDC τονίζει ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις τρέχουσες συστάσεις αντιμετώπισης του ιού. Στις ΗΠΑ, το CDC συστήνει την χορήγηση Tamiflu στους ανθρώπους που νοσηλεύονται με γρίπη, σε ανθρώπους με κίνδυνο σοβαρών περιπλοκών γρίπης, εγκύους, ανήλικους κάτω των 5 ετών, ή μεγαλύτερα από 65, και σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους. Οι οργανισμοί υγείας προειδοποιούν ενάντια στην αγορά από το Ίντερνετ λόγω περιπτώσεων νοθείας.. Το cWho που υπολογίζει ότι 50% από τα φάρμακα που πωλούνται στο Ίντερνετ από πηγές χωρίς εξακριβωμένη διεύθυνση είναι πλαστά. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι τα φάρμακα πρέπει να διατηρηθούν προς το παρόν μόνο για τους πολύ άρρωστους ή τους ανθρώπους με αυστηρές ανεπάρκειες, έτσι ο ιός δεν θα αποκτήσει εύκολα ανοσία. Στην Ασία, τον Μάιο του 2009, 13 χώρες αποφάσισαν να ενώνουν τις δυνάμεις τους, αυξάνοντας τα αποθέματα φαρμάκων καθώς και την ενίσχυση των ιατρικών δυνατοτήτων των χωρών τους, σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Θεραπεία στο σπίτι
Η κλινική Mayo και το Medline αναφέρουν διάφορους τρόπους που θα διευκολύνουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της επαρκής λήψη υγρών και ξεκούρασης, σούπες για να διευκολύνουν τη συμφόρηση, και παυσίπονα για να ανακουφίσουν τον πόνο.
Η ασπιρίνη, για παράδειγμα, “…είναι πολύ αποτελεσματική για τον πυρετό στους ενήλικες…” αλλά δεν συστήνεται πάντα για τα παιδιά . Ενώ τα παυσίπονα φάρμακα ανακουφίζουν τα συμπτώματα, δεν σκοτώνουν τον ιό. Γενικά, οι περισσότεροι ασθενείς αναμένεται ανακτήσουν τις δυνάμεις τους χωρίς ιατρική παρακολούθηση, αν και άτομα με ιατρικές παθήσεις είναι περισσότερο επιρρεπείς σε περιπλοκές με φάρμακα ενάντια στον ιό .

Leave a Comment