«Ασπίδα» για την υγεία τα άφθονα λιπαρά της μεσογειακής διατροφής

Νέα ευρήματα ότι η ακολούθηση μιας διατροφής φτωχής σε λιπαρά δεν είναι η καλύτερη για την υγεία βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Εξετάζοντας συνδυαστικά μελέτες των τελευταίων 50 ετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη για την υγεία είναι μια διατροφή πλούσια σε λίπη, αρκεί να περιέχει τα σωστά είδη λιπών. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα άλλων πρόσφατων μελετών, οι οποίες αντικρούουν ευθέως ένα δόγματης Ιατρικής: ότι τα λιπαρά είναι η κύρια αιτία της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, για την επιδημία αυτή ευθύνονται τα διαιτολόγια που περιέχουν πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκά δημητριακά πρωινού και τηγανητές πατάτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υγιεινά λιπαρά του ελαιολάδου, των ψαριών και των ξηρών καρπών που αποτελούν κορμό της μεσογειακής διατροφής, μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων σοβαρών νοσημάτων. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μείωση κατά 57% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, κατά 29% του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού, και κατά 30% του κινδύνου διαβήτη. Ωστόσο η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία ότι δρα προστατευτικά εναντίον της υπέρτασης ή της νεφρικής νόσου. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να περιέχει άφθονα λίπη όταν αυτά είναι υγιεινά» τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάνα Μπλούμφιλντ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Και πρόσθεσε πως ενισχύουν την άποψη ότι η σύγχρονη εμμονή με τα λάιτ τρόφιμα και τη μέτρηση των θερμίδων μάλλον δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής. «Θα όριζα τη μεσογειακή διατροφή ως ένα διαιτολόγιο που έχει ως βάση φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και δίνει έμφαση σε μονοακόρεστα λίπη, ιδίως στο ελαιόλαδο. Είναι ένα διαιτολόγιο με υψηλή κατανάλωση οσπρίων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, και χαμηλή ή μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών και κρεατικών. «Αν κάποιος προσπαθεί να τρώει υγιεινά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο ως κύριο λίπος στο μαγείρεμα και στις σαλάτες και να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα. «Πρέπει επίσης να αποφεύγει να τρώει επεξεργασμένα δημητριακά και προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη, καθώς και το πολύ κρέας, προτιμώντας καλύτερα τα ψάρια». tanea.gr

Τα καλά και τα κακά λιπαρά στη διατροφή μας

Τα λιπαρά της διατροφής βρίσκονται στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, με τα αποτελέσματα πολλών μελετών να προειδοποιούν για την επίδραση ορισμένων κατηγοριών διαιτητικού λίπους στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη σχέση των διαφορετικών ειδών λιπαρών οξέων με τη θνησιμότητα είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενα. Για τους σκοπούς νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν δεδομένα από 126.233 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για περισσότερα από 30 έτη. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, κάθε 2-4 χρόνια. Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών ειδών λιπαρών και των ποσοστών θανάτου από διάφορα νοσήματα, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος και τα αναπνευστικά προβλήματα. Συνολικά, κάθε αύξηση στην πρόσληψη trans λιπαρών οξέων κατά 2% φάνηκε να συνδέεται υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Αντίστοιχα, κάθε αύξηση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών κατά 5% βρέθηκε να σχετίζεται με 8% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, συγκριτικά με αντίστοιχη αύξηση της πρόσληψη υδατανθράκων. Από την άλλη, η υψηλή κατανάλωση πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίστηκε με 11-19% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της αποφυγής των trans λιπαρών οξέων και της αντικατάστασης των κορεσμένων από ακόρεστα λιπαρά. Στην πράξη, αυτό μπορεί να επιτευχθεί αντικαθιστώντας το ζωικής προέλευσης λίπος με ποικιλία φυτικών ελαίων. neadiatrofis.gr

Γιατί η θάλασσα κάνει καλό στην υγεία μας

Ήταν τον 4ο αιώνα π.Χ. όταν ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο «θαλασσοθεραπεία», εστιάζοντας στην πολλαπλώς ωφέλιμη δράση του θαλασσινού μπάνιου για τον άνθρωπο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι δεν έχουν πάψει να επισκέπτονται την θάλασσα κάθε καλοκαίρι, ενώ, όσοι αντέχουν, την τιμούν και τον χειμώνα με θετικά, απ’ ότι φαίνεται, αποτελέσματα για την υγεία τους. Αν και η ευεργετική δράση της θάλασσας παραμένει ακόμη ένα μυστήριο, υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι δεν είναι, απλώς, ένα τεράστιο ματζούνι. Λιγότερο στρες Η αίσθηση ότι η θάλασσα κάνει καλό, χαλαρώνει και βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων είναι πολύ παλιά και επιβεβαιώνεται, κατά μία έννοια, κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε —για λόγους αναψυχής, τουλάχιστον. Πρόσφατη έρευνα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι όσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ψυχική υγεία και χαμηλούς δείκτες άγχους μιας και η θέα του νερού και ο ήχος των κυμάτων φαίνεται πως επηρεάζουν τον οργανισμό, οδηγώντας τον σε μία κατάσταση ηρεμίας η οποία έχει ευεργετική δράση στο σώμα και τον νου. Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση σε θάλασσα ευνοεί το τακτικό κολύμπι και όταν κολυμπάτε, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα σε όλο σας το σώμα και, κυρίως, στο επάνω μέρος γύρω απ’ την καρδιά. Έτσι, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και το σώμα σας αποκτά εγρήγορση, ενεργητικότητα και ευεξία. Καλύτερη αναπνοή Ακόμη μία εντύπωση, που περνά από γενιά σε γενιά, είναι ότι το θαλασσινό αεράκι κάνει καλό, «ανοίγει τα πνευμόνια» και έχει κάποιου είδους ευεργετική δράση στη γενικότερη υγεία μας. Εδώ και κάποια χρόνια, μετά από αναφορές αυστραλών με κυστική ίνωση (μία χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού, διαδεδομένη και στη χώρα μας) ότι μετά το σέρφινγκ μπορούσαν να αναπνεύσουν καλύτερα, έγιναν κάποιες έρευνες που έδειξαν ότι η εισπνοή διαλύματος πλούσιου σε χλωριούχο νάτριο μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάλυση της βλέννας στους πνεύμονες και κατόπιν στην προσωρινή βελτίωση της αναπνοής. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας υγιής άνθρωπος θα δει σημαντική διαφορά αναπνέοντας τον, εμπλουτισμένο με την αλμυρή υγρασία, αέρα της θάλασσας, αλλά η ιδέα σε κάνει να νιώθεις πολύ πιο όμορφα κάθε φορά που βρίσκεσαι στην παραλία, κολυμπώντας ή βολτάροντας. Καθαρότερο δέρμα Η αλήθεια είναι ότι, σε μέρη σαν την Ελλάδα, η θάλασσα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ήλιο και ο ήλιος, ειδικά το καλοκαίρι και μάλιστα τις καυτές ώρες που όλοι πάνε για τις βουτιές τους, είναι συνδεδεμένος με κάποιες πολύ κακές επιπτώσεις στο δέρμα και την περαιτέρω υγεία μας. Φαίνεται όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ότι το αλμυρό θαλασσινό νερό μπορεί να είναι και ευεργετικό για το δέρμα μας όταν πρόκειται για παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, επισπεύδοντας τη θεραπεία τους με τη δράση του. Υπό συνθήκες, το θαλασσινό νερό μπορεί επίσης να καθαρίσει τους πόρους και να ελαττώσει τη λιπαρότητα του δέρματος, καταπολεμώντας βακτήρια που ευθύνονται για κάποια είδη ακμής. Αρκεί, βέβαια, να μην γράφουμε ατελείωτες ώρες στην παραλία χωρίς σωστή ενυδάτωση, εσωτερικά και εξωτερικά και χωρίς την απαραίτητη προστασία απ’ τον ήλιο. mama365.gr

Η κανέλα μπορεί να βελτιώνει την ικανότητα μάθησης

Η κανέλα ίσως μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαθήματά τους να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις τους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η συστηματική κατανάλωση του μπαχαρικού αναμόρφωσε ομάδα ποντικιών και από εκεί που είχαν φτωχή μαθησιακή ικανότητα τα μετέτρεψε σε... δεξιοτέχνες της μάθησης. Αν το εύρημα αυτό αποδειχθεί ότι ισχύει και στους ανθρώπους, «θα αποτελέσει μία από τις ασφαλέστερες και πιο εύκολες προσεγγίσεις για τη μετατροπή των κακών μαθητών σε καλούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Καλιπάντα Πάχαν, καθηγητής Νευρολογικών Επιστημών, Βιοχημείας & Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush, στο Σικάγο. Όπως γράφουν ο δρ Πάχαν και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Νευροανοσολογικής Φαρμακολογίας» (JNP), μερικοί άνθρωποι εκ φύσεως μαθαίνουν εύκολα, άλλοι γίνονται καλοί μαθητές προσπαθώντας και μερικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα κι όταν καταβάλλουν προσπάθεια. «Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και τις μαθησιακές δεξιότητες αυτών των ατόμων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν την φτωχή μάθηση», εξήγησε ο δρ Πάχαν. Κεντρικό ρόλο μεταξύ αυτών των μηχανισμών κατέχει ο ιππόκαμπος, μία μικρή δομή του εγκεφάλου η οποία παράγει, οργανώνει και αποθηκεύει τις αναμνήσεις, Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιππόκαμπος όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μάθηση διαθέτει λιγότερη πρωτεΐνη CREB, η οποία παίζει ρόλο στη μνήμη και στη μάθηση, και περισσότερη πρωτεΐνη GABRA5, η οποία παίζει ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές άρχισαν να προσθέτουν συχνά στο φαγητό των ποντικιών κανέλα, την οποία ο οργανισμός τους μεταβόλισε σε βενζοϊκό νάτριο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική θεραπεία για εγκεφαλικές βλάβες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα της CREB, να μειωθούν εκείνα της GABRA5 και να βελτιωθεί η πλαστικότητα (η ικανότητα αλλαγής) των νευρικών κυττάρων του ιπποκάμπου των ζώων. Όλες αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης των ζώων. Με άλλα λόγια, «κατορθώσαμε με τη βοήθεια της κανέλας να αντιστρέψουμε τις βιοχημικές, κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο όσων έχουν φτωχή μαθησιακή ικανότητα», είπε ο δρ Πάχαν. Οι μαθησιακές δεξιότητες των ζώων ελέγχθηκαν σε έναν λαβύρινθο που ονομάζεται Barnes, διαθέτει 20 οπές και χρησιμοποιείται ευρέως για την αξιολόγηση της χωροταξικής μάθησης και της μνήμης. Έπειτα από δύο ημέρες εκπαίδευσης, οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσον μπορούσαν τα ζώα να εντοπίσουν μία συγκεκριμένη οπή, ενώ επανέλαβαν τον έλεγχο έπειτα από ένα μήνα διατροφής εμπλουτισμένης με κανέλα. Όπως διαπίστωσαν, μέσα σε ένα μήνα τα ποντίκια που ήταν σχεδόν ανεπίδεκτα μαθήσεως, είχαν γίνει εξίσου καλά στον εντοπισμό της οπής με εκείνα που είχαν την καλύτερη μαθησιακή ικανότητα απ’ όλα. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει προ καιρού ότι η κανέλα μπορεί να αντιστρέφει και τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον. ygeia.tanea.gr

Νεφρική ανεπάρκεια: Η τροφή που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο

Παρότι δεν υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν άμεσα τη λειτουργία των νεφρών, υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν τους παράγοντες εκείνους που επιτείνουν ή προκαλούν νεφρική βλάβη. Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 63.257 εθελοντές, ηλικίας 45-74 ετών, από τη Σιγκαπούρη, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 15,5 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 951 εκδήλωσαν τελικού σταδίου νεφρική νόσο. Οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, τα οποία έδειξαν ότι στον συγκεκριμένο πληθυσμό το 97% της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος προερχόταν από χοιρινό, καθώς και ότι άλλες συνηθισμένες πηγές πρωτεϊνών ήταν πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά, σόγια και όσπρια. Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας» (JASN), όσοι εθελοντές κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικού σταδίου νεφρική νόσο, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο κρέας. Δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση με την κατανάλωση των άλλων ειδών πρωτεϊνών, ενώ ειδικά η κατανάλωση σόγιας και οσπρίων φάνηκε να δρα προστατευτικά έναντι της νεφρικής νόσου. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η αντικατάσταση έστω και μίας μερίδας κόκκινου κρέατος μειώνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, με την μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (62%) να παρατηρείται με την αντικατάστασή της με πουλερικό. Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο, όπως παράγοντες του τρόπου ζωής και χρόνια προβλήματα υγείας. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γουν-Πουάι Κο, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, στη Σιγκαπούρη, οι πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια και ο γενικός πληθυσμός που ανησυχεί για την υγεία των νεφρών του, πρέπει να μην κάνει υπερβολές με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να προτιμά τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών. matrix24.gr

Λιπαρά και ζάχαρη βραχυκυκλώνουν το μυαλό

Ενοχη για την παχυσαρκία κρίνουν οι επιστήμονες τη δυτική δίαιτα, αλλά όχι για τους προφανείς λόγους. Η διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη επιδρά σε βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, κάνοντάς τον να ξεχνά την πληροφορία ότι ο οργανισμός έχει ήδη χορτάσει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία συμπέραναν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ασθένεια του εγκεφάλου, η οποία επιδεινώνεται σημαντικά με την υιοθέτηση μιας τυπικής δυτικής διατροφής. Σύμφωνα με την παρουσίασή τους, στο ετήσιο συνέδριο του Society for the Study of Ingestive Behaviour στην Πορτογαλία, οι επιστήμονες χώρισαν τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα σε δύο ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, ενώ η δεύτερη ομάδα έτρωγε πιο υγιεινά γεύματα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας μάθαιναν με χαμηλότερο ρυθμό και είχαν χειρότερη μνήμη από εκείνους που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, ενώ είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση σνακ όταν ήταν χορτάτοι, σε αντίθεση με εκείνους της δεύτερης ομάδας. Η σύνδεση ανάμεσα στη μάθηση και τη μνήμη και στην παχυσαρκία έγκειται σε έναν παράγοντα-κλειδί για τον έλεγχο της ποσότητας του φαγητού: το πόσο καλά θυμάται ο εγκέφαλος ότι ο οργανισμός έχει χορτάσει. Ερευνες σε πειραματόζωα Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η δυτική διατροφή επηρεάζει την περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την ικανότητα για μπλοκάρισμα των αναμνήσεων που δεν είναι πλέον χρήσιμες. Κανονικά οι αναμνήσεις του φαγητού βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου όταν κάποιος πεινάει, αλλά μπλοκάρονται όταν ο οργανισμός νιώθει χορτασμένος. Ωστόσο αυτή η διαδικασία φαίνεται να μη λειτουργεί εξίσου σωστά μεταξύ εκείνων που ακολουθούν μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη. Ερευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει στο παρελθόν τη συγκεκριμένη σύνδεση. «Παρότι είχαν χορτάσει, ήθελαν ακόμα να καταναλώσουν γλυκά και λιπαρά τρόφιμα», ανέφερε ο ερευνητής Τούκι Ατουκουαγέφιο του Πανεπιστημίου Macquarie, προσθέτοντας: «Αυτό που ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν ότι αυτό το αποτέλεσμα σχετιζόταν άμεσα με τις επιδόσεις τους στις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μέσω του ιππόκαμπου». Στο μεταξύ, πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της παχυσαρκίας και της τυπικής δυτικής διατροφής για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μεσήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Επίσης παιδιά μικρής ηλικίας, ακόμα και επτά ετών, μπορεί να υποφέρουν από ασθενή μνήμη επειδή τρέφονται με τον δυτικό τρόπο, καταναλώνοντας τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και λιπαρά. Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα ερευνών σε ποντίκια. Μία από αυτές έχει δείξει ότι η δυτική διατροφή μπορεί να εξασθενήσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από τα επιβλαβή στελέχη του αίματος. Μια πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου για τον Διαβήτη στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι νευρώνες που απελευθερώνουν την ορμόνη MCH, η οποία καθιστά κάποιον πιο επιρρεπή στην υπερκατανάλωση φαγητού, ήταν σε μεγαλύτερη αφθονία σε παχύσαρκα πειραματόζωα και οι ποσότητές της στον εγκέφαλό τους αυξάνονταν όταν αυτά βρίσκονταν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε υψηλά σε ζάχαρη ερεθίσματα. ethnos.gr

Πώς μας αδυνατίζει το νερό

Το νερό είναι πιθανότατα ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» για όσους θέλουν να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 10.000 ενήλικες. Οι ερευνητές, μελετώντας τα ευρήματα, συμπέραναν πως όσο πιο αφυδατωμένος είναι ένας οργανισμός, τόσο μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος έχει. Επιπλέον, έχει 50% υψηλότερες πιθανότητες να ανήκει στην κατηγορία των υπέρβαρων ανθρώπων, σε σχέση με όσους καταναλώνουν ικανοποιητική ποσότητα νερού. Σύμφωνα με τους μελετητές, η έρευνα αποτελεί ένδειξη ότι το πόσο ενυδατωμένοι είμαστε επηρεάζει το βάρος μας, αλλά δεν αποτελεί απόδειξη. «Αυτό που δείχνει, όμως, είναι ότι όσοι ακολουθούν διατροφή με άφθονη κατανάλωση νερού, ακόμη και μέσω φρούτων, λαχανικών ή ροφημάτων, τείνουν να ανήκουν στους ανθρώπους με υγιές βάρος. Η έρευνα εντόπισε επίσης πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες ήταν ανεπαρκώς ενυδατωμένος. Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Tammy Chang, επισημαίνει πως είναι πιθανό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να ακολουθούν συνήθειες οι οποίες τους αποτρέπουν από την κατανάλωση νερού. Μπορεί για παράδειγμα, όταν διψούν… να τρώνε αντί να πίνουν νερό. Από την άλλη, όσοι πίνουν αρκετό νερό, νιώθουν συνήθως πιο γεμάτοι και χορτασμένοι, με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο. Οι ερευνητές προτείνουν έναν απλό τρόπο για να καταλαβαίνετε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα: Αν τα ούρα σας είναι κίτρινα, χρειάζεστε ενυδάτωση. Αν είναι ανοιχτόχρωμα ή διάφανα, είστε… σε καλό δρόμο. in2life.gr

Δέκα απίστευτα οφέλη του μελιού

Τρώτε λοιπόν μέλι! Το μέλι είναι μια πολύ καλή παραδοσιακή τροφή σχεδιασμένη για μας τους ανθρώπους κατευθείαν από την ίδια τη φύση. 1. Το μέλι είναι το μόνο γλυκαντικό που δεν έχει φτιαχτεί και δεν έχει επεξεργαστεί από τον άνθρωπο και που ταυτόχρονα έχει και αντιβακτηριδιακά στοιχεία αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες 2. Με περίπου 18% νερό και pΗ 3-4, το μέλι είναι τόσο σταθερό που, εάν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για αιώνες 3. Ενώ οι κενές θερμίδες στην επεξεργασμένη ζάχαρη συμβάλουν αρνητικά σε θέματα υγείας και παχυσαρκίας, το μέλι αντιθέτως μειώνει την συσσώρευση του λίπους στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. 4. Σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη, τη σουκρόζη, το μέλι δεν υφίσταται ζύμωση έτσι δεν θέτει το στομάχι μας σε κίνδυνο βακτηριδιακής εισβολής. 5. Το μέλι είναι ένας μονοσακχαρίτης, η απλούστερη μορφή ζάχαρης, και έτσι δεν δύναται να διασπαστεί περαιτέρω, ως εκ τούτου περνάει απ ‘ευθείας από το λεπτό έντερο στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να προκαλεί ερεθισμό στο πεπτικό μας σύστημα – όπως κάνει η σακχαρόζη. 6. Το μέλι είναι η πιο ιδανική μορφή ενεργειακής τροφής για το κάψιμο του λίπους κατά την διάρκεια του ύπνου-λόγω της 1: 1 αναλογίας φρουκτόζης και γλυκόζης. 7. Ως μια εξαιρετική τοπική θεραπεία για τα καψίματα ,το μέλι αφ ενός απαλύνει τον πόνο αποτελεσματικά και αφ έτερου επουλώνει την πληγή γρήγορα αφήνοντας ελάχιστες ουλές. 8. Το μέλι περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται «πινοσεμπρίνη» βρίσκεται μόνο στο μέλι. 9. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέλι είναι η πιο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για το βήχα των παιδιών, καλύτερη ακόμα και από τα συνηθισμένα φάρμακα. 10. Το «αναβολικό μέλι» -μια συμπυκνωμένη πηγή φρουκτόζης και γλυκόζης, είναι η προτιμώμενη γλυκαντική επιλογή για τους αθλητές. mail.gr

Αυτά είναι τα 12 εύκολα τρικ για να βελτιώσετε τη διατροφή των παιδιών σας

Πολλοί είναι οι γονείς που λένε πως το παιδί τους έχει μάθει να τρώει μόνο δυο τρία φαγητά που του αρέσουν, αλλά αρκετοί είναι και αυτοί που βλέπουν πως έχουν ένα παχουλό παιδί στην οικογένεια τους και δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν. Δυστυχώς η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημικές και πλέον πολλά παιδάκια εμφανίζουν από πολύ μικρά θέματα με την υγεία τους (εμφάνιση διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμιών). Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά που προκύπτουν από την κακή διατροφή του παιδιού, καλό θα ήταν να εφαρμόσετε κάποιο από τα παρακάτω: -Σταματήστε να επιβραβεύετε με ένα σωρό λιχουδιές το παιδί σας. -Σταματήστε να το δωροδοκείτε με νόστιμο φαγητό προκειμένου να κάνει αυτό που θα του ζητήσετε. -Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι και φάτε, τα παιδιά ζηλεύουν πολύ εύκολα και στο τέλος δοκιμάζουν. -Μην ενδίδετε κάθε φορά που θέλει να φάει κάτι πιο ανθυγιεινό και θέστε όρια, πχ. Πείτε του πως μια με δυο φορές την εβδομάδα θα τρώει αυτό που θέλει και σε συγκεκριμένη ποσότητα. -Μαγειρέψτε μαζί και προτείνετε να δοκιμάσει αυτό που φτιάξατε παρέα. -Σχεδιάστε ζωγραφιές στο πιάτο με λαχανικά ή φρούτα δημιουργώντας πρωτότυπες εικόνες και δελεάστε το. -Ξεγελάστε το κρύβοντας τα λαχανικά ή τα φρούτα που δεν τρώει σε μορφή πουρέ, smoothie,παναρισμένες μπουκίτσες. -Μην του δίνεται το δικαίωμα της εναλλακτικής, κάθε φορά που δεν θέλει να φάει το φαγητό που έχετε μαγειρέψει. -Ζωγραφίστε σε ένα χαρτί μαζί του τα λαχανικά ή τα φρούτα που ενδεχομένως δεν του αρέσουν, εξηγήστε του τι είναι το καθένα και κάντε να το δει σαν παιχνίδι και προτρέψτε το να δοκιμάσει κ να σας πει τη γεύση έχει. -Αγοράστε κάποιο βιβλίο που αναφέρεται στη διατροφή των παιδιών και τη σημασία της και διαβάστε το σαν ένα ευχάριστο παραμύθι ή ιστορία. -Μην βάζετε στην τσάντα του συνεχώς λιχουδιές για το σχολείο, δώστε του μια πιο υγιεινή επιλογή. -Σχεδιάστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με το μενού που θα έχετε σπίτι, προσθέστε ζωγραφιές και κολλήστε το στο ψυγείο ή σε κάποιο εμφανές σημείο της κουζίνας. thebest.gr

Καλοκαίρι και θάλασσα:Πώς να προστετευτείτε από τους μύκητες

Οι μύκητες και τα μικρόβια ζουν σε ζεστές και υγρές επιφάνειες όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν και στην συνέχεια να προκαλέσουν λοιμώξεις, που εμφανίζονται με τσούξιμο, υγρά, φαγούρα ή και πόνο στα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα αλλά και με δυσοσμία και αλλαγή στο χρώμα δέρματος-νυχιών στα πόδια. Οι μυκητιάσεις από την θάλασσα στα πόδια και τα γεννητικά όργανα αλλά και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι ειδικά στις γυναίκες. Για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις αυτές που μπορεί να χαλάσουν για λίγο τις διακοπές σας, αρκεί να προσέξετε τα εξής: Αλλάζετε το κάτω μέρος του μαγιό αν πρόκειται να ξαπλώσετε σε σκιερό μέρος (πχ κάτω από ομπρέλα) και δεν σκοπεύετε να ξαναμπείτε σύντομα στην θάλασσα. Αν, βέβαια, κάνετε ηλιοθεραπεία στον ήλιο, τότε το μαγιό θα στεγνώσει σύντομα και δεν διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο. Να σκουπίζετε τα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα πολύ καλά μετά από κάθε επαφή με το νερό, καθώς η υγρασία αποτελεί το ιδανικό "περιβάλλον" για τους μύκητες. Να φοράτε πάντα παντόφλες, όταν κυκλοφορείτε γύρω από πισίνα. Να μην κάθεστε με το μαγιό, ή γυμνοί, επάνω σε "ξαπλώστρες", βότσαλα ή άμμο χωρίς να βάλετε από κάτω μία δική σας, καθαρή πετσέτα. Να πλένεστε με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά την θάλασσα, ή την πισίνα. Να ουρείτε μετά την σεξουαλική επαφή, ειδικά αν αυτό έγινε χωρίς προφυλακτικό, ακόμα και με τον/την σύντροφο της ζωής σας. Επίσης να αδειάζετε καλά την κύστη σας κάθε φορά. sigmalive.com

banner_naturalife

Κτηνιατρικη