Άγνοια για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία των παιδιών

Πολλοί καπνιστές αγνοούν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστό χώρο εκθέτει τα παιδιά στη νικοτίνη και αφήνει υπολείμματά της στις επιφάνειες, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Σαν Φρανσίσκο, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στη δημοσκόπηση που έκανε το 2015 ο επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισσιπί, Ρόμπερτ Μακ Μιλλεν, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 3.000 ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι, το 68% δεν επέτρεπε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στο σπίτι τους, πάνω από τα τρία τέταρτα απαγόρευε τη χρήση εντός του αυτοκινήτου και πάνω από οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα πρέπει να επιτρέπονται σε χώρους που ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος. Επίσης, τρία τέταρτα του δείγματος δήλωσαν ότι ήταν απαράδεκτο για τους γονείς να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπροστά στα παιδιά τους. Όμως, πολλοί ενήλικοι δεν γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους από την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Μόνο το 37% γνώριζε ότι ο ατμός περιέχει νικοτίνη ή ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστό χώρο συντελεί σε εναπόθεση νικοτίνης στις επιφάνειες. Περίπου οι μισοί δεν γνώριζαν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κοντά σε παιδιά τα εκθέτει στη νικοτίνη. Ακόμα, οι καπνιστές, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι άνδρες και τα άτομα 18-24 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι ενήλικοι χωρίς παιδιά, ήταν λιγότερο πιθανό να απαγορεύουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο σπίτι τους ή να τάσσονται υπέρ περιορισμών στην χρήση του. Οι καπνιστές, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ήταν λιγότερο πιθανόν να πιστεύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά. Οι ηλικιωμένοι και ενήλικοι με παιδιά στο σπίτι ήταν πιθανότερο να μην είναι σίγουροι για τους πιθανούς κινδύνους. «Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι των κινδύνων που απορρέουν από το άτμισμα για την υγεία των παιδιών και πρέπει να απαγορεύουν γενικώς τα καπνικά προϊόντα στο σπίτι και το αυτοκίνητο» υπογραμμίζει ο Δρ Μακ Μιλλεν. health.in.gr

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με σπανάκι και μέλι

Μάσκα προσώπου με υλικά από την κουζίνα Αρκετές μάσκες προσώπου περιέχουν μέλι καθώς χρησιμοποιείται ως ένα απαλό, χαλαρωτικό στυπτικό. Παράλληλα, το σπανάκι είναι γεμάτο από βιταμίνη C και περιέχει και άλλες βασικές ενώσεις, όπως καροτένιο και λουτεΐνη που βοηθούν στην βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Συνδυάστε τα σε μια γρήγορη μάσκα ομορφιάς για ένα υπέροχο αποτέλεσμα στο δέρμα σας. Συστατικά 4-5 φύλλα σπανάκι 1 κουταλιά της σούπας μέλι 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού Προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, και Ε και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις σκιές κάτω από τα μάτια. Προετοιμασία Απλά κόψτε το σπανάκι όσο το δυνατό λεπτότερο. Ανακατεύουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού. Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό. Προσθέτουμε το αμυγδαλέλαιο, αν θέλετε. Εφαρμογή Απλώστε τη μάσκα στο ξηρό δέρμα. Αφήστε το να μουλιάσει για 20 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε. newsbeast.gr

Η απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς χαρίζει χρόνια ζωής

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί σε δύο ξεχωριστές μελέτες οι οποίες είχαν εστιάσει στο πόσο μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη ζωή ενός παχύσαρκου η βαριατρική επέμβαση απώλειας βάρους. Είχε διαπιστωθεί στη μία μελέτη ότι η μείωση του βάρους σε έναν παχύσαρκο μέσω της βαριατρικής επέμβασης καταπολεμά τη γήρανση του ατόμου αυτού ενώ η άλλη είχε δείξει ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν στην επέμβαση είχαν στη συνέχεια πολύ καλύτερες σωματικές αντοχές. Μια ακόμα μελέτη για τη σχέση της βαριατρικής επέμβασης με την καλυτέρευση της ζωής ενός παχύσαρκου έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες μελέτες και να τονίσει ότι το σημαντικότερο είναι ότι με τη βαριατρική μειώνονται οι θάνατοι των παχύσαρκων ατόμων από παράγοντες όπως είναι η ύπαρξη στεφανιαίας ή βαλβιδικής νόσου, η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο διαβήτης. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε φέτος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Christina Persson από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, έλαβαν και επεξεργάστηκαν στοιχεία από το σουηδικό μητρώο ασθενών. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται όλες οι νοσηλείες και επισκέψεις ασθενών στο νοσοκομείο. Οι επιστήμονες επέλεξαν 48.693 ασθενείς, ηλικίας 18-74 ετών, που είχαν ως κύρια διάγνωση την παχυσαρκία στη Σουηδία, από το 2000 μέχρι το 2011. Απ’ αυτούς οι 22.581 είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση (γαστρική παράκαμψη 92,8%), ενώ 26.112 παχύσαρκοι ασθενείς δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για 5,4 χρόνια και όσους δεν είχαν χειρουργηθεί για 5,5 χρόνια, και αφού έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν χειρουργήθηκαν είχαν υψηλότερες πιθανότητες θανάτου έναντι εκείνων που επέλεξαν να υποβληθούν σε βαριατρική επέμβαση (4,21% vs 1,11%), το οποίο αντιστοιχεί σε 4,7 έναντι 2,1 θανάτους ανά 1.000/έτος. Σύμφωνα με την καταγραφή, οι πιο συχνές αιτίες θανάτου όσων δεν είχαν χειρουργηθεί ήταν η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος. Ενώ, όσοι είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση απώλειας βάρους, η κύρια αιτία θανάτου δεν αφορούσε συνοδά, της παχυσαρκίας, νοσήματα αλλά εξωτερικούς παράγοντες, όπως ατυχήματα ή αυτοκτονίες και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο Δρ. Γ. Σπηλιώπουλος ανέφερε ότι η απώλεια βάρους με τη χρήση της βαριατρικής χειρουργικής βελτιώνει την ψυχική διάθεση και την ποιότητα ζωής τους ασθενή και του χαρίζει πολύτιμα χρόνια ζωής. real.gr

5 διατροφικές συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα στο γραφείο

Έχεις σκεφτεί ποτέ, ότι η παραγωγικότητά σου στο γραφείο μπορεί να επηρεάζεται από τις διατροφικές σου συνήθειες; Δες πώς επηρεάζεται η δουλειά σου από τη διατροφή σου Αν σκέφτεσαι τρόπους για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και την αποτελεσματικότητά σου στη δουλειά, ξεκίνα από τη διατροφή σου. Ήξερες ότι επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου σου; Διάβασε παρακάτω πώς. 1. Αποφεύγεις το πρωινό Ναι είναι γεγονός ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, απ' αυτό θα εξαρτηθεί η ενέργεια που θα έχεις για να ανταποκριθείς στις ανάγκες της ημέρας που ξεκινά. Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους 5 ανθρώπους στον πλανήτη αποφεύγει το πρωινό για να εξοικονομήσει χρόνο και ξεκινάει τη μέρα μ' έναν καφέ ή άδειο στομάχι. Και κάπως έτσι, αρχίζουν και εμφανίζονται οι συνέπειες αυτής της κακής συνήθειας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί όσοι άνθρωποι τείνουν να μην παίρνουν πρωινό βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται, ακόμη κι αν δεν το παρακάνουν με το φαγητό. Άλλη μια συνέπεια είναι το γεγονός ότι τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην έχει ενέργεια για να ξεκινήσει τη μέρα του μέχρι το επόμενο γεύμα. 2. Αποφεύγεις το μεσημεριανό Το πιο πιθανό είναι να αποφεύγεις το μεσημεριανό, επειδή βρίσκεσαι στο γραφείο και οι δυσκολίες είναι πολλές. Επειδή μπορεί να μην έχεις πάρει το ταπεράκι σου μαζί (κακώς) θα αναγκαστείς να παραγγείλεις κάτι απ' έξω και η πιθανότητα να είναι κάτι το καθόλου υγιεινό είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμη λάθος που κάνεις και πρέπει να σταματήσεις είναι ότι ακόμα και αν έχεις πάρει ταπεράκι ή έχεις παραγγείλει σαλάτα, κάθεσαι και τρως μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου, δουλεύοντας παράλληλα, θεωρώντας ότι έτσι εξοικονομείς χρόνο. Στην πραγματικότητα το διάλειμμα που θα κάνεις για το φαγητό σου θα σε βοηθήσει να πάρεις μια απόσταση από τη δουλειά σου, έστω και μικρή, και όταν επιστρέψεις το μυαλό σου θα λειτουργεί καλύτερα και η παραγωγικότητά σου θα είναι αυξημένη. 3. Πίνεις πολλούς καφέδες Εντάξει μπορεί να μην ζεις χωρίς καφέ, ωστόσο μην το παρακάνεις η πολλή καφεΐνη βλάπτει την υγεία και την παραγωγικότητά σου. Ένας ή δυο καφέδες φτάνουν για να βγάλεις τη μέρα και να έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι. Αν μετά την κατανάλωση 2 καφέδων το σώμα σου αισθάνεται καταβεβλημένο από την κούραση, τότε κάτι δεν πάει καλά και ο καφές δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση. Οι αρνητικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση καφέ περιλαμβάνουν εκνευρισμό, κούραση, απόσπαση προσοχής και έντονους πόνους στο στομάχι. 4. Δεν πίνεις αρκετό νερό Το νερό είναι σημαντικό για τη λειτουργία του οργανισμού σου. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό ο οργανισμός σου σταματά να λειτουργεί όπως πρέπει και μαζί μ' αυτόν και το μυαλό σου. Εκτός από τις συνέπειες που έχει η αφυδάτωση στο σώμα έχει σημαντικές συνέπειες και στην ψυχολογία του ατόμου, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως η σωστή ενυδάτωση συμβάλει στην ευεξία και την καλή ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Επομένως, θα πρέπει να σηκώνεσαι αρκετές φορές από τη θέση σου για να ανανεώνεις το νερό στο ποτήρι σου. 5. Υποκύπτεις στις απογευματινές λιγούρες Το απόγευμα είναι η δυσκολότερη ώρα διατροφικά, αυτό γιατί πάντα θες να φας κάτι, τις περισσότερες φορές γλυκό, για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου. Επειδή, ο γλυκαιμικός δείκτης πέφτει ο οργανισμός μας έχει ανάγκη να αποκαταστήσει τη ζάχαρη και κατ' επέκταση την ενέργειά του. Έτσι, το πιθανότερο είναι να αναζητήσεις τη λύση στο αυτόματο μηχάνημα έξω από το γραφείο σου ή αν είσαι σπίτι στα ντουλάπια της κουζίνας. Το πρόβλημα είναι, εκτός από τα περιττά κιλά, ότι μόλις αποκαθιστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νοιώθουμε τη λειτουργία του να πέφτει, θέλοντας απλά να κοιμηθούμε. news247.gr

Δείτε ποια λαχανικά επιβάλλεται να βάλετε στη διατροφή σας!

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά: κάλιο, βήτα-καρωτίνη (είναι η πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α), μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ (μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β), βιταμίνες C, Ε και Κ, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Εκτός του ότι είναι η μοναδική ομάδα τροφών που συγκεντρώνουν όλα αυτά τα συστατικά, έχουν και ελάχιστες θερμίδες, μια εξίσου σημαντική διατροφική παράμετρος για καλή υγεία. Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα συστατικά που περιέχουν πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η ντομάτα και το λάχανο βοηθούν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες. Ποια είναι τα πιο θρεπτικά Το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) των ΗΠΑ, ένας συμβουλευτικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, κατέταξε τα λαχανικά αναλόγως με την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Στην κορυφή του καταλόγου ήταν το κατσαρό λάχανο (ή λαχανίδα) και ακολουθούν: -Το σπανάκι -Τα χόρτα collard -Το πράσινο μέρος από τα γογγύλια -Τα σέσκουλα -Η κολοκύθα -Το σινάπι -Οι γλυκοπατάτες -Το μπρόκολο -Τα καρότα Πολύ θρεπτικά είναι επίσης το μαρούλι, οι κόκκινες πιπεριές, τα αντίδια, τα κολοκύθια, οι πράσινες πιπεριές και ο αρακάς. zougla.gr

Κότσι, ένα ανώδυνο χειρουργείο λύνει οριστικά το πρόβλημα

Ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο από τον Γεώργιο Δημάκη Ορθοπαιδικό Χειρουργό Το κότσι είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των κάτω άκρων και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα γυναικεία πόδια. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η εμφάνισή του στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα. Είναι κυρίως ένα επώδυνο πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να δίνεται οριστική λύση μέσω χειρουργείου. Ξεχάστε το κότσι με μια ανώδυνη επέμβαση podia21 Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών! Πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός η οποία εφαρμόζεται με ευκολία, στο πλαίσιο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, στο κότσι και σε όλες τις παραμορφώσεις του ποδιού. Στη χειρουργική πρακτική, υπάρχουν περισσότερες από 120 διαφορετικές τεχνικές που όλες έχουν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση, και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Μέχρι σήμερα τα κότσια αντιμετωπίζονταν με περίπλοκες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις και ο μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Δημάκη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, σε ελάχιστο χρόνο πλέον πετυχαίνουμε οριστική λύση, χωρίς πόνο, στα προβλήματα των δακτύλων του ποδιού και συγκεκριμένα στο κότσι. Με τη νέα αυτή τεχνική δε χρειάζεται καν να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο (ODC). Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, με αποκλεισμό των νεύρων του ποδιού (ankle block-υπερσφύριος αναισθησία), χωρίς ίσχαιμη περίδεση,όπου η χρήση της αυξάνει την πιθανότητα θρομβοεμβολικής νόσου και με τομές(οπές) που δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά. Μέσω των οπών αυτών, οδηγούνται μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνονται διορθωτικές οστεοτομίες, αφαιρέσεις εξοστώσεων, διατομές τενόντων (καμπτήρων – εκτεινόντων), θυλακοτομές, αρθροτομές κ.α.) υπό ακτινοσκόπηση (C-ARM). Στην όλη διαδικασία χρησιμοποιούμε ειδικό μηχάνημα και ειδικά μικρά εργαλεία, τα οποία δεν κακοποιούν τους μαλακούς ιστούς, τα ευγενή αγγεία και νεύρα. Η εφαρμογή αυτής της ελάχιστα επμβατικής μεθόδου επιβάλλεται να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική. Τα πλεονεκτήματα του διαδερμικού χειρουργείου podia41 Η χειρουργική αποκατάσταση με τη χρήση της διαδερμικής μικροχειρουργικής τεχνικής, εξασφαλίζει μεγάλη επιτυχία και μια σειρά από πλεονεκτήματα: Γίνεται με τοπική αναισθησία (block). Διαρκεί 20 λεπτά. Είναι ανώδυνη μέθοδος. Δεν μένουν ουλές. Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες. Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας. Ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη. Η φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού είναι πλήρης και άμεση. Και τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει σταδιακά στις συνηθισμένες του δραστηριότητες. Το κότσι είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Το κότσι κληρονομείται podia31 Παρόλο που η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί μία σημαντική παράμετρο του προβλήματος, με το 70% των ασθενών που χειρουργούνται από κότσι να έχουν οικογενειακό ιστορικό, η νόσος που προκαλεί το κότσι θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής. Η ασθένεια είναι μάλλον «γυναικεία υπόθεση» αφού τα κομψά, ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται ως αιτία πρόκλησης κι επιδείνωσης της συγκεκριμένης παραμόρφωσης. Τα ποσοστά άλλωστε μιλούν από μόνα τους αφού η αναλογία γυναικών- ανδρών είναι 9 προς 1! Τέλος, άλλες αιτίες της νόσου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι νευρογενείς διαταραχές, η ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού κ.ά. Πρόκειται για μία σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης (μεταταρσοφαλαγγικής) του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η παραμόρφωση αυτή δημιουργεί βλαισότητα (παρέκκλιση προς τα έξω) και στροφή του μεγάλου δακτύλου, ως προς τον άξονά του. Συγκεκριμένα στο εσωτερικό τμήμα της άρθρωσης αυτής, δημιουργείται μία προπέτεια (κάλος). Η φυσική εξέλιξη της νόσου είναι η παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάχτυλο, τα οποία παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή εφίππευση πάνω στο μεγάλο δάχτυλο. Επίσης δημιουργούνται κάλοι στα δάχτυλα αυτά. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη του κ Δρ. Δημάκη Γεώργιου - Ορθοπεδικός, για το κότσι και την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση του. https://youtu.be/EdzS3FAXb8U Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γεώργιο Δημάκη, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων, Τηλ. : 6945 797 797 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.advancedorthopedics.gr dimakhs newsbeast.gr

Σωστή διατροφή και...μακριά οι ιώσεις από τα παιδιά!

Ο καλύτερός τους σύμμαχος Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας αντιμετωπίζει τις συνήθεις επιδρομές των ιώσεων. Μια διατροφή πλούσια στα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους είναι ο καλύτερός τους σύμμαχος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την ασπίδα του σώματος ενάντια στις ασθένειες και το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την προστασία μας ενάντια σε βακτήρια, ιούς και σε άλλους παθογόνους οργανισμούς, μέσα από τη δράση εξειδικευμένων κυττάρων, που θωρακίζουν την υγεία μας. Βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι το να αρρωστήσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σε γενικές γραμμές φυσικό κι αναμενόμενο. Αλλά, από την άλλη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα και να περιφρουρήσετε την υγεία του. Αυτά είναι ο θηλασμός, όταν πρόκειται για μωρό, η σωστή διατροφή και η σωστή υγιεινή όταν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδάκι. Ο θηλασμός είναι βασική τροφή για το μωράκι σας όχι μόνο για τα σημαντικά θρεπτικά του συστατικά αλλά και γιατί περιέχει στοιχεία που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του παιδιού σας. Οπότε όσες μανούλες είναι τυχερές και βιώνουν αυτήν την υπέροχη διαδικασία του θηλασμού να προσπαθήσουν να το διατηρήσουν όσο μπορούν από έστω λίγους μήνες μέχρι και 2-3 χρονών. Για να επωφεληθεί, όμως, το μωρό από το μητρικό γάλα, συνίσταται ο θηλασμός για ένα χρόνο. Αν αυτός δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να θηλάσετε το μωρό σας για τρεις με τέσσερις μήνες τουλάχιστον, ώστε να είστε σίγουρες ότι το γάλα σας θα το βοηθήσει να χτίσει ένα γερό αμυντικό σύστημα. Με γνώμονα να διατηρήσετε ένα υγιή και δυνατό αμυντικό σύστημα, μια μεσογειακού τύπου διατροφή που την χαρακτηρίζει η ποικιλία και η ισορροπία είναι το κλειδί. Η συνολική διατροφή και συγκεκριμένοι διαιτητικοί παράγοντες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παίξουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Συστατικά της διατροφής μας όπως τα αντιοξειδωτικά στοιχεία της τροφής (βιταμίνες A, C, E, σελήνιο), που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από λοιμώξεις και ιώσεις, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά και τα ω3 λιπαρά οξέα, αλλά και η ενεργειακή πρόσληψη και οι θερμίδες είναι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ανοσολογική δραστηριότητα. Πράγματι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη διατροφή στη καθημερινή ζωή ενός παιδιού είναι σημαντικός αρωγός στο να διατηρήσει το ίδιο ένα υγειές αμυντικό σύστημα. Έχει αποδειχτεί μέσα από πολλές μελέτες ότι υπάρχουν θρεπτικά συστατικά σε τροφές και ροφήματα που είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ενώ κάποια άλλα διατροφικά συστατικά, όπως η ζάχαρη, οι απλοί υδατάνθρακες, τα «κακής» ποιότητας λιπαρά λειτουργούν αντίθετα αποδυναμώνοντας την άμυνα του οργανισμού. Οι διατροφικές ελλείψεις λόγο μη σωστής και ισορροπημένης διατροφής σε ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά κάνουν το παιδί ευάλωτο σε υιούς. Αλλά και η υπερβολική κατανάλωση έτοιμων ανθυγιεινών τροφίμων τα λεγόμενα junk foods από την άλλη δεν ενισχύουν τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σε άλλη περίπτωση θα λειτουργούσαν σαν ασπίδα στην υγεία του παιδιού και θα τα έδιναν έτσι όπλα για να καταπολεμήσει υιούς οι οποίοι βρίσκουν τον μικρό αυτόν οργανισμό εύκολη λεία. Η σωστή διατροφή, μετά το θηλασμό, συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε παιδιού. Γι- αυτό θα πρέπει να φροντίσετε το καθημερινό διαιτολόγιό του να περιλαμβάνει τροφές που ενισχύουν και δυναμώνουν τον οργανισμό του. Για να γίνει η διατροφή «ασπίδα» κατά των ιώσεων, πρέπει καταρχήν να περιλαμβάνει πολλά μικρά γεύματα, ώστε το στομάχι του να μη μένει άδειο για αρκετές ώρες. Τα τακτικά γεύματα εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο να κολλήσει το παιδί κάποια ίωση. Από αυτή την άποψη, δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα και στο πρωινό, καθώς ο οργανισμός έχει ξοδέψει τα ενεργειακά του αποθέματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο μεταβολισμός χρειάζεται ενέργεια για να κινητοποιηθεί. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Προϊόντα ζύμωσης με βάση το γάλα -όπως το τυρί, το γιαούρτι και το κεφίρ, που αποτελούν πηγή προβιοτικών, ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα και να προστατεύσουν π.χ. την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Φυτικές ίνες: Κυρίως οι διαλυτές φυτικές ίνες (βρώμη, όσπρια, εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί), παίζουν ρόλο στη μειωμένη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος. Παίζουν επίσης ρόλο στην έκκριση μιας αντι-φλεγμονώδους πρωτεΐνης, της ιντερλευκίνης-4, που προστατεύει από λοιμώξεις. Διασφαλίστε ότι το παιδί σας να λαμβάνει καθημερινά μια ποικιλία από φρούτων,λαχανικών,ξηρών καρπών,οσπρίων. Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες Α, Ε και C) δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την αμυντική ικανότητα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τρόφιμα πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα λαχανικά και τα φρούτα (πορτοκάλι, πορτοκαλί κολοκύθα, καρότα, μπρόκολο, χρωματιστές πιπεριές, μούρα, φράουλες, ρόδι) αλλά και άλλα τρόφιμα όπως το πράσινο τσάι και το ταχίνι. Βιταμίνη Α Προστατεύει την όραση του παιδιού, διατηρεί υγιή τα μαλλιά και το δέρμα του, εξασφαλίζει γερά δόντια και κόκαλα, ενώ βοηθά τον παιδικό οργανισμό να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανοσία του οργανισμού, ενώ έχει αντιοξειοδωτική δράση και μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες, τους μεγάλους εχθρούς των κυττάρων.Πού τη βρίσκουμε: Μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι, πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι, καρπούζι. Καροτενοειδή Τα πιο γνωστά καροτενοειδή περιλαμβάνουν το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), το λυκοπένιο και τη ζεαξανθίνη. Έχουν εξίσου ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με τη βιταμίνη Α και προφυλάσσουν από τις ιώσεις και τις εκφυλιστικές παθήσεις.Πού τα βρίσκουμε: Το β-καροτένιο περιέχεται στα καρότα, το λυκοπένιο σε ντομάτα, καρπούζι και γκρέιπφρουτ, και η ζεαξανθίνη σε μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και σπαράγγια. Βιταμίνη Ε Eίναι και αυτή αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτή, γι- αυτό προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και βελτιώνει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Προσλαμβάνεται καλύτερα από ωμές πηγές της και όχι από κατεργασμένες. Πού τη βρίσκουμε: Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, γάλα, δημητριακά. Βιταμίν C Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης, και η χορήγησή της σε συμπλήρωμα διατροφής έχει προταθεί εδώ και χρόνια για την προστασία από τις χειμερινές ιώσεις.Πού τη βρίσκουμε: Εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μήλα, πατάτες, γλυκοπατάτες, σύκα, φράουλες. Σίδηρος Ο σίδηρος, είναι επίσης ένα από τα στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το κάνουν ανεκτικό απέναντι στους εχθρούς. Έλλειψή του οδηγεί στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ωστόσο σημειώνεται ότι αρνητική δράση έχει και η υπερβολική συσσώρευσή του. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ταχίνι. ΣΩΣΤΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ. Το αμυντικό σύστημα του μικρού σας λειτουργεί καλύτερα όταν είναι καλά ενυδατωμένο. Ωστόσο, όταν παιδί έχει πυρετό ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από διάρροια ή εμετό τότε έχουμε μια περεταίρω απώλεια υγρών του παιδιού και επομένως η ενυδάτωση θεωρείται άμεση και απαραίτητη. Σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες τα υγιή παιδιά ηλικίας 1-3 χρονών θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 1,3 λίτρα νερού ενώ παιδιά ηλικία 3-5 θα πρέπει να καταναλώνουν σχεδόν 2 λίτρα νερό Προσφέρεται στα παιδιά σας αφθονία υγρών με κύριο ρόλο όμως το νερό : χυμούς φρέσκων φρούτων, σούπες λαχανικών και κρέατος ακόμα και τσάι από διάφορα βότανα που του αρέσουν. Συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των υγρών. thessaliatv.gr

Θυρεοειδής: Ποια διατροφή βοηθά στην καλή λειτουργία του

Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, η λειτουργία του επηρεάζει όλον τον οργανισμό μας και οι διαταραχές του ποικίλουν από μια απλή διόγκωση του αδένα έως και σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την παραγωγή απαραίτητων ορμονών στο σώμα και η μη φυσιολογική παραγωγή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός ενώ αντίθετα, η μη επαρκής παραγωγή ορμονών είναι υπεύθυνη για τον υποθυρεοειδισμό. Εκτός από τον τακτικό έλεγχο που θα πρέπει να κάνετε, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, και την ανάλογη θεραπεία που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να βοηθήσετε την καλή λειτουργία του θυρεοειδή και μέσω από την διατροφή σας. Τι θα πρέπει λοιπόν να βάλετε στο πιάτο σας και τι να αποφύγετε; Ιωδιούχο αλάτι Ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά με ιώδιο οπότε βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε πραγματικά ιωδιούχο αλάτι στην μαγειρική σας . Πολλές φορές το αλάτι που αγοράζουμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν είναι ιωδιούχο οπότε καλό είναι να διαβάζετε πιο προσεκτικά την ετικέτα. Ξηροί καρποί Επωφεληθείτε από το μαγνήσιο αλλά και το σελήνιο! Αμύγδαλα, κάσιους πασατέμπο κ.α είναι φυσικές πηγές μαγνησίου και σεληνίου που θωρακίζουν φυσικά τον θυρεοειδή σας. Ψάρια και θαλασσινά Τα θαλασσινά γενικά περιέχουν ιώδιο που, όπως προαναφέραμε, βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή. Φροντίστε να τα καταναλώνετε όσο πιο φρέσκα γίνεται. Φυλλώδη λαχανικά Πολλά τα πλεονεκτήματα για την υγεία σας από την κατανάλωση αυτών των βιταμινούχων τροφών. Το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι και εξαιρετικές πηγές μαγνησίου, ανάμεσα στα άλλα διατροφικά οφέλη που προσφέρουν. Γλουτένη Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το κριθάρι, η βρώμη και το σιτάρι. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μια διαμάχη για το πόσο βλαβερή ή όχι είναι για την υγεία μας. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν πως αν δεν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, (μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου όπου απαγορεύεται η κατανάλωση γλουτένης), το πιο πιθανό είναι να μην επηρεαστεί ο θυρεοειδής σας. Αν όμως υπάρχει δυσανεξία στην γλουτένη , θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτή η πρωτεΐνη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Hashimoto (η οποία μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό) αλλά και της νόσου του Graves (η οποία οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό). Αν όντως πάσχετε από κοιλιοκάκη, η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι για εσάς μονόδρομος ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει και στη πρόληψη και αποφυγή προβλημάτων με τον θυρεοειδή σας. Σόγια Κάποιες από τις ουσίες που υπάρχουν στη σόγια και στα προϊόντα της, π.χ στο γάλα σόγιας μπορεί να βοηθήσουν τον θυρεοειδή σας να παράγει ορμόνες αλλά αυτή την εναλλακτική θα πρέπει να τη εξετάσετε αν τελικά δεν προσλαμβάνετε αρκετό ιώδιο από την καθημερινή σας διατροφή. Οι εξετάσεις που θα σας συστήσει ο ενδοκρινολόγος σας μπορούν να σας λύσουν την απορία. mononews.gr

Βαθύς καθαρισμός με πηλό και ασπιρίνη

Αποκτήστε αναζωογονημένη επιδερμίδα στη στιγμή με τον πηλό, ένα από τα καλύτερα καθαριστικά και μάλιστα για όλους τους τύπους δέρματος. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ασπιρίνη κάνει θαύματα στο πρόσωπό σας. Ο πηλός απορροφά όλο το περιττό λίπος, τους ρύπους και το σμήγμα, αναζωογονεί και καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα. Η ασπιρίνη είναι γνωστή για τις αντι-φλεγμονώδεις και αντι-βακτηριακές ιδιότητες. Έτσι, αυτό το καθαριστικό, όχι μόνο καθαρίζει το πρόσωπό σας, αλλά βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε δύο κουταλιές άργιλο, προσθέστε 2-3 θρυμματισμένες σε σκόνη ασπιρίνες μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα, προσθέτοντας λίγο νερό. Κρατήστε για 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσει και ξεπλύνετε με κρύο νερό. newsbeast.gr

Χάστε κιλά τρώγοντας μακαρόνια

Η επιτυχία εκείνου του συνεδρίου έφερε την ιδέα να θεσπιστεί εκείνη η ημερομηνία ως μια ευκαιρία, για να προωθείται σε όλο τον κόσμο η διατροφή με ζυμαρικά και οι διάφοροι τρόποι που αυτά μπορούν να περιληφθούν σε οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, είναι ευκαιρία να επισημάνουμε ότι, ως τροφή, τα ζυμαρικά έχουν “δαιμονοποιηθεί” άδικα όλα αυτά τα χρόνια. Ναι, είναι αλήθεια ότι ένα πιάτο ζυμαρικών μπορεί να έχει πολλές θερμίδες, αλλά δεν είναι τα καθεαυτά ζυμαρικά που έχουν τόσες θερμίδες, όσο ο τρόπος που μαγειρεύονται και κυρίως οι σάλτσες και οι τροφές που τα συνοδεύουν στο πιάτο. Μόλις πριν λίγους μήνες, έρευνα του BBC έδειξε ότι τα μακαρόνια μπορούν στην πραγματικότητα να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός ατόμου για αδυνάτισμα και για τον έλεγχο του διαβήτη. Ας εστιάσουμε στο πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε τα μακαρόνια στο διατροφικό σας πλάνο, ακόμα και αν κάνετε δίαιτα για να χάσετε κάποια κιλά. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το πετύχετε αυτό: Προσοχή στο μέγεθος της μερίδας ζυμαρικών στο πιάτο σας Όταν τρώτε τα ζυμαρικά στο πλαίσιο μιας δίαιτας, το να μετράτε το μέγεθος της μερίδας σας είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής. Σκεφτείτε ότι ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια περιέχει περίπου 221 θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 12% της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης θερμίδων, αν ακολουθείτε μια τυπική δίαιτα των 1.800 θερμίδων/ημέρα, ή στο 15% αν κάνετε μια πιο αυστηρή δίαιτα των 1.500 θερμίδων/ημέρα. Αν... κατά λάθος φάτε δύο φλιτζάνια ζυμαρικά αντί για ένα, τρεις φορές την εβδομάδα, τότε μέσα σε ένα έτος, θα έχετε φάει αρκετές επιπλέον θερμίδες, για να πάρετε 10 κιλά λίπους! Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως Επιλέξτε μακαρόνια από 100% δημητριακά ολικής αλέσεως, αν μπορείτε. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε θερμίδες από τα λευκά ζυμαρικά, αφού ένα φλιτζάνι μακαρόνια ολικής αλέσεως έχει 174 θερμίδες, σε σύγκριση με τις 221 θερμίδες στα λευκά. Έχουν, επίσης, πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (λίγο περισσότερο από 6 γραμμάρια/φλιτζάνι), ή περίπου τις διπλάσιες από εκείνες στα λευκά ζυμαρικά. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (ακόμα κι αν δεν κάνετε άλλες αλλαγές στον τρόπο που τρώτε) σας βάζει σε τροχιά για σημαντική απώλεια βάρους, επειδή σας βοηθάει να νιώθετε πλήρεις (χορτασμένοι) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από κάθε γεύμα. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι, επίσης, μια σημαντική πηγή μαγγανίου, ένα μέταλλο που συμβάλλει στην υγεία των οστών, καθώς και σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει την κυτταρική βλάβη. Συνοδεύστε τα ζυμαρικά σας με λαχανικά Βρείτε συνταγές για μακαρόνια που να περιέχουν πολλά λαχανικά. Τα περισσότερα λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες (ένα μεγάλο κολοκύθι, για παράδειγμα, έχει μόνο 55 θερμίδες) αλλά προσθέτουν όγκο στο γεύμα σας, μαζί με τις πολύτιμες στην απώλεια βάρους φυτικές ίνες. Επιλέξτε μια σάλτσα με λίγες θερμίδες Η σάλτσα που θα συνοδεύσει τα μακαρόνια σας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια σχετικά υγιεινή επιλογή για απώλεια βάρους και ενός πιάτου με πάρα πολλές θερμίδες. Επιλέξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας με ελάχιστο αλάτι. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας έχει μόλις 59 θερμίδες, οπότε δεν θα “φορτώσει” πολύ το γεύμα σας με περιττές θερμίδες. Να θυμάστε ότι οι κρεμώδεις σάλτσες έχουν πάρα πολλές θερμίδες. Σκεφτείτε ότι μισό φλιτζάνι σάλτσας τυριού έχει 240 θερμίδες! Είναι, επίσης, φορτωμένο με 18 γραμμάρια λίπους, συμπεριλαμβανομένων 10 γραμμαρίων από ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι συνδέονται με την καρδιακή νόσο. Μια τυπική έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών για συνταγή ζυμαρικών τύπου “Αλφρέντο” περιέχει 200 θερμίδες και 20 γραμμάρια λίπους ανά μισό φλιτζάνι! Αποφύγετε να φτιάξετε κρεμώδεις σάλτσες, ή να βάλετε πολύ τριμμένο τυρί στα μακαρόνια σας. sportdog.gr

banner_naturalife

Κτηνιατρικη