Συμβουλές για καλό ύπνο και με καύσωνα

ΚΑΥΣΩΝΑΣ! Συμβουλές για να ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ… Την περίοδο του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, τα κουνούπια και ο ιδρώτας δυσκολεύουν τον ύπνο. Γιατροί που εξειδικεύονται σε θέματα ύπνου, δίνουν μικρές συμβουλές, που βοηθούν να κοιμηθεί κάποιος καλύτερα και πιο γρήγορα. Κρύο μπάνιο Για να μπορέσεις κάποιος να κοιμηθεί, πρέπει η θερμοκρασία του σώματός του να πέσει τουλάχιστον κατά μισό βαθμό. Ένας εύκολος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι ένα δροσερό ντους. Ο γιατρός Neil Stanley όμως, προειδοποιεί ότι το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ παγωμένο, γιατί μπορεί να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όχι αλκοόλ και φαγητό πριν τον ύπνο Το αλκοόλ αναστέλλει τα φυσικά αντανακλαστικά του σώματος, ένα από τα οποία είναι και η διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας. Ανεβάζει τη θερμοκρασία και αφυδατώνει το σώμα, με αποτέλεσμα δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο. «Είναι πολύ πιθανό να ξυπνάει κάποιος κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πιει νερό. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, γι’ αυτό καλύτερα να το αποφεύγετε, όταν το βράδυ κάνει ζέστη», ανέφερε ο Stanley. Επίσης, το φαγητό δίνει ενέργεια και έτσι, παράγεται πιο πολύ θερμότητα από το σώμα. Ο γιατρός προτείνει το βραδινό, να τρώγεται αρκετές ώρες πριν να πέσει κάποιος για ύπνο. Βαμβακερά σεντόνια και πιτζάμες Σύμφωνα με τον γιατρό Dr Guy Meadows, τα βαμβακερά σεντόνια είναι πιο ελαφριά και βοηθούν το σώμα να αναπνέει καλύτερα. Απορροφούν τον ιδρώτα και δεν εγκλωβίζουν τη θερμότητα. Αποσύνδεση συσκευών Το κινητό και το λάπτοπ πρέπει να μην φορτίζουν μέσα στο υπνοδωμάτιο, γιατί αυξάνουν τη θερμότητα του δωματίου. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τον ύπνο. Η φωτεινότητα των συσκευών, δημιουργεί την εντύπωση στον εγκέφαλο ότι είναι μέρα, με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνει. Κρύα άκρα Η ψυχολόγος Natalie Dautovich, προτείνει σε όσους σκεπάζονται, να μένουν οι πατούσες εκτός σεντονιού. Στις πατούσες δεν υπάρχουν τρίχες για να διατηρηθεί η θερμότητα και παράλληλα τα άκρα διαθέτουν εξειδικευμένη αγγείωση, που βοηθάει να φύγει η αυξημένη θερμότητα από το σώμα. Πηγή: Healthy News

Διατροφικοί συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγονται

Το ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΟΚ! Ποτέ ΞΑΝΑ ΝΤΟΜΆΤΑ μαζί με ΑΓΓΟΥΡΙ στη σαλάτα… Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο συνδυασμός των συστατικών που έχουν γρήγορο και αργό ρυθμό πέψης, δεν είναι καλή ιδέα! Γιατί; Επειδή το ελαφρύτερο συστατικό θα καταλήξει να περάσει στο έντερο μόνον όταν το πρώτο είναι πλήρως αφομοιωμένο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη ζύμωση του τροφίμου στο στομάχι σας, κάτι το οποίο μπορεί να δηλητηριάσει ολόκληρο το σώμα. Θα οδηγήσει σε αργή πέψη και ζύμωση σακχάρων και αμύλων, και δεν θα σας επιτρέψει να απολαύσετε το γεύμα σας όπως θα έπρεπε. Και κάτι ακόμη – η διαδικασία της ζύμωσης μπορεί να προκαλέσει αέρια, πρήξιμο και πόνο στο στομάχι, καθώς και εντερικά προβλήματα. – Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αγγούρια και οι ντομάτες δεν είναι συμβατά και δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται μαζί. Εδώ πρέπει να ξέρετε καλά το εξής: όταν αυτά τα 2 συστατικά φτάσουν στο στομάχι και ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης, το οξύ που απελευθερώνεται στην κοιλιακή χώρα για την πέψη μπορεί να προκαλέσει πολλά πεπτικά προβλήματα. – Η κατανάλωση φρούτων μετά το γεύμα δεν είναι σίγουρα μια καλή ιδέα! Γιατί; Επειδή τα φρούτα χρειάζονται πολύ χρόνο για να αφομοιωθούν και δεν πρέπει ποτέ να μείνουν πολύ στο στομάχι. Εάν τα τρώτε μετά το φαγητό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος και άλλα πεπτικά προβλήματα. – Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα είναι και τα μακαρόνια με τυρί. Δυστυχώς όμως, ο συνδυασμός αυτός πρέπει να αποφεύγεται. Πώς λειτουργεί αυτό – τα μακαρόνια είναι πλούσια σε άμυλο, το οποίο έχει διαφορετικό χρόνο πέψης από την πρωτεΐνη, οπότε η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη ζύμωση και περαιτέρω πεπτικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα μακαρόνια σε συνδυασμό με το κρέας. – Κρέας και τυρί – σίγουρα ΟΧΙ! Γιατί; Επειδή πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε υπερβολική πρωτεΐνη στο ίδιο πιάτο. Επιλέξτε μόνο έναν τύπο πρωτεΐνης ανά γεύμα. – Επίσης, δεν πρέπει να αναμειγνύετε ψωμί με χυμό πορτοκαλιού, καθώς το οξύ που απαιτείται για την πέψη του χυμού μπορεί να καταστρέψει το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη του αμύλου. – Τα λαχανικά και το τυρί είναι ένας άλλος συνδυασμός που πρέπει να αποφύγετε. Η κατανάλωση αυτού του συνδυασμού θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο φούσκωμα. – Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να τρώνε μπανάνες μαζί με γάλα, αλλά αυτός ο συνδυασμός θα επιβραδύνει τη διαδικασία πέψης σημαντικά. – Μπορεί τέλος να συνηθίζετε να προσθέτετε φρούτα σε γιαούρτι για πρωϊνό, αλλά αυτός ο συνδυασμός θα επιβραδύνει την πέψη σας και θα βλάψει την εντερική χλωρίδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την προσθήκη ανανά στο γιαούρτι, ο οποίος ενισχύει τα ενεργά συστατικά που προκαλούν δηλητηρίαση. stroumfaki.gr

Ο κίνδυνος που κρύβουν τα παγάκια για την υγεία μας

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Ο κίνδυνος που κρύβουν τα ΠΑΓΑΚΙΑ… Το σύστημα που έχουν πολλά ψυγεία για να παράγουν έτοιμα παγάκια φιλοξενεί πλήθος δυσάρεστων, δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, όπως διαπίστωσε ένας κορυφαίος οργανισμός δημόσιας υγείας. Έτσι, τα παγάκια που βγάζουν αυτά τα μηχανήματα και τα οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες νοικοκυριά κάθε μέρα, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (National Sanitation Foundation – NSF) πήρε επιχρίσματα από 20 σπίτια στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ -σε μια προσπάθεια να βρει το πιο επικίνδυνο για βακτήρια σημείο στην μέση κουζίνα- και ανακάλυψε ότι οι περισσότερες από τις ενσωματωμένες μονάδες για παγάκια στα ψυγεία ήταν επικαλυμμένες με “ανησυχητικά υψηλά επίπεδα” ζύμης και μούχλας. Άλλα επικίνδυνα σημεία στην κουζίνα αποδείχτηκε ότι ήταν οι σπάτουλες από καουτσούκ, τα ανοιχτήρια και οι θήκες για τα μαχαιροπήρουνα. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν μολυσμένα με Ε. Coli, σαλμονέλα και λιστέρια, που προκαλούν δυνητικά διάρροια, πυρετό και ακόμη και θάνατο σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ηλικιωμένοι, παιδιά, βαριά άρρωστοι κλπ). Η μικροβιολόγος Lisa Yakas, η οποία ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης για τα Βακτήρια που διεξήγαγε το NSF για το 2013, δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της έρευνας δεν ήταν να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους, αλλά να δώσει μια εικόνα για τους καλύτερους τρόπους μείωσης της εξάπλωσης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα. Μια απρόσμενη τέτοια πηγή κινδύνου είναι και τα παγάκια που παράγονται από μηχανές οι οποίες δεν καθαρίζονται σωστά ή επαρκώς. Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση 14 καθημερινών συσκευών κουζίνας για την παρουσία τεσσάρων διαφορετικών τύπων βακτηριδίων: e.Coli, σαλμονέλα, λιστέρια και μούχλα/ζυμομύκητες. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που συμμετείχαν θεωρούσαν ότι η πιο μολυσμένη επιφάνεια θα ήταν η οθόνη στον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, το ψυγείο βρέθηκε ότι είναι η πιο επικίνδυνη συσκευή. Η κα Yakas ενημέρωσε τους εθελοντές να έχουν μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού αυτών των συσκευών και να ελέγξουν τα εγχειρίδια για συγκεκριμένες οδηγίες. Όλα τα αντικείμενα που βρέθηκε ότι είχαν ζυμομύκητες και μούχλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους, ενώ 6 αντικείμενα περιελάμβαναν “υψηλά επίπεδα” βακτηρίων. Αυτά ήταν: — Το συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο — Η πλαστική σπάτουλα — Το δοχείο του μπλέντερ — Η συσκευή για παγάκια και η παροχή νερού στο ψυγείο — Το λαστιχένιο σφραγιστικό σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων Ο Allison Aiello, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, δήλωσε, ότι αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι αβλαβείς για τους υγιείς ανθρώπους, “ορισμένα στελέχη είναι πολύ μολυσματικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες”. Κάθε χρόνο, 48 εκατομμύρια Αμερικανοί ασθενούν με γαστρεντερίτιδα από παθογόνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 128.000 από αυτά τα άτομα νοσηλεύονται και περίπου 3.000 πεθαίνουν, κυρίως ηλικιωμένοι ενήλικες και παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Η κα Yakas κατέληξε: “Το πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι: Δεν μπορείτε να αποστειρώσετε μια βρώμικη επιφάνεια. Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχετε μια ρουτίνα καθαρισμού, ώστε να μην προκύψει συσσώρευση επικίνδυνου βιοϋλικού (μικρόβια, βακτήρια κλπ) σε αυτά τα αντικείμενα”.   Πηγή: Healthy News

Αυτό είναι το πιο ανθυγιεινό λάδι

Το λάδι καρύδας είναι ένα απόλυτα φυσικό θαύμα: Είναι ενυδατική κρέμα για το δέρμα, κοντίσιονερ μαλλιών, υποκατάστατο του βουτύρου και νόστιμο για το τοστ. Και όμως οι ειδικοί συνιστούν πως δεν πρέπει να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το λάδι καρύδας είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λίπη και με το βούτυρο, αν όχι περισσότερο, σύμφωνα με την Ένωση των Αμερικανών καρδιολόγων καθώς περιέχει άφθονα κορεσμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Αν και συχνά το έλαιο καρύδας προωθείται στην αγορά ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα λίπη του είναι καλύτερα για τον άνθρωπο από τα άλλα κορεσμένα λίπη, η American Heart Association (AHA), σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό. Βέβαια, η εικόνα γύρω από τα λίπη είναι μάλλον συγκεχυμένη. Γενικά πάντως τα ζωικά λίπη θεωρούνται πιο ανθυγιεινά σε σχέση με τα αυτά που έχουν φυτική προέλευση (π.χ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), επειδή τα πρώτα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη. eleolad Σύμφωνα με την ΑΗΑ, το 82% των λιπών του ελαίου καρύδας ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων, έναντι 63% κορεσμένων λιπών που περιέχει το βούτυρο και 50% που υπάρχουν στα λίπη του μοσχαρίσιου κρέατος. Η ΑΗΑ επαναλαμβάνει τη γενική σύσταση οι άνθρωποι να περιορίζουν όσο μπορούν τις τροφές με κορεσμένα λίπη και στη θέση τους να καταναλώνουν ακόρεστα φυτικά έλαια (με προτιμώμενο το ελαιόλαδο), λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μέσος άνδρας δεν πρέπει να τρώει πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπών τη μέρα, ενώ η μέση γυναίκα έως 20 γραμμάρια. Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λίπη (και τα κορεσμένα) αποτελούν ουσιαστικό μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, γι' αυτό δεν χρειάζεται να φθάσει κανείς στο άλλο άκρο και να κάνει υπερβολική μείωσή τους. Μεταξύ άλλων, τα λίπη αποτελούν πηγή για τα ζωτικά λιπαρά οξέα, ενώ βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τις πολύτιμες βιταμίνες, όπως A, D και E. voicenews.gr

Τα γλυκά του κουταλιού επιτρέπονται στη δίαιτα

To μοναδικό γλυκό που ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΚΙΛΑ! Δοκιμάστε το… Τα γλυκά του κουταλιού, από τα κλασικά όπως το βύσσινο, το νερατζάκι, το κάστανο και το συκαλάκι μέχρι τα πιο επιτηδευμένα όπως το καρότο, το μελιτζανάκι, η ντομάτα ή το καρπούζι έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στα υπόλοιπα γλυκά. Δεν περιέχουν λιπαρά, ούτε ζωικά ούτε φυτικά! Σχεδόν όλα τα φρούτα γίνονται γλυκό: το νεράντζι, το σταφύλι, το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το βύσσινο, το κυδώνι, το μήλο, το σύκο, το κεράσι κλπ. Εκτός όμως από τα φρούτα, στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο να γίνονται γλυκά του κουταλιού και λαχανικά όπως τα καρότα, το ντοματάκι, το μελιτζανάκι ή το καρπούζι! Επιτρέπονται τα γλυκά του κουταλιού στη δίαιτα; Τα γλυκά του κουταλιού περιέχουν πολλή ζάχαρη, ωστόσο ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης γλύκας τους είναι δύσκολο να φάει κανείς μεγάλη ποσότητα. Μια κουταλιά της σούπας είναι συνήθως αρκετή για να ικανοποιηθεί η επιθυμία μας για γλυκό και οι θερμίδες που θα πάρουμε από τη μία κουταλιά είναι γύρω στις 100-120 θερμίδες ενώ τα γλυκά κουταλιού από εσπεριδοειδή έχουν τις λιγότερες. Γι’ αυτό και τα συστήνουν οι διαιτολόγοι για τις φορές που θέλουμε κάτι γλυκό ενώ κάνουμε δίαιτα ή γενικότερα προσέχουμε το βάρος μας. Όταν τρώτε στην ταβέρνα προτιμήστε για επιδόρπιο γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού – δεν θα σας βαρύνει και θα σας βοηθήσει να χωνέψετε πιο εύκολα. 3 ακόμη λόγοι που τα γλυκά του κουταλιού είναι η καλύτερη επιλογή – Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. – Παρά την επεξεργασία, εξακολουθούν να περιέχουν κάποια από τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες των φρούτων, π.χ. βιταμίνη C και β-καροτένιο, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και ενισχύουν την άμυνά του. – Μαζί με μισό στραγγιστό γιαούρτι, μία κουταλιά γλυκό του κουταλιού είναι το ιδανικό ελαφρύ και παραδοσιακό επιδόρπιο. Πώς μας βοηθάει το γλυκό του κουταλιού να χάσουμε κιλά; Είναι δύο οι βασικοί λόγοι: Τα γλυκά του κουταλιού, είτε είναι φρούτα είτε λαχανικά διατηρούν τις φυτικές τους ίνες, που σημαίνει ότι προκαλούν κορεσμό και μας “χορταίνουν” πιο εύκολα από ένα άλλο γλυκό, π.χ. ένα κομμάτι τούρτα. Ο δεύτερος λόγος είναι η γλυκιά τους γεύση, όπου η ζάχαρη μαζί με τη φυσική γλυκύτητα του φρούτου, μας δυσκολεύουν να το παρακάνουμε στην ποσότητα του γλυκού του κουταλιού που θα καταναλώσουμε. Έτσι ικανοποιούμε την ανάγκη μας για γλυκό, χωρίς να πάρουμε πολλές θερμίδες. capital.gr

Το αρχαιότερο φυτό της φύσης που γιατρεύει τα πάντα

Το αρχαιότερο φυτό της φύσης! ΓΙΑΤΡΕΥΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ… Ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη γη Σχετικές αναφο­ρές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέ­ρα της Φαρμακολογίας Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά στη γη. Η επιστημονική του ονομασία είναι ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Οι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Στην αρχαιότητα η χρήση του ιπποφαές ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφο­ρές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέ­ρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατή­ρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρ­ρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύνα­μη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λα­μπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη). Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριά­ντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θερα­πευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άρι­στο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θερα­πεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Σύγχρονες έρευνες Το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως συμπλήρω­μα διατροφής και ως συστατικό καλλυντικών σκευα­σμάτων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί. Συγκαταλέγεται στις υπερτροφές. Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, περιέχει 190 ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι περισσότερες και δραστικότερες έχουν εντο­πιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Περιέχει 1.000% περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι 200% υψηλότερη από το έλαιο σίτου, 900% περισσότε­ρη από το έλαιο καλαμποκιού και 3.500% υψηλότερη από το έλαιο σόγιας. Οι φυτοστερόλες που περιέχει ξε­περνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συμπεριλαμβα­νομένης της Β12, που δεν υπάρχει σε άλλες φυτικές τρο­φές) και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλ­λα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη και β-καροτίνη. Περιέχει β-σιτοστερόλη. Η β-σιτοστερόλη ανήκει σε μια ομάδα στερολών, που υπάρχουν μόνο στα φυτά, και έχει αποδειχθεί ότι μει­ώνει τα επίπεδα της LDL. Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε λινολενικό οξύ (ωμέγα-3). Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει αυτό το λιπαρό οξύ σε προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδί­νες είναι ουσίες οι οποίες συγκαταλέγονται στις ορμό­νες και εκτελούν ευρύ φάσμα λειτουργιών στον οργα­νισμό (όπως ρύθμιση της πίεσης του αίματος). Περιέ­χει επίσης λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6), παλμιτολεϊκό οξύ (ωμέγα-7), παλμιτικό οξύ και ελαϊκό οξύ (ωμέγα-9). Τα ωμέγα-7 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υποστήρι­ξη των κυττάρων και σε υγιή δέρμα, μαλλιά και νύχια. Το ιπποφαές έχει φανεί ότι έχει ισχυρή αντιοξει­δωτική δράση, που αποδίδεται κυρίως στο περιεχόμε­νό του σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C. Πιθανόν να είναι χρήσιμο στη θεραπεία του καρκίνου. Η περισσότερη από τη δουλειά που έχει γίνει στη θεραπεία του καρκίνου είναι με πειραματό­ζωα. Μια ομάδα στην Ινδία με επικεφαλής τον H.C. Goel (στο Department of Radiation Biology, Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences στο Delhi) έχει δημοσιεύσει διάφορες αναφορές για τη δυνατότητα ενός εκχυλίσματος ιπποφαούς (ένα εκχύλισμα αλκοόλ, που περιέχει κυρίως τα φλαβονοειδή) να προστατεύει τον μυελό των οστών από βλάβη λόγω ακτινοβολίας. Η ομάδα του έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση των κυττάρων του μυελού των οστών. Στην Κίνα μια μελέτη που έγινε έδειξε γρηγορότερη ανάρρωση του αιμοποιητικού συστήμα­τος μετά από υψηλή δόση χημειοθεραπείας (με 5-FU) σε ποντίκια που τράφηκαν με έλαιο ιπποφαούς. Το έλαιο του σπόρου έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανο­σία και παρέχει αντι-ογκικές επιδράσεις σε προκαταρ­κτικές εργαστηριακές μελέτες. Σε μια διπλή-τυφλή κλινική δοκιμασία που έγινε στην Κίνα σε 128 ασθενείς με ισχαιμική καρδιο­πάθεια δόθηκαν φλαβονοειδή του ιπποφαούς, 10 mg κάθε φορά, τρεις φορές την ημέρα, για 6 εβδομάδες. Οι ασθενείς είχαν μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης και βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Είχαν επίσης λι­γότερη στηθάγχη από ό,τι αυτοί που λάμβαναν το φάρ­μακο ελέγχου. Το ιπποφαές χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των γαστρικών ελκών και εργαστηρι­ακές μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του ελαίου του σπόρου γι᾿ αυτή την εφαρμογή. Ομαλοποιεί την παραγωγή γαστρικού οξέος και μειώ­νει τη φλεγμονή. Βοηθά στην κίρρωση του ήπατος. Μια κλινική δοκιμασία έδειξε ότι εκχυλίσματα του ιπποφαούς ομα­λοποίησαν τα ηπατικά ένζυμα, τα χολικά οξέα και τους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκο­νται στη φλεγμονή του ήπατος. Επιπρόσθετα το λάδι του ιπποφαούς προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές επιδράσεις των τοξικών χημικών, όπως φά­νηκε σε εργαστηριακές μελέτες. Ένα συστατικό του λαδιού, το παλμιτολεϊ­κό οξύ, θεωρείται μια πολύτιμη τοπική ουσία για τη θεραπεία των εγκαυμάτων και των πληγών. Αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί επίσης να τρέφει το δέρμα, όταν λαμβάνεται στοματικά, αν καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες του ιπποφαούς ή του λαδιού του. Αυτή εί­ναι μια χρήσιμη μέθοδος για τη θεραπεία συστημικών δερματικών παθήσεων όπως ατοπική δερματίτιδα. Το φρούτο ωφελεί τα μαλλιά. Οι χρήστες του ιπποφαούς αναφέρουν τα εξής οφέλη από τη λήψη του: Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών. Ενί­σχυση του ανοσοποιητικού. Μείωση του άγχους. Ρύθ­μιση του μεταβολισμού. Μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου του αίματος. Ανακούφιση από τα συ­μπτώματα της εμμηνόπαυσης και τους πόνους της πε­ριόδου. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα και ψωρίαση. Μει­ώνει την ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, διότι ενισχύει τη μεμβρά­νη του ουροδόχου σωλήνα. Ορισμένα άτομα ισχυρίζο­νται ότι τους έχει καθαρίσει την κυστική ακμή από το πρόσωπο. Το δέρμα τους γίνεται λαμπερό και πιο μα­λακό. Βοηθάει κατά της ξηρότητας του δέρματος. Τα συμπληρώματα ιπποφαούς μπορούν να συνδυαστούν με ωμέγα-7 λιπαρά οξέα για καλύτερα αποτελέσματα στο δέρμα και στον ύπνο. Δοσολογία Το ιπποφαές διατίθεται σε κάψουλες. Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Επίσης κυκλοφορούν κάψουλες που περιέ­χουν έλαιο ιπποφαούς. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της έκθλιψης. Περι­έχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή μορφή τους. Επίσης μπορείτε να βρείτε συμπυκνωμένο χυμό που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού. Το ιπποφαές διατίθεται και ως αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα. Θα πρέπει να ακολουθείτε τη δοσολογία του παρασκευαστή. healthynews.gr

Ανάκληση φαρμάκου από τον ΕΟΦ

Την ανάκληση των παρτίδων 2014034 (ημ. ληξ. 06/2017) και 2015012 (ημ. ληξ. 07/2018) του φαρμακευτικού προϊόντος «Mucosolvan Κόμμι από στόματος, 15 mg», αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η απόφαση ελήφθη, λόγω αποτελεσμάτων εκτός προδιαγραφών κατά τη διάρκεια των ελέγχων σταθερότητας για την παράμετρο «ποσοτικός προσδιορισμός της δραστικής Ambroxol Hydrocloride». Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η εταιρεία Βοeringer Ingelheim η οποία ανακαλεί προληπτικά τις αναφερόμενες παρτίδες, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με όλους τους αποδέκτες των εν λόγω παρτίδων προκειμένου να τις αποσύρουν από την αγορά.   Πηγή: Voice News

Υπάρχει κάτι που μπορεί να μας δώσει περισσότερη ενέργεια από τον καφέ

Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε έναν καφέ ή άλλο ρόφημα με καφεΐνη όταν χρειάζονται λίγη ενέργεια. Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό και πολύ πιο αποτελεσματικό για τόνωση και αναζωογόνηση. Μελέτη που έκαναν επιστήμονες έδειξε ότι υπάρχει κάτι πιο ισχυρό για την αναζωογόνηση και την ενίσχυση της ενέργειας από την καφεΐνη και αυτό είναι το να ανεβοκατεβαίνει κάποιος τις σκάλες επί 10 λεπτά. Οι συμμετέχουσες είτε κατανάλωσαν κάψουλες που περιείχαν καφεΐνη είτε περνούσαν 10 λεπτά ανεβοκατεβαίνοντας τη σκάλα -περίπου 30 ορόφους συνολικά- με χαμηλής έντασης ρυθμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να κάνει κάποιος αυτή την απλή άσκηση του παρέχει ενέργεια που ισοδυναμεί με όση θα είχε αν κατανάλωνε 50 mg καφεΐνης. Με την άσκηση όμως οι εθελόντριες αισθάνονταν περισσότερη ενέργεια και το αποτέλεσμα ήταν άμεσο, ενώ με τα 50 mg καφεΐνης δεν παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη επίδραση. Όσον αφορά τα άλλα αποτελέσματα, ούτε η καφεΐνη ούτε η άσκηση προκάλεσαν μεγάλες βελτιώσεις στην προσοχή ή στη μνήμη, αλλά το ανεβοκατέβασμα σκάλας συνδέθηκε με μικρή αύξηση της όρεξης για δουλειά. pronews.gr

Χωριάτικη Vs Σουβλάκι

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα και μόνο είδος φαγητού για να το αναδείξουμε ως το “εθνικό” μας “fast food”, τότε το σουβλάκι θα έβγαινε πρώτο παμψηφεί. Επίσης, αν διαλέγαμε ένα είδος “εθνικής” σαλάτας, τότε αυτή θα ήταν η χωριάτικη. Τι γίνεται λοιπόν όταν σουβλάκι και χωριάτικη σαλάτα συγκρούονται με διατροφικούς όρους; Ο διατροφολόγος Leslie Barrie από το Health.com κάνει τον... διαιτητή και βγάζει νικητή. - Το σουβλάκι με γύρο και τζατζίκι έχει περίπου 760 θερμίδες με 47γρ λιπαρών (17γρ κορεσμένων λιπαρών), 3γρ ίνες και 54γρ υδατάνθρακες. - Η χωριάτικη έχει περίπου 460 θερμίδες με 28γρ λιπαρών (7γρ κορεσμένων λιπαρών), 5γρ ίνες και 18γρ υδατάνθρακες. Από εκεί και πέρα, ο Barrie υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν η χωριάτικη έχει πολλά λιπαρά από τη φέτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο, είναι ως επί το πλείστον καλά λιπαρά και το γεύμα συνολικά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι ένα σουβλάκι με γύρο. Το κυριότερο διατροφικό μειονέκτημα του “πιτόγυρου” δεν είναι η πίτα ή το τζατζίκι. Είναι το ίδιο το κρέας. Είτε είναι χοιρινός, είτε όχι, ο γύρος έχει πάρα πολλά λιπαρά ανά 100γρ. Και αυτά τα λιπαρά δεν είναι “καλά” λιπαρά. Επιπλέον, η χωριάτικη σαλάτα μπορεί να “υπερηφανεύεται” για περισσότερες φυτικές ίνες από τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και οι ντομάτες, που έχουν σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες Α και C. Τελικός νικητής λοιπόν είναι η χωριάτικη. Αλλά προσοχή: Αν μαζί με την χωριάτικη καταναλώσετε και 2-3 φέτες ψωμί (...κλασική ελληνική συνήθεια...) τότε η σύγκριση ακυρώνεται! Επίσης, αν το σουβλάκι σας έχει αλάδωτη πίτα, καθαρό από λίπη κρέας (όσο είναι δυνατόν) και καθόλου σάλτσες κλπ, τότε συνολικά είναι ένα πλήρες γεύμα χωρίς τόσες πολλές θερμίδες. Η απόφαση είναι δική σας. Περί ορέξεως, άλλωστε... iatropedia.gr

Οι κίνδυνοι της έκθεσης του νερού στη ζέστη

Είναι αλήθεια ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να παραμορφωθούν αν μείνουν στον ήλιο για πολλή ώρα και ότι μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση και η μυρωδιά του περιεχομένου τους, αλλά δεν αφήνουν επικίνδυνες χημικές ενώσεις μέσα σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί ένας μύθος, ότι ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, το οποίο έχει μείνει στον ήλιο ή στο αυτοκίνητο σε υψηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα, μπορεί να αλλοιωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να "εμπλουτιστεί" το περιεχόμενό του με επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες προκαλούν καρκίνο. Τι ισχύει για την δομή και το υλικό σε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού Τα μπουκάλια του νερού περιέχουν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο polyethylene terephthalate), επίσης γνωστό ως ΡΕΤ. Μπορείτε να δείτε εάν ένα πλαστικό μπουκάλι περιέχει PET, από τον αριθμό “1” μέσα σε ένα τρίγωνο στο κάτω μέρος του δοχείου. Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού από ΡΕΤ δεν περιέχει την ουσία DEHA (di-ethylhexyl adipate), ένα από τα συστατικά που πολλοί πιστεύουν ότι εκλύονται στο νερό, όταν το μπουκάλι αλλοιωθεί από την ζέστη. Καμία ρυθμιστική αρχή υγείας δεν κατατάσσει την DEHA ως καρκινογόνο παράγοντα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Τα πλαστικά μπουκάλια, επίσης, δεν περιέχουν διοξίνη, που έχει συνδεθεί με εκδήλωση καρκίνου σε κάποιες περιπτώσεις. Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού περιέχει πράγματι ουσίες που εκλύονται στο περιεχόμενο, αν το αφήσετε στον ήλιο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει το χρώμα, τη γεύση ή την οσμή του νερού, αλλά δεν εκλύει επικίνδυνες χημικές ουσίες στο νερό. Τα πλαστικά μπουκάλια από PET εκλύουν πολύ μικρές ποσότητες αντιμονίου (ένα βαρύ μέταλλο), σε ποσότητες κάτω από το επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ασφαλές πόσιμο νερό. Πότε υπάρχει κίνδυνος Ένας υπαρκτός κίνδυνος για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού μπουκαλιού νερού, αφού έχει μείνει στον ήλιο για μέρες, πηγάζει από την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηριδίων στο μπουκάλι. Αν δεν έχετε ανοίξει τα μπουκάλι ακόμα, το εσωτερικό του μπουκαλιού δεν έχει μολυνθεί. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά τα μπουκάλια, πρέπει να τα πλένετε καλά για να μην μείνουν τα βακτηρίδια στο μπουκάλι και πολλαπλασιαστούν. Επίσης, σύμφωνα με πολλές έρευνες τα πλαστικά μπουκάλια που κατασκευάζονται από δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), ένα σκληρότερο πλαστικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πιο σκληρών δοχείων, μπορεί να εκλύσουν BPA στο νερό όταν θερμανθούν. Τα πλαστικά μπουκάλια με BPA, έχουν τον αριθμό “7” στο κάτω μέρος της φιάλης. Εάν έχετε ένα μπουκάλι νερό από BPA, αν το αφήσετε στον ήλιο για ώρες, είναι πιθανό να εκλύσει κάποιο ποσοστό ΒΡΑ στο νερό. voicenews.gr

banner_naturalife

Κτηνιατρικη