Επτά νοσήματα που αρρωσταίνουν την καρδιά

Οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουν μέτρα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου τις οποίες εξέδωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και άλλες εννέα επιστημονικές ενώσεις. Η πρόληψη έχει ζωτική σημασία διότι «έχει υπολογιστεί ότι ακόμα κι αν μειωθεί κατά μόλις 1% ο κίνδυνος που διατρέχει ο γενικός πληθυσμός, θα αποτρέπονται ετησίως χιλιάδες καρδιαγγειακά επεισόδια και θα εξοικονομούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», λέει ο καρδιολόγος δρ Δημήτρης Ρίχτερ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών και μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν τις νέες οδηγίες. Σύμφωνα με τις οδηγίες, η πρόληψη πρέπει να είναι δύο ειδών: * Σε πληθυσμικό επίπεδο. Προτείνονται αυστηρότεροι νόμοι και πολιτικές σε επίπεδο διατροφής, καπνίσματος, φυσικής δραστηριότητας και ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. * Σε ατομικό επίπεδο. Προτείνεται αποφυγή της παχυσαρκίας, συστηματική φυσική δραστηριότητα, προσεγμένη διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος, αλλά ειδικά οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα. Να ποια είναι τα νοσήματα που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από μόνα τους – ανεξάρτητα από τυχόν άλλους παράγοντες κινδύνου – και τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς: 1. Χρόνια νεφρική νόσος. Προκαλεί αγγειακές βλάβες, ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι ασθενείς πρέπει, αναλόγως με το στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, να θεωρούνται ως υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και να τους προτείνονται οι κατάλληλες προληπτικές παρεμβάσεις. 2. Περιοδοντίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την αθηρωμάτωση και με τη στεφανιαία νόσο καθ’ εαυτήν, καθώς και ότι τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας που βλάπτουν τους ιστούς του στόματος σχετίζονται με την εξέλιξη της αθηρωμάτωσης. Είναι πιθανό η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας να σταματά την εξέλιξη αυτή. 3. Καρκίνος. Οι επιζήσαντες του καρκίνου είναι μία αυξανόμενη πληθυσμική ομάδα και οι περισσότεροι νικούν τον καρκίνο με τη βοήθεια χημειοθεραπείας ή/και ακτινοθεραπείας. Οι θεραπείες αυτές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αναλόγως με το είδος των φαρμάκων και τις χορηγούμενες δόσεις. Στους ασθενείς με καρκίνο συνιστάται να ελέγχονται για καρδιακή δυσλειτουργία πριν και περιοδικά στη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας. Οσοι είναι υψηλού κινδύνου πρέπει να αρχίζουν την προληπτική λήψη καρδιοπροστατευτικής φαρμακευτικής αγωγής (λ.χ. με στατίνες, β-αναστολείς κ.λπ.) πριν υποβληθούν στις αντικαρκινικές θεραπείες διότι έτσι μειώνονται σημαντικά οι καρδιαγγειακές επιπλοκές. 4. Αυτοάνοσα νοσήματα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και η ψωρίαση αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου. Η χορήγηση στατινών (σ.σ. τα φάρμακα για τη χοληστερόλη) στους ασθενείς αυτούς φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα καρδιοπροστατευτική. 5. Στυτική δυσλειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται πως αποτελεί πρώιμη ένδειξη μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου (λ.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό), το οποίο κατά μέσον όρο εκδηλώνεται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η άμεση επίσκεψη στον καρδιολόγο ή τον παθολόγο και η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου, σε συνδυασμό με τη διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να προλάβουν τέτοιου είδους επεισόδια. 6. Υπνική άπνοια. Σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση υπέρτασης, κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας. Η απώλεια βάρους και η χρήση της ειδικής μάσκας συνεχούς θετικής πίεσης στη διάρκεια του ύπνου μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. 7. Γρίπη. Υπάρχει άμεση συσχέτιση του εμφράγματος με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιδίως σε εποχές όπου υπάρχει επιδημία γρίπης. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Μελέτες δείχνουν ότι την εποχή της γρίπης αυξάνονται τα εμφράγματα, ενώ ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι τετραπλάσιος ύστερα από μία λοίμωξη του αναπνευστικού, ιδίως κατά το πρώτο τριήμερο. Συνιστάται στα άτομα με στεφανιαία νόσο να συζητούν με τον καρδιολόγο τους το ενδεχόμενο ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού. ygeia.tanea.gr

ο τζίντζερ καταπολεμά τη ναυτία της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση τζίντζερ και η πιεσοθεραπεία (acupressure) στον καρπό μπορεί να βοηθεί τις γυναίκες με ήπια ναυτία της εγκυμοσύνης, αναφέρει το βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG). Στις πρώτες οδηγίες για τη ναυτία της εγκυμοσύνης που εξέδωσε, αναφέρει ότι οι μέθοδοι αυτές μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για όσες γυναίκες επιθυμούν να αποφύγουν τα φάρμακα κατά της ναυτίας. Ωστόσο προσθέτει ότι η φαρμακευτική αγωγή και ίσως η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι απαραίτητες για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Οκτώ στις δέκα εγκύους εκδηλώνουν ναυτία και έμετο, συνήθως κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της κυήσεως. Σε αντίθεση όμως με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο όρο «πρωινή ναυτία», τα συμπτώματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στις πρωινές ώρες. Στις νέες οδηγίες του, το RCOGαξιολογεί τα στοιχεία για διάφορες θεραπείες κατά της ναυτίας, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών (εναλλακτικών) και καταλήγει σε συστάσεις αναλόγως με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Όπως αναφέρει, τα φάρμακα κατά της ναυτίας μπορεί να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις, αλλά μερικές γυναίκες χρειάζονται καθημερινές επισκέψεις ή παρατεταμένη νοσηλεία στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αναπλήρωση των υγρών που χάνουν με τον έμετο ή/και ενδοφλέβια λήψη των φαρμάκων. Οι γυναίκες με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα που δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα, μπορεί να δοκιμάζουν την πιεσοθεραπεία με ειδικό βραχιολάκι που φοριέται στον καρπό (acupressure) ή προϊόντα με τζίντζερ, ακόμα και μπισκότα. Ωστόσο αυτού του είδους τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα θα πρέπει να τα προμηθεύονται οι έγκυοι από αξιόπιστες πηγές ενώ αν δεν βελτιωθούν τα συμπτώματά τους, πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για να κάνουν ιατρική θεραπεία. Το RCOG λέει ακόμα ότι η ύπνωση δεν συνιστάται, διότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της. Όσον αφορά τις εγκύους με πιο έντονα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερέμεσης της κυήσεως, αυτές χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο. Η υπερέμεση της κυήσεως εμποδίζει τη γυναίκα να «κρατήσει» στο στομάχι της οτιδήποτε τρώει ή πίνει και έτσι απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και θρεπτικών συστατικών. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει έως και το 3% των εγκύων. Η κύρια διαφορά της από την απλή ναυτία της κυήσεως είναι η συχνότητα των εμέτων: στην απλή ναυτία, οι έμετοι - αν εμφανιστούν- είναι σποραδικοί ενώ στην υπερέμεση συχνοί και πολλοί (σε ακραίες περιπτώσεις η έγκυος μπορεί να κάνει δεκάδες την ημέρα) με συνέπεια η γυναίκα να χάνει βάρος (έως και το 5% του αρχικού), υγρά και να κινδυνεύει σοβαρά από αφυδάτωση. Οι νέες οδηγίες παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του RCOG (ECOG 2016) που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στο Μπέρμιγχαμ. ygeia.tanea.gr

Πέντε χορταστικές τροφές που δεν παχαίνουν

Ιδανικός τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά είναι μέσω της άσκησης και της διατροφής. Και αν για το πρώτο απαιτείται μεγάλη αποφασιστικότητα και… αναβλητικότητα παράλληλα, για το δεύτερο δεν απαιτείται καθόλου κόπος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέγετε τροφές που έχουν λίγες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα δεν θα σας αφήσουν να πεινάτε πολύ. Δείτε πέντε τέτοιου είδους τροφές: Σούπες Για να μειώσει τις συνολικές θερμίδες και ταυτόχρονα την πείνα σας, βάλτε περισσότερες σούπες στο πρόγραμμά σαςι. Η δρ Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Penn State έχει μελετήσει το ρόλο του “μεγάλου όγκου νερού” στην διατροφή σε σχέση με το αίσθημα πληρότητας και την απώλεια βάρους. Η έρευνά της έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν ένα πρώτο πιάτο με σούπα πριν από ένα κύριο γεύμα, μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων τους κατά 20%, συγκριτικά με αυτούς που δεν τρώνε σούπα. Αυγά Αν θέλετε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, αλλά και να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι όλη την ημέρα, ξεκινήσετε την ημέρα σας με αυγά. Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη στα αυγά σας βοηθά να αισθάνεστε πλήρεις και σε εγρήγορση, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αυγών για πρωινό βοήθησε υπέρβαρους ενήλικες να αισθάνονται πιο χορτάτοι και να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 330 θερμίδες λιγότερες όλη την ημέρα από ό,τι οι ενήλικες που δεν έτρωγαν αυγό για πρωινό. Βρώμη Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια, ανέλυσε έξι χρόνια στατιστικών και άλλων στοιχείων στην διατροφή του μέσου ατόμου και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πρωινό είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από ό,τι εκείνοι που έμεναν σχεδόν νηστικοί το πρωί. Επιπροσθέτως όμως, εκείνοι που έτρωγαν δημητριακά με βρώμη, είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ από κάθε άλλο τύπος πρωινού γεύματος. Μήλα Ένα μήλο έχει περίπου 75 θερμίδες αλλά και 3,5 γραμμάρια υδροδιαλυτών ινών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Appetite, έδειξε ότι οι γυναίκες που πρόσθεσαν τρία μικρά μήλα στη διατροφή τους κάθε μέρα έχασαν λίγο τουλάχιστον 1 κιλό σε 10 εβδομάδες παραπάνω σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που ακολουθούσαν την ίδια βασική διατροφή χωρίς να τρώνε μήλα. Τα μήλα περιέχουν ουρσολικό οξύ, ένα φυσικό συστατικό που πιστεύεται ότι ενισχύσει την καύση λίπους και αυξάνει την μυϊκή μάζα. Ξηροί καρποί Πιστεύετε και εσείς ότι σε μια δίαιτα δεν πρέπει ούτε καν να τους αγγίζετε; Λάθος! Η αλήθεια είναι, ότι οι ξηροί καρποί έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν κιλά. Αν και έχουν πολλές θερμίδες λιπαρά (ως επί το πλείστον “καλά” λιπαρά), οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν σας κάνουν να νιώθετε πλήρεις και μειώνουν σημαντικά την ξαφνική επιθυμία για ένα σνακ μέσα στην ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε ξηρούς καρπούς είναι μαζί με ένα ποτήρι νερό. Ο όγκος που το νερό προσθέτει στο στομάχι σε συνδυασμό με την αργή πέψη από τους ξηρούς καρπούς κάνουν έναν τέλειο συνδυασμό. alfavita.gr

5 καρκινογόνοι κίνδυνοι στην καθημερινή μας διατροφή

Η λέξη «καρκινογόνος» προκαλεί τρόμο στο άκουσμά της και σχετίζεται αδιάλειπτα με ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων που χρησιμοποιούμε ή καταναλώνουμε καθημερινά. Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι υπαρκτός, αλλά το καμπανάκι χτυπά τόσο συχνά που είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε από πού προέρχεται και πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Εστιάζοντας, λοιπόν, στη διατροφή, ορίστε 5 πηγές κινδύνου που δεν λείπουν από κανένα σπίτι. 1. Τηγανητές πατάτες / Πατατάκια Όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στο καυτό λάδι, οι πατάτες (και όλες οι αμυλούχες τροφές) σχηματίζουν στην επιφάνειά τους μία νευροτοξίνη που λέγεται ακρυλαμίδιο και, σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανόν να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό που προτείνεται είναι, η διατήρηση της πατάτας μέσα σε νερό πριν από το τηγάνισμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα του ιστού σε σάκχαρα και αμινοξέα ή ο συνδυασμός ελαφρού βρασίματος και σύντομου τηγανίσματος. Τα πατατάκια, πάλι, επιβαρύνονται από πάνω και με κακά λιπαρά, αλάτι, χρωστικές και συντηρητικά που, σίγουρα, καλό δεν κάνουν. 2. Αλλαντικά Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες καρκινογόνου δράσης, λόγω, κυρίως των συντηρητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του χρόνου ζωής και της γεύσης τους (π.χ. νιτρώδη ή νιτρικά άλατα). Φυσικά, ο κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως της ποσότητας που καταναλώνουμε, καλό είναι όμως να μην υπάρχουν στο σπίτι για να μην τα «σαβουρώνουμε». 3. Κονσέρβες Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των τροφίμων είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όσων τα καταναλώνουν. Οι κονσέρβες, για να μην έρχεται σε επαφή το περιεχόμενο με το μεταλλικό περίβλημα, διαθέτουν ένα εσωτερικό επίχρισμα από μία ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (BPA) που είναι πιθανό, σταδιακά, να απορροφηθεί απ’ το τρόφιμο. Η δισφαινόλη Α έχει χαρακτηριστεί ύποπτη για διάφορες καρκινογεννέσεις, ενώ σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και ΕΕ, έχουν αποσυρθεί τα μπιμπερό που φτιάχνονται από την πλαστική αυτή ουσία. Η αποφυγή κατανάλωσης πολλών συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας είναι, ούτως ή άλλως, κάτι που ενδείκνυται για μια σωστή διατροφή. 4. Επεξεργασμένη ζάχαρη Χωρίς αμφιβολία, η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται παντού, σε ένα μεγάλο πλήθος τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε στο σπίτι μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, είτε απευθείας είτε μέσω των διάφορων τροφίμων που, κάποιες φορές, την περιέχουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, οδηγεί τον οργανισμό σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης η οποία ενισχύει την ανάπτυξη, όχι μόνο των υγιών, που είναι η «αποστολή» της, αλλά και των καρκινικών κυττάρων. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τις πολλές επεξεργασμένες τροφές και να λαμβάνουμε τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και είδη ολικής άλεσης. 5. Αφλατοξίνες Δεν είναι τροφή, αλλά μία ομάδα τοξικών ουσιών που παράγονται από μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σιτηρά και τυροκομικά προϊόντα όταν αυτά εκτεθούν σε υγρασία και υψηλή θερμοκρασία. Μέσω των ζωωτροφών, είναι πιθανό να μεταφερθούν και στο γάλα που αγοράζουμε, χωρίς να μπορούμε να το αντιληφθούμε, με κάποιον τρόπο, ή να προστατευτούμε από αυτό. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά να τρώμε φρέσκες τροφές και να βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και άλλα ευπαθή προϊόντα στο ψυγείο. mama365.gr

5 προβλήματα υγείας του καλοκαιριού και πως να τα λύσετε μέσα από τη διατροφή σας

Τώρα που το καλοκαίρι ήρθε, μαζί του θα έρθουν και μερικά από τα κλασσικά προβλήματα υγείας που προκύπτουν αυτήν την εποχή κάθε χρόνο. Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι υπερβολικά σοβαρό, αλλά για θέματα αντιμετωπίσιμα με συμβουλές από τον φαρμακοποιό σας. Αντί όμως να βρεθείτε σε αυτήν την θέση και να δυσκολέψετε τις διακοπές σας, διαβάστε με ποιες τροφές μπορείτε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για την εμφάνιση αυτών των εκνευριστικών θεμάτων. Κυστίτιδα: Ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην θεραπεία της κυστίτιδας και την πρόληψη της ουρολοίμωξης είναι τα κράνμπερις, χάρη στο οξύ που περιέχουν, αλλά και την ουσία τανίνη, η οποία εμποδίζει τα μικρόβια να κολλήσουν στον επιθηλάκιο ιστό των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος. Η δεύτερη λύση είναι τα θαλασσινά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, τα μύδια και τα καβούρια, λόγω του ψευδαργύρου που περιέχουν και που λειτουργεί σαν αντιβακτηριακό. Ημικρανίες: Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να πίνετε πολύ νερό, καθώς μια βασική αιτία των πονοκεφάλων είναι η αφυδάτωση. Από τροφές, προτιμήστε μπανάνες, σπανάκι, αμύγδαλα και brazil nuts, οι οποίες περιέχουν μαγνήσιο, μια ουσία που αν λείπει από τον οργανισμό ευθύνεται για την εμφάνιση χρόνιων πονοκεφάλων. Μια άλλη ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη λύση αυτού του προβλήματος είναι η βιταμίνη B2 ή ριβοφλαβίνη, που υπάρχει στο τυρί, το κοτόπουλο (στήθος), το συκώτι και στη μαγιά της μπίρας. Επιπλέον και το τζίντερ ή αλλιώς πιπερόριζα μπορεί να σας σώσει. Έρπης: Το κοτόπουλο αποτελεί μια καλή λύση για αυτό το πρόβλημα, καθώς περιέχει ουσίες όπως η λυσίνη, ένα αμινοξύ που καταπολεμά ιώσεις σαν αυτή του έρπη, οι οποίες μπορούν να "φουντώσουν" από την έκθεση στον ήλιο. Άλλες τροφές που περιέχουν αρκετή ποσότητα αυτής τους ουσίας είναι η γαλοπούλα, το τυρί και τα κινέζικα όσπρια mung beans. Μια καλή εναλλακτική είναι τα πορτοκάλια και οι κόκκινες πιπεριές, που περιέχουν βιταμίνη C, η οποία αδρανοποιεί τον ιό του έρπη. Εγκαύματα: Εδώ χρειάζονται τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το ελαιόλαδο, αλλά και όσες περιέχουν αρκετό ψευδάργυρο, όπως το κοτόπουλο και τα στρείδια. Και οι δυο αυτές ουσίες συμβάλουν στην ανάπλαση του δέρματος, ενώ η βιταμίνη Ε προλαμβάνει τυχόν φλεγμονές από τα εγκαύματα. Διαφορετικά, μπορείτε να προτιμήσετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και σε πρωτεΐνες, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, αλλά και να τρώτε καθημερινά κρέας ή ψάρι, γιαούρτι και αβγά. Αλλεργική ρινίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να καταναλωθούν σε αυτήν την περίπτωση, είναι όσες έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, σαν τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα μούρα και τις κόκκινες πιπεριές. Εκτός από όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν αυτά τα προϊόντα, μειώνουν και τα επίπεδα της ισταμίνης στον οργανισμό, κάτι που οδηγεί στην πρόληψη της ρινικής καταρροής. Διαφορετικά φάτε μήλα, τα οποία διαθέτουν την ουσία κερσετίνη, που είναι γνωστή για την αντιισταμινική της δράση και η οποία βρίσκεται και στο μπρόκολο και τα κόκκινα κρεμμύδια. e-radio.gr

Επτά συμβουλές για καλή διατροφή και απώλεια βάρους

Δεν είναι μόνο το τι τρώτε που επηρεάζει το βάρος σας, αλλά και το τι πίνετε. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ανέφερε ότι τα υγρά αποτελούν το 22% των συνολικών θερμίδων στη διατροφή του μέσου Αμερικανού. Παρακολουθήστε τις θερμίδες που καταναλώνετε από καφέδες, αλκοόλ, smoothies, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων. Ένας μέσος καπουτσίνο με πλήρες γάλα, χωρίς ζάχαρη περιέχει 160 θερμίδες (ανά 350 ml). Αν πίνουμε δύο από την ημέρα τότε καταναλώνουμε σχεδόν 10.000 θερμίδες το μήνα μόνο από τον καφέ μας. Ένα χάρτινο κουτί 330ml χυμού φρούτων περιέχει επίσης 160 kcal. Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν καταναλώνουμε πολλές επιπλέον θερμίδες καθημερινά από ποτά. Να θυμάστε ότι θερμίδες σε υγρή μορφή δεν μας προκαλούν αίσθηση κορεσμού, δηλαδή δεν χορταίνουμε. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι προσλαμβάνουν θερμίδες από υγρά, δεν αντισταθμίζουν αυτές τις θερμίδες μειώνοντας το υπόλοιπο της πρόσληψης από την τροφή τους. Με άλλα λόγια είναι απίθανο να φάμε λιγότερο μετά από ένα υψηλής θερμιδικής αξίας ποτό. gazzetta.gr

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι τουλάχιστον 11 διαφορετικές παθήσεις

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (ΟΜΛ) δεν είναι μια ενιαία νόσος αλλά τουλάχιστον 11 διαφορετικές. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, επικεφαλής της οποίας ήταν μια Ελληνίδα επιστήμων της διασποράς. Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη της εν λόγω λευχαιμίας εξηγούν και τις παρατηρούμενες διαφορές στην επιβίωση των ασθενών. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βελτιώσει τις κλινικές δοκιμές, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου στο μέλλον. AdTech Ad Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλλη Παπαεμμανουήλ του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", μελέτησαν γενετικά 1.540 ασθενείς, εστιάζοντας σε πάνω από 100 γονίδια που προκαλούν λευχαιμία. Η μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία χωρίζονται σε τουλάχιστον 11 μεγάλες ομάδες, η κάθε μία από τις οποίες εμφανίζει διαφορετικό γενετικό και κλινικό «προφίλ». Παρόλο που μεταξύ τους οι 11 ομάδες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ένα σαφώς διακριτό και μοναδικό συνδυασμό γενετικών μεταλλάξεων, που ευθύνονται για τη λευχαιμία. Ανάλογα με το «προφίλ» κάθε ασθενούς, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προβλέψουν καλύτερα κατά πόσο θα θεραπευθεί με τις υπάρχουσες θεραπείες. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ευρύτερη χρήση των γενετικών τεστ στην κλινική πρακτική. «Μπορεί δύο ασθενείς να φαίνεται στο μικροσκόπιο ότι έχουν την ίδια λευχαιμία, όμως σε γενετικό επίπεδο υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο λευχαιμίες. Αυτό εξηγεί γιατί ο ένας ασθενής θα θεραπευθεί και ο άλλος όχι, παρόλο που κάνουν την ίδια θεραπεία. Δείξαμε ότι η ΟΜΛ είναι τελικά ένας όρος-ομπρέλα για τουλάχιστον 11 διαφορετικούς τύπους λευχαιμίας», δήλωσε ο ερευνητής δρ Πίτερ Κάμπελ. «Η λευχαιμία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με άσχημη έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς. Συνδυάσαμε λεπτομερή γενετική ανάλυση με πληροφορίες για την υγεία των ασθενών, προκειμένου να κατανοήσουμε τις θεμελιώδεις αιτίες της ΟΜΛ. Για πρώτη φορά ξεδιαλύναμε τη γενετική πολυπλοκότητα που παρατηρείται στα περισσότερα γονιδιώματα με καρκίνο ΟΜΛ και διακρίναμε διαφορετικά εξελικτικά 'μονοπάτια', που όλα οδηγούν στην ΟΜΛ. Κατανοώντας αυτά τα μονοάτια, μπορούμε να αναπτύξουμε πιο κατάλληλες θεραπείες για κάθε ξεχωριστό ασθενή με ΟΜΛ. Ήδη επεκτείνουμε αυτού του είδους την έρευνα και σε άλλες λευχαιμίες», δήλωσε η δρ Παπαεμμανουήλ. Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι ένας επιθετικός καρκίνος του αίματος που εμφανίζεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών και συχνά απαιτεί μήνες εντατικής χημειοθεραπείας σε νοσοκομείο. Κάθε μέρα ο άνθρωπος παράγει περίπου δέκα δισεκατομμύρια νέα κύτταρα αίματος. Η όλη διαδικασία ελέγχεται από γονίδια και αν σε κάποια αυτά υπάρξουν λάθη, τότε τα κύτταρα γίνονται καρκινικά. Παγκοσμίως πάνω από 350.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από ΟΜΛ. news247.gr

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών

Νέα έρευνα έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε τον κίνδυνο τουλάχιστον μιας ψυχιατρικής διάγνωσης σε παιδιά και εφήβους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει σημαντική αιτία πρόωρης θνησιμότητας στον πλανήτη. Παγκοσμίως, αποτελεί τον τέταρτο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου, αφαιρώντας πάνω από 5,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε επικίνδυνα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επίσης σημαντική περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των παιδιών και παράγοντας κινδύνου για οξεία και χρόνια αναπνευστική νόσο. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο, καθώς και τη νοητική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε τον κίνδυνο τουλάχιστον μιας ψυχιατρικής διάγνωσης σε παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου NO2 και των PM10 και PM2.5 ήταν σε υψηλά επίπεδα. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, ο κίνδυνος αυξήθηκε 9% με υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Επιπλέον, παιδιά και έφηβοι που ζουσαν σε περιοχές με ρύπανση ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα, όπως υπνωτικά και αντιψυχωσικά, για ψυχικές διαταραχές. Η ερευνήτρια Anna Oudin, του Umea University στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορούν να σημαίνουν ότι υψηλότερη συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- κυρίως αυτή που σχετίζεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα- μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις ψυχικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον πληθυσμό κάτω των 18 ετών στις περιοχές της Στοκχόλμης, Vastra Gotaland, Skane και Vasterbotten. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open. .iatronet.gr

Αυτές οι τροφές είναι πιο εθιστικές και απο ναρκωτικά!

Περίπου το 20% των ανθρώπων έχει κάποιου είδους διατροφικό εθισμό ή εθιστική συμπεριφορά σε θέματα διατροφής. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ ατόμων που είναι παχύσαρκα. Ο εθισμός στο φαγητό περιλαμβάνει τον εθισμό σε τροφές κατά τον ίδιο τρόπο που ένας ναρκομανής είναι εθισμένος στα ναρκωτικά. Οι άνθρωποι που έχουν εθισμό στο φαγητό δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν εθίζονται απλά σε οποιαδήποτε τροφή. Μερικές τροφές είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα εθιστικής συμπεριφοράς από ό,τι άλλες. Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν εθισμό στο φαγητό Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν την εθιστική συμπεριφορά στην διατροφή σε 518 συμμετέχοντες. Χρησιμοποίησαν την κλίμακα διατροφικού εθισμού από το πανεπιστήμιο του Yale (Yale Food Addiction Scale - YFAS) ως σημείο αναφοράς. Πρόκειται για το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την αξιολόγηση του εθισμού στην διατροφή. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μια λίστα από 35 τροφές, οι οποίες ήταν μια ποικιλία επεξεργασμένων και μη-επεξεργασμένων τροφών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το πόσο πιθανό είναι η κάθε τροφή να προκαλέσει εθιστική συμπεριφορά στο άτομο σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστική) έως το 7 (εξαιρετικά εθιστική). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7-10% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με ξεκάθαρο εθισμό στο φαγητό σε αρκετές τροφές. Επίσης, το 92% των συμμετεχόντων παρουσίασε εθιστική διατροφική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιες τροφές. Αποδείχτηκε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν το φαγητό τους (σε κάποια συγκεκριμένη τροφή), αλλά δεν έβρισκαν την δύναμη να το κάνουν. Εθισμός στο φαγητό: Οι 18 πιο εθιστικές τροφές Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι περισσότερες από τις τροφές που αξιολογήθηκαν ως εθιστικές, ήταν επεξεργασμένες. Αυτές οι τροφές ήταν συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο. Ο αριθμός που ακολουθεί κάθε μία τροφή σε παρένθεση είναι η μέση βαθμολογία που σημειώθηκε στην προαναφερόμενη μελέτη, στην κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστικό) έως 7 (εξαιρετικά εθιστικό).
  • Πίτσα (4.01)
  • Σοκολάτα (3,73)
  • Πατατάκια (3,73)
  • Μπισκότα (3,71)
  • Παγωτό (3,68)
  • Τηγανητές πατάτες (3,60)
  • Τσίζμπεργκερ (3.51)
  • Αναψυκτικά (όχι διαίτης) (3.29)
  • Κέικ (3.26)
  • Τυρί (3.22)
  • Μπέικον (3,03)
  • Τηγανητό κοτόπουλο (2.97)
  • Rolls (2,73)
  • Popcorn (βουτυρωμένο) (2,64)
  • Δημητριακά πρωινού (2,59)
  • Gummy καραμέλα (2,57)
  • Μπριζόλα (2,54)
  • Muffins (2,50)
Εθισμός στο φαγητό: Οι 17 λιγότερο εθιστικές τροφές Οι λιγότερο εθιστικές τροφές ήταν ως επί το πλείστον φυσικές, ολικής άλεσης και μη-επεξεργασμένες.
  • Αγγούρια (1,53)
  • Καρότα (1.60)
  • Φασόλια (χωρίς σάλτσα) (1,63)
  • Μήλα (1,66)
  • Καστανό ρύζι (1,74)
  • Μπρόκολο (1,74)
  • Μπανάνες (1,77)
  • Σολομός (1,84)
  • Καλαμπόκι (χωρίς βούτυρο ή αλάτι) (1,87)
  • Φράουλες (1,88)
  • Μπάρες δημητριακών (1,93)
  • Νερό (1,94)
  • Κράκερ (απλό) (2,07)
  • Κουλούρια (2.13)
  • Στήθος κοτόπουλου (2,16)
  • Αυγά (2.18)
  • Ξηροί καρποί (2,47)
iatropedia.gr

Πώς μπορείτε να αποφύγετε το εγκεφαλικό

Τα περισσότερα εγκεφαλικά, περίπου τρία στα τέσσερα (74%), θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, αλλά επίσης αν μείωναν την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη αποτελεί ένα παγκόσμιο «χάρτη κινδύνου» για τα εγκεφαλικά. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες συμπεριλαμβάνουν πλέον στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου και την -υποτιμημένη έως τώρα- ρύπανση του αέρα σε ανοικτούς και σε κλειστούς χώρους, από εξατμίσεις οχημάτων, εργοστάσια ρεύματος και άλλες βιομηχανίες, καύση ξύλων κ.α.. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βάλερι Φέιγκιν του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας "The Lancet Neurology", ανέλυσαν 17 παράγοντες κινδύνου μετά το 1990 σε 188 χώρες. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, σε ποσοστό πάνω από 90%, τα εγκεφαλικά διεθνώς σχετίζονται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και, από αυτούς, το 74% αφορά παράγοντες σχετικούς με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό. Από αυτούς, σχεδόν έξι εκατομμύρια πεθαίνουν και πέντε εκατομμύρια μένουν με μια κάποια μόνιμη αναπηρία, όπως παράλυση, απώλεια όρασης ή διαταραχή ομιλίας. Οι δέκα κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι κατά σειρά: υπέρταση, διατροφή φτωχή σε φρούτα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος, διατροφή με πολύ αλάτι, κάπνισμα, διατροφή φτωχή σε λαχανικά, ρύπανση ατμόσφαιρας, ρύπανση νοικοκυριού από στερεά καύσιμα, διατροφή φτωχή σε πλήρη δημητριακά και υψηλό σάκχαρο. Περίπου το 29% της επιβάρυνσης από τα εγκεφαλικά (με βάση τα χαμένα χρόνια υγιούς ζωής) αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, έναντι 21% στο τσιγάρο. Από το 1990, η ρύπανση ως παράγων κινδύνου για εγκεφαλικό έχει αυξηθεί κατά 33%. Η ρύπανση του αέρα σε κλειστούς χώρους είναι σοβαρότερο πρόβλημα στην Αφρική και στην Ασία. Η ανεπαρκής σωματική άσκηση αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό στους άνω των 70 ετών, σε σχέση με τους νεότερους. Ο παράγων κινδύνου που έχει υποχωρήσει περισσότερο την τελευταία 15ετία, είναι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, παρόλα αυτά συμβάλλει ακόμη κατά 3% περίπου στα άτομα 15-49 ετών. Αντίθετα, ο παράγων κινδύνου που έχει αυξηθεί περισσότερο διαχρονικά, είναι η κατανάλωση ποτών-αναψυκτικών με ζάχαρη, ιδίως στις πλουσιότερες χώρες, αν και η «συνειφορά» της ως παράγων κινδύνου για εγκεφαλικό δεν ξεπερνά το 1,6% στους κάτω των 49 ετών. Εξάλλου, μια άλλη σουηδική επιστημονική έρευνα συνδέει την ρύπανση του αέρα με αυξημένα ψυχιατρικά προβλήματα των παιδιών και των εφήβων. Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουμέα, με επικεφαλής την 'Ανα Ούντιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal Open. Ο κίνδυνος χορήγησης κάποιου ψυχοφαρμάκου μετά από σχετική διάγνωση αυξάνει κατά 9% για κάθε δέκα παραπάνω μικρογραμμάρια διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα. SOS και από ΟΟΣΑ Τέλος, μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλεί έξι έως εννέα εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως έως το 2060, έναντι τριών εκατομμυρίων το 2010, δηλαδή θα υπάρξει διπλασιασμός έως τριπλασιασμός, με έναν πρόωρο θάνατο να συμβαίνει κάθε τέσσερα ή πέντε δευτερόλεπτα. Ακόμη, η ρύπανση του αέρα θα κοστίζει το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ (περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο), ως συνέπεια των χαμένων ημερών εργασίας λόγω ασθενείας, των σχετικών ιατρικών δαπανών και της μειωμένης αγροτικής παραγωγής. Η μελέτη «Οικονομικές συνέπειες της ρύπανσης του αέρα» εκτιμά ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής το 2060 θα ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 330 δολαρίων ανά άτομο το χρόνο, καθώς οι παγκόσμιες ιατρικές δαπάνες λόγω ρύπανσης θα αυξηθούν από 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε 176 δισ. δολ. και ο αριθμός των χαμένων ημερών εργασίας θα εκτοξευθεί από 1,2 σε 3,7 δισεκατομμύρια το 2060. Αν και οι πρόωροι θάνατοι λόγω ρύπανσης θα αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Γης, στις ΗΠΑ ήδη εμφανίζουν στασιμότητα, ενώ στην Ευρώπη μείωση, χάρη στα βελτιωμένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, επειδή προκαλεί ακαμψία στις αρτηρίες και μεγαλύτερη πήξη στο αίμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα απλό μέτρο προφύλαξης είναι να αποφεύγει κανείς να περπατά σε πολυσύχναστους δρόμους, ιδίως σε ώρες αιχμής, όταν κυκλοφορούν πολλά οχήματα. Επίσης, όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευαίσθητες ομάδες καλύτερα να μένουν στο σπίτι τους. ethnos.gr

banner_naturalife

Κτηνιατρικη