Που οφελεί η μείωση της κατανάλωσης του λευκού ψωμιού

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά η 16η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην τροφή που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της σύγχρονης διατροφής, αλλά και της διαβίωσης του ανθρώπου ανά τους αιώνες, το ψωμί. Σήμερα λοιπόν είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου. Με αυτή την αφορμή, αξίζει να αναλογιστούμε το είδος του ψωμιού, που βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών άρτου, τα οποία είναι διαθέσιμα για όλους. Τι ισχύει τελικά με το λευκό ψωμί; Το λευκό ψωμί εξακολουθεί να είναι η επιλογή των περισσοτέρων ανθρώπων. Μήπως, όμως, πρέπει να αναθεωρήσουν επ' αυτού; Δείτε μερικά στοιχεία για το λευκό ψωμί, τα οποία ίσως σας κάνουν να το μειώσετε. Ίσως και να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο είδος άρτου, πιο υγιεινού, όπως το ψωμί ολικής άλεσης. Επεξεργασμένα δημητριακά Ένας σπόρος επεξεργασμένου δημητριακού (όπως το σιτάρι για το ψωμί) δημιουργείται όταν ο ολόκληρος σπόρος αλέθεται πολύ και απογυμνώνεται από το πίτουρο και το φύτρο του. Τα μέρη, δηλαδή, που καλύπτουν τον σπόρο και τα οποία περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά. Αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα. Ορισμένοι παρασκευαστές (κυρίως συσκευασμένου άρτου που πωλείται στα καταστήματα) προσθέτουν βιταμίνες στο τελικό προϊόν. Αλλά και πάλι, τα φυσικά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σαφώς ανώτερη διατροφικά επιλογή. Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα και πόσο πολύ η κατανάλωση μίας τροφής επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης σας σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη. Το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Κυρίως επειδή παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά που απορροφώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό προκαλεί απότομη αύξηση (και εν συνεχεία πτώση) του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ λευκό ψωμί και άλλες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (όπως γλυκά, καραμέλες, πατάτες κ.α.) αυξάνει τον κίνδυνο για αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη τύπου-2 και για εκδήλωση καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το λευκό ψωμί έχει λίγες φυτικές ίνες Το λευκό ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σας και κρατά το γαστρεντερικό σας σωλήνα υγιή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε. Αν καταναλώνετε τον συνήθη μέσο όρο των 2.000 θερμιδών ανά ημέρα, θα πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Η μέση φέτα λευκού ψωμιού περιέχει μόλις 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Αντίθετα, ο μέσος όρος μιας φέτας από ψωμί ολικής αλέσεως έχει 2 γραμμάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient. Εναλλακτικές επιλογές Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό ψωμί για να πάρετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, παρέχοντας σας με μια καλύτερη “πηγή ενέργειας”, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2, για καρδιακές παθήσεις και για αύξηση του σωματικού βάρους. Το ψωμί ολικής αλέσεως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από το χρώμα ή την ονομασία. Απλά με το να έχει σκούρο καφέ – καστανό χρώμα, ή αν η ετικέτα αναγράφει απλά “ψωμί ολικής αλέσεως”, ή “πολύσπορο” κλπ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα αυθεντικό προϊόν ολικής αλέσεως. Εφόσον είναι συσκευασμένο, κοιτάξτε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών. Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι ένας ολόκληρος σπόρος, όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, ή βρώμη ή ολόκληρος σπόρος σίκαλης. ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Οι τροφές που καίνε το κοιλιακό λίπος

Η απώλεια των περιττών κιλών ήταν, είναι και θα είναι εξίσωση με δύο παραμέτρους: την σωματική άσκηση και τη διατροφή. Για το πρώτο πρέπει απλά να “το πάρετε απόφαση” και να αφιερώσετε λίγα λεπτά, έστω και μισή ώρα, κάθε μέρα σε ένα είδος άσκησης που προτιμάτε. Ακόμα και το περπάτημα σε λίγο πιο έντονο ρυθμό είναι αρκετό. Για το δεύτερο, ωστόσο, οι επιλογές είναι τόσες πολλές, ώστε πολλοί άνθρωποι “τα χάνουν” και δεν ξέρουν ποια διατροφή είναι η σωστή. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες δίαιτες που είναι καλύτερες για τον έναν ή τον άλλο, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που χρειάζεται να ξέρετε είναι εκείνες τις τροφές που βοηθούν τον οργανισμό σας να κάψει περισσότερο λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Δείτε ποιες είναι αυτές και ενσωματώστε τις στην καθημερινή σας διατροφή (πάντα με μέτρο!...) και θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα μετά από λίγες εβδομάδες. Δίαιτα με... γιαούρτι Το κλασικό γιαούρτι έχει αρκετή πρωτεΐνη. Ο οργανισμός ξοδεύει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) για να αφομοιώσει την πρωτεΐνη από ό,τι τους υδατάνθρακες. Επίσης, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να διέλθει το γιαούρτι από το πεπτικό σας σύστημα και, ως εκ τούτου, σας διατηρεί πλήρεις (χορτασμένους) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δίαιτα με... κινόα Είναι μία από τις λεγόμενες “υπερτροφές” της σύγχρονης διατροφικής επιστήμης. Είναι είδος δημητριακών και περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, ενώ είναι τροφή πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Η κινόα μαγειρεύεται όπως το ρύζι και το κους-κους, αλλά υπάρχουν διάφορες συνταγές με πρωτότυπες ιδέες χρήσης της. >>>Υπολογίστε τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος με ένα κλικ ΕΔΩ<<< Δίαιτα με... κανέλα Έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να “συγκρατήσει” την όρεξή σας, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου-2. Προσθέστε λίγη κανέλα στον καφέ σας, το τσάι, ή στο γιαούρτι για να προσθέσετε γλυκύτητα, χωρίς την προσθήκη θερμίδων. Δίαιτα με... καυτερές πιπεριές Οι καυτερές πιπεριές έχουν μια άγευστη χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Η συγκεκριμένη ουσία έχει αποδειχτεί ότι περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει ελαφρώς τον μεταβολισμό, αλλά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δίαιτα με... πράσινο τσάι Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι συνεισφέρει στην απώλεια σωματικού βάρους, επειδή ενισχύει τις διαδικασίες καύσης του κοιλιακού λίπους. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα είδος φυτοχημικών που μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό για λίγο. Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, μπορεί να χρειαστεί να πίνετε πράσινο τσάι αρκετές φορές την ημέρα. πηγή:pronews.gr

Τρόποι για να προστατευτείτε από το Alzheimer

Η διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, που ορίζει την σωματική υγεία, ενώ έχει επιπτώσεις στην μακροζωία και στην ποιότητα της ζωής. Η έντονη βιομηχανοποίησή της και ο εμπλουτισμός της με ιχνοστοιχεία και μέταλλα, αναμφισβήτητα βελτίωσε την υγεία υποανάπτυκτων και υπό ανάπτυξη περιοχών, αίρει όμως ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια και την μελλοντική επίδρασή της στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Τι είναι η δίαιτα MIND; Είναι διατροφή, η οποία ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer και προέρχεται από την ανάμειξη δύο διαιτολογίων: της μεσογειακής διατροφής και της DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) διατροφής. Η μελέτη έγινε από μια κλινική επιδημιολόγο-διατροφολόγο, την Μάρθα Μόρρις, η οποία μελέτησε επί μια 10ετία 1000 ασθενείς και διαπίστωσε ότι, οι ασθενείς που εφάρμοσαν αυτή την δίαιτα παρουσίασαν ελαττωμένο κίνδυνο για εμφάνιση Alzheimer έως 53%, σε σχέση με αυτούς που δεν την ακολούθησαν. Tι περιλαμβάνει η δίαιτα MIND; 3 μερίδες ολικής αλέσεως ημερησίως π.χ. 3 φέτες μαύρο ψωμί, 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι Σαλάτα: 1 κάθε ημέρα ένα ακόμη λαχανικό την ημέρα κρασί: 1 ποτήρι την ημέρα Καρύδια: κάθε ημέρα φασόλια: 3-4 φορές την εβδομάδα πουλερικά και ψάρι: 2 φορές την εβδομάδα μούρα: 2 φορές την εβδομάδα βούτυρο: ΛΙΓΟΤΕΡΟ από 1 κουταλιά του γλυκού την ημέρα Αλάτι: έως 3,5 gram την ημέρα Η δίαιτα αυτή έχει δείξει ευεργετικές δράσεις επίσης στην υπέρταση, στην απώλεια σωματικού βάρους καθώς και στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Της Αναστασίας Κουτσούρη Διευθύντριας Α’ Παθολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Πηγή : iefimerida.gr

Τι είναι ο εθισμός στο φαγητό και ποιες είναι οι πιο εθιστικές τροφές

Ο εθισμός στο φαγητό περιγράφει την κατάσταση όπου η ανάγκη για φαγητό γίνεται ψυχαναγκαστική ή ανεξέλεγκτη. Αυτή η καταναγκαστική συμπεριφορά μπορεί να είναι αντίδραση σε ένα συναίσθημα, όπως το άγχος, η θλίψη, ή ο θυμός. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τροφή για να λειτουργήσει. Ο εθισμός στο φαγητό είναι όταν ένα άτομο εξαρτάται από ορισμένα είδη τροφίμων. Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στον εθισμό είναι συνήθως ανθυγιεινά, όπως τα τσιπς, τα γλυκά, ή το λευκό ψωμί. Τι είναι ο εθισμός στο φαγητό; Ο εθισμός στο φαγητό συνδέεται στενά με τις διατροφικές διαταραχές. Τέτοιες μπορεί να είναι η παχυσαρκία, η βουλιμία και άλλες. Μια θεωρία είναι ότι οι ασθενείς αναπτύσσουν χημική εξάρτηση από συγκεκριμένα τρόφιμα. Αυτό γίνεται με παρόμοιο τρόπο που κάποιοι άλλοι αναπτύσσουν εξάρτηση στο αλκοόλ, ή στη νικοτίνη. Η κατανάλωση τροφίμων προκαλεί χημικές αντιδράσεις. Εκκρίνεται ντοπαμίνη, η οποία δρα ως “ανταμοιβή” και συνοδεύεται από ευχάριστα συναισθήματα στο άτομο. Αυτή και άλλες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως προσωρινή “λύτρωση” από τη συναισθηματική δυσφορία. Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τρόφιμα έχουν τις ίδιες εθιστικές ιδιότητες με το αλκοόλ, ή τα τσιγάρα. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι ο όρος “εθισμός στο φαγητό” είναι παραπλανητικός. Αυτό το λένε επειδή -ως όρος- υπονοεί ότι τα ίδια τα συστατικά είναι εθιστικά. Ο εθισμός μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: Εθισμός σε μια ουσία, όπως ένα φάρμακο Εθισμός σε μια συμπεριφορά, όπως το φαγητό Αν και ο εθισμός στο φαγητό μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Μέχρι και το 10% των ανθρώπων με εθισμό στο φαγητό είναι λιποβαρή, ή με κατάλληλο βάρος, αλλά όχι παχύσαρκα άτομα. Ποιες τροφές σχετίζονται με τον εθισμό στο φαγητό; Πιστεύεται ότι οι πλούσιες σε ζάχαρη, λίπος, ή άμυλο τροφές συνδέονται στενότερα με τον εθισμό στο φαγητό. Η Κλίμακα Διατροφικού Εθισμού του Yale είναι ένα ερωτηματολόγιο σχεδιασμένο για να βοηθήσει στη διάγνωση του προβλήματος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν απαντήσει χιλιάδες άνθρωποι, οι πιο εθιστικές τροφές είναι: Τσιπς Τηγανητές πατάτες Γλυκά Σοκολάτα Μπισκότα Άσπρο ψωμί Ζυμαρικά Παγωτό Εθισμός στο φαγητό: Με αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνεται Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Αυτά περιλαμβάνουν: Ψυχαναγκαστική επιθυμία για φαγητό Διαρκής ενασχόληση με την απόκτηση και κατανάλωση τροφής Εξάρσεις υπερφαγίας, ή καταναγκαστική κατανάλωση φαγητού Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες διακοπής της υπερφαγίας, ακολουθούμενες από υποτροπές Απώλεια ελέγχου για την ποσότητα, την συχνότητα και του τόπου που τρώει το άτομο Αρνητικές επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή, την κοινωνικοποίηση και τα οικονομικά Ανάγκη κατανάλωσης φαγητού για συναισθηματική απελευθέρωση Το άτομο γευματίζει σε απομόνωση για να αποφευχθεί η προσοχή Κατανάλωση τροφής μέχρι το σημείο της σωματικής δυσφορίας ή του πόνου O εθισμός στο φαγητό μπορεί επίσης να επιφέρει αρνητικά συναισθήματα, όπως: Ντροπή Ενοχές Δυσφορία Μειωμένη αυτοεκτίμηση Ο εθισμός στο φαγητό μπορεί επίσης να προκαλέσει φυσικές αντιδράσεις, όπως: Έντονο περιορισμό τροφής Καταναγκαστική άσκηση/γυμναστική Έμετος που αυτο-προκαλείται από τον ασθενή Εθισμός στο φαγητό: Θεραπεία και διαχείριση Η θεραπεία για την εξάρτηση από τα τρόφιμα εστιάζει στις συναισθηματικές, σωματικές και ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου. Επίκεντρο είναι η διακοπή της καταστροφικής συνήθειας της χρόνιας υπερκατανάλωσης φαγητού. Στόχος είναι να αντικατασταθούν οι δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες με υγιείς. Ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Οι θεραπείες που θεωρούνται αποτελεσματικές είναι: Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Στοχεύει στο να αλλάξει τον τρόπο και να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης για τους παράγοντες που προκαλούν την εξάρτηση από τα τρόφιμα. Μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή σε μια ομάδα με άλλους. Φάρμακα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Θεραπεία με επίκεντρο την λύση. Επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσεων για συγκεκριμένα θέματα στη ζωή ενός ατόμου. Προβλήματα δηλαδή που του προκαλούν άγχος και υπερκατανάλωση τροφής. Θεραπεία τραύματος. Στοχεύει στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο τραύμα, που σχετίζεται, ή προκαλέσει εθισμό στα τρόφιμα. Διατροφική συμβουλευτική και διατροφικός προγραμματισμός. Βοηθάει το άτομο να αναπτύξει μια υγιή προσέγγιση στις επιλογές τροφίμων. Εθισμός στο φαγητό: Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να σας βοηθήσουν Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά με θρεπτικές τροφές Αποφύγετε την καφεΐνη Μην ενδίδετε άμεσα στην… λαχτάρα για φαγητό. Δώστε χρόνο να υποχωρήσει. Δείξτε εγκράτεια για 2-5 ημέρες με μόνο τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα Πίνετε άφθονο νερό Να τρώτε πάντα στο τραπέζι. Να εστιάζετε στο φαγητό και να μασάτε αργά Προετοιμάστε μια λίστα με υγιεινές τροφές πριν πάτε για ψώνια. Μείνετε σε αυτή την λίστα! Να μαγειρεύετε τα γεύματά σας στο σπίτι Να ασκείστε τακτικά Να κοιμάστε καλά Προσπαθήστε να μειώσετε το εργασιακό στρες και το κοινωνικό άγχος iatropedia.gr

Οι τροφές που βελτιώνουν την όραση

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης είναι μια ετήσια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης επάνω σε θέματα για την καλύτερη υγεία των ματιών και την προστασία της όρασης. Τα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για ενημέρωση Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά αισθητήρια όργανα είναι τα μάτια μας. Αντιλαμβανόμαστε το 80% όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας, μέσω της όρασης. Όταν άλλες αισθήσεις, όπως η γεύση και η μυρωδιά σταματήσουν να λειτουργούν, τα μάτια είναι εκείνα που μας προειδοποιούν από τον κίνδυνο γύρω μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τμήματος του Π.Ο.Υ. για την Πρόληψη της Τύφλωσης και της Κώφωσης: -Υπάρχουν περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί και 246 εκατομμύρια έχουν πολύ μειωμένη όραση -4 στους 5 τυφλούς ή άτομα με προβλήματα όρασης έχουν αίτια που μπορουν να αποφευχθούν. -Περίπου το 90% των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στον κόσμο ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες -Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα αποτελούν την κύρια αιτία της προβληματικής όρασης -Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης -Το 65% των ατόμων με προβλήματα όρασης και το 82% των τυφλών είναι άνω των 50 ετών. -Κορυφαίες αιτίες προβληματικής όρασης: διαθλαστικά σφάλματα, καταρράκτης και γλαύκωμα -Κορυφαίες αιτίες τύφλωσης: Καταρράκτης, γλαύκωμα και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας -Ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα όρασης από μολυσματικές ασθένειες έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια Η διατροφή βοηθάει και προστατεύει τα μάτια Η διατροφή μας διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος που περιλαμβάνει και τα μάτια μας. Για να διατηρήσετε την καλή υγεία των ματιών, είναι επιτακτική η επιλογή συγκεκριμένων τροφών. Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή όραση. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτένιο, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Δείτε μερικές τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την όραση και την υγεία των ματιών σας: Καρότα: Το καρότο περιέχει β-καροτένιο. Είναι ένας τύπος βιταμίνης-Α, που βοηθά τον αμφιβληστροειδή και άλλα μέρη του ματιού να λειτουργούν σωστά.Βερίκοκα: Έχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Περιέχουν όμως και βιταμίνη C και Ε, ψευδάργυρο και χαλκό. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.Μπρόκολο: Έχει μια σημαντική ποσότητα λουτεΐνης. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που προάγει την υγεία των ματιών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει επίσης βιταμίνη C, β-καροτένιο και ζεαξανθίνη.Ξηροί καρποί: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους) συμβάλλουν στην υγεία του αμφιβληστροειδούς.Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Τι άλλα μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα στην καθημερινότητα, τα οποία θα σας βοηθήσουν: -Μην κοιτάζετε οθόνες διαρκώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα -Μειώστε το επίπεδο φωτεινότητας της οθόνης σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα -Κρατήστε τα μάτια σας ενυδατωμένα -Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης κάθε φορά που βρίσκετε χρόνο.   Πηγή : ProNews.gr

Μαιντανός : Το βότανο που προστατεύει από τον καρκίνο και τον διαβήτη

Το να χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι), αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας ταυτόχρονα. Ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούμε εκτενώς στην μεσογειακή κουζίνα είναι και ο μαϊντανός. Σύμφωνα με το Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν: 4 θερμίδες, 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,1 γραμμάρια λίπους, 0,6 γραμμάρια υδατανθράκων, 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και 0,1 γραμμάρια ζάχαρης. Επίσης τα παρέχουν το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ, καθώς και το 22% της βιταμίνης C και το 17% της βιταμίνης Α. Οφέλη του μαϊντανού για την υγεία του ανθρώπου Πρόληψη του καρκίνου Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια (είδος μούρων) είναι μεταξύ των τροφών με την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια. Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα. Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον. Πρόληψη του διαβήτη Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες τύπου “in vitro” σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. pronews.gr

Τα οφέλη της σοκολάτας

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας -ειδικά αν πρόκειται για μαύρη σοκολάτα - είναι καλή για την υγεία του εντέρου, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον εγκέφαλο. Μπορεί ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα οφέλη για την υγεία από την σοκολάτα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχει. Αλλά τι γίνεται με την υγεία του δέρματος μας; Μπορεί η σοκολάτα να εμποδίσει τη γήρανση του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα και ίσως ακόμη και τον καρκίνο του δέρματος; Σοκολάτα και ηλιακό φως Η μεγάλη έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για τον καρκίνο του δέρματος και τη γήρανση του δέρματος. Μπορεί η σοκολάτα, με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών της, να μας προστατεύσει από τις καταστρεπτικές υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου; Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε. Ο ακατέργαστος καρπός κακάο έχει πολύ υψηλά επίπεδα φλαβονολών, έναν τύπο αντιοξειδωτικού. Αλλά τα περισσότερα από αυτά χάνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που μετατρέπει τον καρπό στη σοκολάτα που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Τούτου λεχθέντος, οι παρασκευαστές σοκολάτας πειραματίζονται τώρα με νέες διεργασίες που διατηρούν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Μια μελέτη από τον καθηγητή Wilhelm Stahl, από το Ινστιτούτο Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, διερεύνησε αν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στη σοκολάτα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να αντέξει τις βλάβες από την ακτινοβολία UV. Για τις ανάγκες της έρευνας, 24 γυναίκες κατανάλωναν ένα ποτό σοκολάτας που περιείχε είτε 27 mg φλαβονόλης (κανονική σοκολάτα) είτε 329 mg (υψηλού αντιοξειδωτικού) κάθε πρωί για 12 εβδομάδες. Ο καθηγητής Stahl διαπίστωσε ότι το δέρμα των συμμετεχόντων που είχαν καταναλώσει το ποτό σοκολάτας υψηλής οξειδώσεως δεν έγινε κόκκινο όταν εξετέθη σε ελεγχόμενη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας. Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ποτό σοκολάτας και την στερεάς μορφής σοκολάτα; Συγκρουόμενες ενδείξεις Για να εξετάσει περαιτέρω τις επιπτώσεις της υψηλής αντιοξειδωτικής σοκολάτας, η δρ. Stefanie Williams -από την ομάδα Cosmetic Science στο Λονδίνο Πανεπιστήμιο Τεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο- και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μελέτη με 30 συμμετέχοντες. Οι εθελοντές κατανάλωναν 20 γραμμάρια είτε υψηλής αντιοξειδωτικής είτε απλής σοκολάτας κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Η υψηλή αντιοξειδωτική σοκολάτα περιείχε περισσότερα από 600 mg φλαβονόλης ανά μερίδα, ενώ η κανονική σοκολάτα είχε λιγότερα από 30 mg φλαβονολών. Οι συγγραφείς κατέληξαν σε κάτι που συσχετίστηκε με τα αποτελέσματα του καθηγητή Stahl: Το δέρμα των συμμετεχόντων που είχαν καταναλώσει την υψηλή αντιοξειδωτική σοκολάτα δεν ήταν τόσο ευαίσθητο στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη σχετική κλινική μελέτη, εκείνη από την δρ. Sylvie Dodin, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο St. François d'Assise Hopital, Université Laval στο Κεμπέκ του Καναδά, δεν έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα. Για αυτή την μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ίδια σοκολάτα υψηλής αντιοξειδωτικής που χρησιμοποίησε η δρ. Williams για την έρευνά της. Αλλά αντί για 20 γραμμάρια σοκολάτας ανά περίσταση, οι 74 γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη έτρωγαν 10 γραμμάρια σοκολάτας τρεις φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Ωστόσο, αντίθετα με τα ευρήματα των Stahl και Williams, η κατανάλωση σοκολάτας υψηλής αντιοξειδωτικής ουσίας δεν είχε προστατευτικό αποτέλεσμα στους συμμετέχοντες. Η μία διαφορά, που οι συγγραφείς σημείωσαν, ήταν ότι η ελαστικότητα του δέρματος αυξήθηκε στην ομάδα υψηλής αντιοξειδωτικής σοκολάτας. Σοκολάτα και υγεία του δέρματος Έτσι, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η σοκολάτα είναι “πανάκεια” για την πρόληψη της βλάβης από UV στο δέρμα. Αν και ξέρουμε πολλά για τα οφέλη της σοκολάτας στην καρδιαγγειακή, εγκεφαλική και εντερική υγεία, το πεδίο της έρευνας για τις επιδράσεις της στο δέρμα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Προς το παρόν, ίσως είναι καλύτερο να βασιστείτε σε άλλες μορφές προστασίας του δέρματος και απλά να απολαμβάνετε την σοκολάτα ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.   Πηγή: iatropedia.gr

Το ροφήματα που καταπραύνουν την καούρα

Υπάρχουν ροφήματα που θα σας βοηθήουν με τις καούρες και θα σας ηρεμήσουν αρκετά! Αλλά ποια ροφήματα κάνουν καλό σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η απάντηση σε αυτό είναι πιο δύσκολο να βρεθεί, αφού μπορεί να διαφέρει για τον καθένα. Σε γενικές γραμμές, όμως, αξίζει να δοκιμάσετε τα ακόλουθα ροφήματα και να καταλήξετε σε εκείνο που βοηθάει περισσότερο εσάς προσωπικά. Τσάι βοτάνων Το τσάι από βότανα είναι μια καλή επιλογή για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επειδή μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να καταπραΰνει πολλά προβλήματα στο στομάχι, όπως τα φυσικά αέρια και η ναυτία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, είναι ΟΚ να πίνετε οποιοδήποτε τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκτός από εκείνα με δυόσμο ή μέντα. Ως πρόσθετα στο τσάι σας, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το αποξηραμένο τζίντζερ και ο αποξηραμένος μάραθος μπορούν να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Η Mayo Clinic προτείνει το χαμομήλι και την γλυκόριζα ως βότανα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της καούρας. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι η γλυκόριζα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε αρκετές μελέτες. Έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την επίστρωση βλέννας στοην εσωτερική επένδυση του οισοφάγου, η οποία μειώνει την επίδραση του οξέος στο στομάχι. Όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα, όπως εκχυλίσματα τσαγιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανο ανά φλιτζάνι ζεστό νερό. Μουλιάστε τα φύλλα ή τους ανθούς για 5 έως 10 λεπτά. Τις ρίζες αφήστε τις στο ζεστό νερό για 10 έως 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε 2 με 4 φλιτζάνια ανά ημέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα βότανα μπορεί να παρεμβαίνουν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε κάποιο “φυτικό φάρμακο”. Κατσικίσιο ή άπαχο γάλα Επειδή το κλασικό αγελαδινό γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και είναι δύσκολο να το αφομοιώσει ο οργανισμός, οι ειδικοί συνιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσίκα. Όπως όλα τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, έτσι και το πλήρες αγελαδινό γάλα μπορεί να χαλαρώσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση, ή επιδείνωση, της καούρας από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, επιλέξτε γάλα με όσο το δυνατόν χαμηλότερα λιπαρά, αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πιείτε αγελαδινό γάλα. Το Κέντρο Υγείας McKinley στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις περιλαμβάνει το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα, ως μέρος της συνιστώμενης διατροφής για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Χυμοί από μη εσπεριδοειδή φρούτα Τα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός ανανά είναι πολύ όξινα και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Άλλα είδη χυμών, όπως από μήλο, καρότο, aloe vera και λάχανο, είναι λιγότερο όξινα και, συνεπώς, είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επειδή οι τροφές με βάση την ντομάτα μπορεί να προκαλέσουν καούρες, αποφύγετε και τον χυμό ντομάτας. Νερό Μερικές φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι καλύτερες. Το Ιατρικό Κέντρο Tufts συνιστά να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να μειώσετε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος. Μερικοί γιατροί συστήνουν επίσης να επιλέγετε αλκαλικό νερό για να μειώσετε την οξύτητα του στομάχου και να περιορίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γενικές οδηγίες/συμβουλές Όπως και με το φαγητό, το πότε και το πώς πίνετε κάτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συμπτώματα της καούρας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μην έχετε τέτοια συμπτώματα:
  • Μην παρακάμπτετε το πρωινό, ή το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ροφημάτων αργότερα μέσα στην ημέρα και, άρα, να δυσκολέψει πολύ τον ύπνο σας.
  • Μην τρώτε αργά το βράδυ σνακ. Αυτό περιλαμβάνει και να μην πίνετε ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
  • Διατηρήστε μια όρθια στάση σώματος (ίσια πλάτη όταν κάθεστε) κατά τη διάρκεια που γευματίζετε ή πίνετε κάτι.
  • Μην τρώτε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ορισμένα άτομα.
  • Περιορίστε, ή εξαλείψτε τα πικάντικα και τα τηγανητά τρόφιμα.
  Πηγή: iatropedia

Οι περιπτώσεις που το αλάτι κάνει καλό στον οργανισμό μας

Μπορεί το αλάτι να είναι συνήθως ''κακό'' για την υγεία αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που χρειάζεται!   1. Συμμετοχή σε μαραθώνιο Η γυμναστική μεγάλης έντασης και/ή διάρκειας πρέπει να συνοδεύεται από αναπλήρωση των αποθεμάτων νατρίου του οργανισμού. Όταν, για παράδειγμα, ένας μαραθωνοδρόμος ιδρώνει πολύ κατά τη διάρκεια του αγώνα και πίνει μόνο νερό, χάνονται πολύτιμα αποθέματα ηλεκτρολυτών από το σώμα του. Όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και συγκεκριμένα νατρίου είναι πολύ χαμηλά, εκδηλώνεται ζαλάδα, πνευματική σύγχυση και έντονη μυϊκή αδυναμία. Έτσι, σε περιπτώσεις έντονης ή παρατεταμένης σωματικής άσκησης συνιστάται η ενυδάτωση με αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και όχι απλώς με νερό. 2. Υψηλή θερμοκρασία Και στην περίπτωση αυτή το έξτρα αλάτι είναι απαραίτητο λόγω της έντονης εφίδρωσης. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα κι έτσι ένα αλμυρό σνακ είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. 3. Νεφροπάθεια με απώλεια άλατος Η νεφροπάθεια με απώλεια άλατος (salt-losing nephropathy) χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του οργανισμού να διατηρήσει τα επίπεδα νατρίου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη μορφή νεφροπάθειας χάνουν πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου μέσω των ούρων τους κι έτσι πρέπει να καταναλώνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού. 4. Λήψη διουρητικών Ορισμένα φάρμακα και ιδίως τα διουρητικά οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ούρων, άρα και σε μεγαλύτερη απώλεια νατρίου από τον οργανισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι διουρητικά λαμβάνουν συχνά τα άτομα με υπέρταση, τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνουν πολύ αλάτι, οπότε στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα πρέπει να καθοδηγήσει τον ασθενή πώς να κινηθεί. 5. Σύνδρομο Bartter Το σπάνιο αυτό σύνδρομο επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να επεξεργαστούν το αλάτι που λαμβάνεται από τη διατροφή. Το περισσότερο από το αλάτι καταλήγει στα ούρα, ενώ μικρή μόνο ποσότητα απορροφάται από τον οργανισμό. Το σύνδρομο Bartter έχει κληρονομική βάση και μερικά από τα τυπικά συμπτώματά του περιλαμβάνουν τα συχνά επεισόδια εμετού, την έντονη δίψα και τις λιγούρες για αλμυρά φαγητά.   Πηγή: onmed

Η κατανάλωση πρωϊνού σχετίζεται με τη μείωση των πιθανοτήτων για καρδιακά προβλήματα

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών τους, λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα ισπανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το υγιές πρωινό έχει συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με καλύτερη υγεία της καρδιάς, μικρότερα επίπεδα χοληστερίνης και κανονικό βάρος. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την παράλειψη του πρωινού με την παρουσία αθηροσκλήρωσης, που δεν είναι ορατή. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χοσέ Πενάλβο της Σχολής Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4.000 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι η αθηροσκλήρωση ήταν συχνότερη μεταξύ όσων παρέλειπαν το πρωινό και έπιναν μόνο καφέ, χυμό ή άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα. Οι άνθρωποι αυτοί ως ομάδα, εκτός από τους περισσότερους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, είχαν επίσης την μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, τον μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, την υψηλότερη αρτηριακή πίεση, τα υψηλότερα λιπίδια και τα μεγαλύτερα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους. Ήταν επίσης πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να πίνουν πολύ αλκοόλ και να καπνίζουν. Από την άλλη, τον μικρότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης είχαν ως ομάδα όσοι έτρωγαν «γερό» γεύμα το πρωί, από το οποίο έπαιρναν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων της μέρας. «Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, συνήθως ακολουθούν ένα γενικότερο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παράλειψη του πρωινού είναι μια κακή συνήθεια που, αν κανείς εγκαταλείψει, θα μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά του», δήλωσε η καρδιολόγος δρ Βαλεντίν Φούστερ, που είναι και αρχισυντάκτρια του "Journal of American College of Cardiology". Παρόλο που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας από άποψη υγείας, περίπου το 20% έως 30% των ενηλίκων δεν τρώνετίποτα το πρωί σε τακτική βάση, πράγμα που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνό τους. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

banner_naturalife

Κτηνιατρικη