Κακές συνήθειες γονέων που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών

Τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τον εαυτό και τον κόσμο από όσα λένε και κάνουν οι γονείς. Είναι μάλιστα βέβαιο πως μιμούνται τις κινήσεις και τις ενέργειές σας. Ο πιο ισχυρός τρόπος λοιπόν για να διδάξετε στα παιδιά καλές και υγιεινές συνήθειες δεν είναι η επιβράβευση ή η τιμωρία, αλλά το καλό παράδειγμα. Είναι σημαντικό να αποτελείτε ένα υγιές παράδειγμα συμπεριφοράς. Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές στη δική σας συμπεριφορά και συνήθειες; Δείτε ποιες κακές συνήθειες που ενδεχομένως έχετε υιοθετήσει, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών σας. Επικρίνετε τον εαυτό σας Η κακή κριτική στην εξωτερική σας εμφάνιση στέλνει το μήνυμα στο παιδί σας ότι η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το πόσο πολύ σας πάει το τζιν που φοράτε ή το πόσο ζυγίζετε. Τα παιδιά -ειδικά τα κορίτσια- επηρεάζονται από αυτά που ακούνε οι μητέρες τους να λένε. Μπορεί τα λόγια να έχουν τέτοια επίδραση στον ψυχισμό τους που να μην τους αρέσει αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη και κάπως έτσι να οδηγηθούν σε προβλήματα αυτοεκτίμησης στην ενήλικη ζωή τους. Συναισθηματικό φαγητό Εάν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να αισθανθείτε καλύτερα όταν είστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι, τότε περνάτε αρνητικά και ανθυγιεινά μηνύματα προς τα παιδιά σας. Τους δείχνετε ότι το φαγητό είναι ένας τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας. Το φαγητό όμως είναι μια ανάγκη για τροφή και επιβίωση. Αφήστε τα παιδιά να δουν πως όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο ή να βγούμε μια βόλτα για να αισθανθούμε καλύτερα. Υπερβολική χρήση της τεχνολογίας Δεν είναι δίκαιο να λέμε στα παιδιά ότι όταν τρώμε δεν μιλάμε, αν κατά τη διάρκεια του δείπνου είστε «κολλημένοι» με το κινητό σας τηλέφωνο είτε για να μιλήσετε, είτε για να στείλετε κάποιο email. Ορίστε κανόνες για την χρήση της τεχνολογίας, τους οποίους όμως θα ακολουθείτε κι εσείς . Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες έχουν συχνά προβλήματα αϋπνίας, κακής επίδοσης στο σχολείο αλλά και ζητήματα βάρους. Πίνετε αλκοόλ για να νιώσετε καλύτερα Αν μετά από μια κακή μέρα στη δουλειά επιστρέφετε σπίτι και λέτε «Χρειάζομαι ένα ποτό για να χαλαρώσω», δείχνετε στο παιδί ότι το αλκοόλ είναι ένας καλός τρόπος να ανακουφιστεί κανείς από το άγχος και να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του. Το ίδιο ισχύει και με την ανάγκη για καφέ για ενέργεια το πρωί . Αντ’ αυτού, βρείτε πιο υγιεινούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από το στρες, όπως είναι η άσκηση. Δοκιμάστε το τρέξιμο, το διαλογισμό ή ένα χαλαρωτικό χόμπι για όλη την οικογένεια. Πάντα διαπληκτίζεστε Εάν εσείς και ο σύζυγός σας καταλήγετε σε καυγά με φωνές και κακό κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό σας, τότε και τα παιδιά σας θα μάθουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το άγχος συχνά αποτελεί κακό έναυσμα για επιχειρήματα. Διαχειρίζεστε λοιπόν σωστά το άγχος σας; Αν όχι, δοκιμάστε κάποιες τεχνικές διαχείρισης του στρες. Ο καυγάς μπορεί να σας βοηθάει να νιώσετε καλύτερα στην αρχή, δεδομένου ότι τα νεύρα σας εκτονώνονται, αλλά σας κάνει χειρότερα αργότερα. Και ασφαλώς έχει αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά. Το άγχος και το στρες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Κουτσομπολιό Η κριτική για πράξεις και λόγια άλλων ανθρώπων, μπορεί να είναι σημάδι της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Για ποιο λόγο άραγε κουτσομπολεύετε; Ρωτήστε τον εαυτό σας αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Οι πιθανότητες είναι ότι το κάνετε από συνήθεια. Το ίδιο ισχύει και με το κουτσομπολιό για πρόσωπα της τηλεόρασης και του Χόλλυγουντ. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και δείξτε στα παιδιά πώς να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε με υγιείς τρόπους. Πηγαίνετε όλοι μαζί, για παράδειγμα, μια βόλτα με το ποδήλατο. newsbeast.gr

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟ-ΑΥΓΟ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

H Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι οι διατροφικές κατευθύνσεις για όσους ακολουθούν μια γαλακτο-αυγό χορτοφαγική διατροφή. Μια γαλακτο-αυγο χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια (ξερά φασόλια, μπιζέλια και φακές), σπόρους, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί και γιαούρτι) και τα αυγά. Αποκλείει κάθε είδος κρέατος (αρνί, χοιρινό, κατσίκι, εντόσθια), τα ψάρια, τα πουλερικά (γαλοπούλα και κοτόπουλο) και τα προϊόντα που τα περιέχουν. Μια υγιής γαλακτο-αυγό χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων ποσοστών παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής κακής χοληστερόλης (LDL) διαβήτη τύπου 2 και ορισμένα είδη καρκίνου. Με κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί μια γαλακτο-αυγό χορτοφαγική διατροφή να είναι επαρκής σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά σας σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ακόμα και όταν είστε έγκυος, θηλάζετε ή είστε ενήλικες τρίτης ηλικίας. Βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι υγιεινή, ισορροπημένη και περιλαμβάνει όλες τις ακόλουθες θρεπτικές ουσίες: Πρωτεΐνη Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για να κατασκευαστούν και να διατηρηθούν οι μύες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια υγιή. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την μυϊκή ανάπτυξη και ανανέωση καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Μερικά παραδείγματα πηγών πρωτεΐνης περιλαμβάνουν: 1. Σόγια και τα προϊόντα σόγιας, όπως το τοφού και τα εμπλουτισμένα ροφήματα και γιαούρτια σόγιας. 2. Εναλλακτικές λύσεις κρέατος, όπως ελαστικοποιημένη φυτική πρωτεΐνη (TVP) και μπιφτέκια λαχανικών. 3. Ξερά φασόλια (μαύρα και άσπρα φασόλια), μπιζέλια (ρεβίθια και φασόλια μαυρομάτικα) και φακές (κόκκινες, καφέ και πράσινες φακές). 4. Σιτηρά (κινόα, πλιγούρι, ρύζι και πίτουρο βρώμης). 5. Καρύδια, βούτυρα καρυδιών (φουντούκια και βούτυρο αμυγδάλου) και σπόρους (σουσάμι και ηλίανθος). 6. Φιστίκια και φυστικοβούτυρο 7. Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το αποβουτυρωμένο γάλα 0-1,5% λιπαρά, γιαούρτι και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί (<17% λιπαρά). xortofagos30-5-1 Σίδηρος Ο σίδηρος συμβάλει στη μεταφορά οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος. Οι χορτοφάγοι πρέπει να τρώνε περίπου διπλάσια ποσότητα σιδήρου από μη χορτοφάγους, επειδή ο σίδηρος από φυτικές τροφές (μη-αιμικού σιδήρου) δεν απορροφάται τόσο καλά όπως ο σίδηρος από τις τροφές των ζώων (αιμικού σιδήρου). Για την κάλυψη αυτών των αναγκών, οι χορτοφάγοι πρέπει να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο καθημερινά. Καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου είναι οι ακόλουθες: • Σόγια και τα προϊόντα σόγιας • Όσπρια • Εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών (ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά) • Κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια • Χυμός δαμάσκηνου και αποξηραμένα βερίκοκα • Λαχανικά όπως το βρασμένο σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και πατάτες με τη φλούδα τους • Μελάσα Ο σίδηρος από φυτικές πηγές απορροφάται καλύτερα όταν τρώγονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ και τους χυμούς τους, τα λεμόνια, λάιμ, τα ακτινίδια, μάνγκο, πεπόνι, πατάτες, πιπεριές, μπρόκολο, μπιζέλια χιονιού και μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ψευδάργυρος Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη. Βοηθά επίσης να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να θεραπεύσει πληγές. Καλές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν: • Σόγια και τα προϊόντα σόγιας. • Ξερά φασόλια, μπιζέλια και φακές • Μερικοί ξηροί καρποί όπως τα καρύδια πεκάν και κάσιους και τα βούτυρα τους, όπως το βούτυρο κάσιους • Φιστίκια και το φυστικοβούτυρο • σπόροι κολοκύθας και βούτυρο σουσάμι (ταχίνι). • δημητριακά ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Λινολενικό οξύ (ω-3 λιπαρά) Τα Ωμέγα-3 λιπαρά είναι χρήσιμα στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και για την ανάπτυξη των ματιών, των νεύρων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Καλές πηγές των ωμέγα3 λιπαρά περιλαμβάνουν: • Έλαια καρύδας, σόγιας και λιναρόσπορου • Σόγια, τόφου και τα καρύδια Ασβέστιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D Μια υγιής γαλακτο-ωο-χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά μπορεί να παρέχει αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D. Συνεπώς οι γαλακτο- αυγο χορτοφάγοι δύσκολα παρουσιάζουν έλλειψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Γαλακτο - αυγό χορτοφαγική διατροφή σε στάδια ζωής Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Έγκυες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες) και θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να δώσουν προσοχή στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Εάν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο. Όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν ένα προγεννητικό συμπλήρωμα που περιέχει 400 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος και 16-20 χιλιοστόγραμμα (mg) σιδήρου. Το συμπλήρωμα πρέπει να περιέχει επίσης βιταμίνη Β12. Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: Αν είστε πάνω από την ηλικία των 50 ετών, είναι σημαντικό να πάρετε αρκετή βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο. Καθώς μεγαλώνετε , το σώμα σας απορροφά βιταμίνη D και βιταμίνη Β12 λιγότερο αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D 400 IU κάθε μέρα. Θα πρέπει επίσης να πάρετε βιταμίνη Β12 από τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας) ή ένα συμπλήρωμα. Να περιλαμβάνετε τρεις μερίδες γάλακτος και εναλλακτικών γάλακτος κάθε μέρα για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του ασβεστίου σας. Πιθανώς να χρειαστείτε μια πολυβιταμίνη προκειμένου να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσετε σε συνεργασία με το διαιτολόγο σας. ygeiaonline.gr

Διατροφή: Το μυστικό «όπλο» των γυναικών για τις δύσκολες μέρες

Η αλήθεια είναι ότι για εμάς τις γυναίκες υπάρχουν πολλές μέρες, οι οποίες μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μας δυσκολεύουν περισσότερο. Λίγο οι εναλλαγές της διάθεσης, λίγο η υπερευαισθησία, λίγο η κούραση, λίγο η πίεση του χρόνου και λίγο οι ορμονικές ανισορροπίες κάποιες μέρες του μήνα, φτάνεις σε ένα σημείο να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά, σου φταίνε τα πάντα και πολλές φορές ξεσπάς εκεί που δεν θα έπρεπε, είτε πρόκειται για τους ανθρώπους δίπλα σου, είτε πρόκειται για το φαγητό. real.gr

Πως μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου

Υψηλές πιθανότητες αποφυγής της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν όσοι άνθρωποι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMAOncology. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους - χωρίς αυτό να είναι απόλυτα το ιδανικό, η ένταξη στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες ενός προγράμματος έστω μέτριας έντασης σωματικής άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες. Σημαντικός αριθμός επιστημόνων, ερμηνεύοντας τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, πίστευαν μέχρι σήμερα ότι ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου στους ιστούς είναι οι τυχαίες μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια της διαίρεσης των βλαστικών κυττάρων. Αυτή η πεποίθηση τους οδηγούσε να πιστεύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων είναι ατυχία, και μόνο το 33% του κινδύνου οφείλεται σε περιβαλλοντικούς ή γενετικούς παράγοντες. Δεδομένου ότι ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και διεξάγεται μεγάλος αριθμός ερευνών, άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ατόμου μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο παγκοσμίως. Οι περισσότερες κακοήθειες ξεκινούν ως μικρές, καλοήθης μάζες κυττάρων που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες, οι οποίοι δεν προκαλούν παρά καθόλου ή ελάχιστα συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου όμως δύνανται να μεταλλαχθούν σε κακοήθειες», εξηγεί ο γενικός χειρουργός και εξειδικευμένος στη χειρουργική ογκολογία και προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική Δρ. Εμμανουήλ Ζαχαράκης-Διευθυντής Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού, Κλινική ΙΑΣΩ General (Αθήνα) & Συνεργάτης Κλινικής ‘Άγιος Λουκάς’ (Θεσ/νίκη) - Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Imperial College London (www.zacharakis-surgery.gr) Από τις πιο πρόσφατες είναι και η μελέτη του Dr. MingyangSong και των συνεργατών του, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard, οι οποίοι ενέκυψαν στο ερώτημα αν και πόσο επηρεάζει ο υγιεινός τρόπος ζωής, τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αλλά και τις πιθανότητες θανάτου απ’ αυτόν. Για τις ανάγκες της μελέτης εξέτασαν στοιχεία από 89.571 γυναίκες και 46.399 άνδρες. Όσοι κρίθηκε ότι πληρούσαν τα κριτήρια του υγιεινού τρόπου ζωής θεωρήθηκαν ως χαμηλού κινδύνου (16.531 γυναίκες και οι 11.731 άνδρες), ενώ οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου (73.040 γυναίκες και 34.608 άνδρες). Τα άτομα που ακολουθούσαν υγιεινή ζωή δεν κάπνιζαν – ή είχαν διακόψει τη βλαβερή συνήθεια, δεν έπιναν αλκοόλ ή κατανάλωναν το πολύ ένα ποτό την ημέρα οι γυναίκες, και έως δύο το πολύ οι άνδρες, διατηρούσαν ένα σχετικά φυσιολογικό βάρος – είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5 και 27,5 και εκτελούσαν για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, την εβδομάδα. Γενικά για τα ποσοστά του καρκίνου που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 20-40% των περιπτώσεων καρκίνου και περίπου το 50% των θανάτων από τη νόσο δύνανται να προληφθούν εάν οι άνθρωποι που ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου τροποποιούσαν τον τρόπο ζωής τους και συμμορφώνονταν στο πρότυπο της ομάδας χαμηλού κινδύνου. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατέδειξαν ότι οι γυναίκες που πληρούν τα τέσσερα κριτήρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του κατά 29% και οι άνδρες κατά 20%. Αξιοσημείωτα ήταν όμως και τα ευρήματα για άλλες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα μ’ αυτά θα μπορούσαν να προληφθούν: ·Καρκίνος πνεύμονα: το 82%των περιστατικών σε γυναίκες και το 78% σε άνδρες. ·Καρκίνος μαστού: το 4%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από την ίδια αιτία θα ήταν 12% χαμηλότερος ·Καρκίνος προστάτη: το 21% των περιστατικών. Εξαιτίας του γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες τα στοιχεία των οποίων εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν λευκοί, τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν σε άλλες φυλές. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τους ίδιους παράγοντες ως επικίνδυνους για εμφάνιση καρκίνου σε όλες τις φυλές και ομάδες. Σχολιάζοντας ο Δρ. Ζαχαράκης ανέφερε ότι «Όπως για κάθε ασθένεια έτσι και για τον καρκίνο, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αυτή θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για φορείς και πολίτες. Τα περισσότερα περιστατικά θα μπορούσαν να προληφθούν εάν όλοι ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Γι’ αυτό τόσο ατομικά όσο και συλλογικά θα πρέπει να εφαρμόζουμε όσα μας αποκαλύπτει η μελέτη, έστω κι αν αυτό γίνει σταδιακά, παίρνοντας λίγο περισσότερο χρόνο. Το ίδιο πρέπει να πράξει και η πολιτεία, με τη χάραξη στρατηγικών που να ενημερώνουν και να προστατεύουν τους πολίτες. Ο καρκίνος δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κακή τύχη, αλλά οι πιθανότητες περνούν μέσα από τις επιλογές μας». Πρόσθεσε δε οι απαιτούμενες αλλαγές δεν κοστίζουν, αλλά απαλλάσσουν τον άνθρωπο από κονδύλια που εντέλει του καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή. «Βεβαίως το υγιεινό πρότυπο ζωής δεν απομακρύνει εντελώς τον κίνδυνο, οπότε είναι απαραίτητο να υποβάλλονται όλοι σε προληπτικές εξετάσεις. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε άτομα δηλ. που δεν έχουν συμπτώματα της νόσου μπορεί να την ανιχνεύσει σε πολύ αρχικά στάδια, όταν είναι πιθανότερο να είναι ιάσιμη. Μέσω εξετάσεων όπως η κολονοσκόπηση, στην οποία πρέπει να υποβάλλονται ανά πενταετία όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών ή συχνότερα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η αφαίρεση πολυπόδων πριν μετατραπούν σε καρκίνο, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξής του», καταλήγει ο Δρ. Ζαχαράκης. tanea.gr

H αλήθεια για το νερό με λεμόνι

Το να πίνεις το πρωί ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λεμόνι μερικοί υποστηρίζουν πως κάνει καλό στη διαδικασία της πέψης. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό και υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να χάσουν κιλά. Λόγω της γεύσης του, το λεμόνι θα ξυπνήσει τους γευστικούς κάλυκες και επίσης είναι πλούσια σε διατροφικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. H βιταμίνη αυτή θα μπουστάρει το κολλαγόνο και επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά, αλλά πουθενά δεν υπάρχει η σχέση λεμονιού και απώλειας βάρους. Το νερό με λεμόνι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινάς την ημέρα. Αν και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, είναι το νερό αυτό που κάνει τη δουλειά και όχι το λεμόνι! Ο μεταβολισμός δουλεύει καλύτερα όταν είσαι ενυδατωμένος. Ολόκληρο το σώμα λειτουργεί έτσι καλύτερα. Το να πίνεις νερό, κάνει πάντοτε καλό. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο με το συκώτι και τα νεφρά, τα οποία βοηθούν στο να αποτοξινώνεται ο οργανισμός μέσω των ούρων και των περιττωμάτων. Το οξέα που περιέχει το λεμόνι βοηθούν στο να διασπαστούν τα τρόφιμα, όπως κάνουν και τα οξέα του στομάχου. nero_lemoni2 Αυτά τα οξέα μπορούν να προκαλέσουν ωστόσο καούρες. Το να πίνεις πολύ νερό βοηθά στην πέψη. Όταν δεν είσαι καλά ενυδατωμένη, είναι δύσκολο για τις τροφές να περάσουν μέσα από το πεπτικό σύστημα, αφήνοντάς σου μία άβολη αίσθηση, καθώς και δυσκοιλιότητα. Το να είσαι ενυδατωμένη είναι ένας εύκολος τρόπος να ελέγχεις τις θερμίδες που παίρνεις. Το να πίνεις πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμα και ένα ποτήρι πριν ξεκινήσεις να τρως, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς χορτάτος γρηγορότερα. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για το στομάχι να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχει γεμίσει. Το να πίνεις νερό πριν και κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να ρίξει τους ρυθμούς σου και έτσι να δώσει περισσότερο χρόνο στο μήνυμα να σταλεί στον εγκέφαλο ενώ τρως. fe-mail.gr

Βρέθηκε το γονίδιο που προκαλεί γήρανση

Ρυτίδες, χαλάρωση της επιδερμίδας και ανόμοιος χρωματισμός της. Αυτά είναι ίσως κάποια από τα εμφανέστερα σημάδια των βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Γιατί, όμως, τα σημάδια του χρόνου είναι σε κάποιους περισσότερο ορατά από ό,τι σε άλλους; Ομάδα ερευνητών στην Ολλανδία προτείνει μία απάντηση. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήσαν κατέληξαν ότι η εντύπωση του ηλικιωμένου που φαίνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του οφείλεται σε ένα γονίδιο, το MC1R. Οι άνθρωποι που διαθέτουν κάποια από τις ποικίλες μορφές αυτού του γονιδίου μοιάζουν, τουλάχιστον, δύο χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology. To γονίδιο αυτό διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση φλεγμονής και στην αποκατάσταση των ζημιών του DNA. Η Νάνσι Πέντερσεν, καθηγήτρια Γενετικής στο Ινστιτούτου Καρολίνσκα, πιστεύει ότι διαδραματίζει και κάποιο ρόλο στην πρόωρη γήρανση. Και επειδή το γονίδιο εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες είναι φυσιολογικό να επηρεάζει και την εμφάνισή μας. Οπως επισημαίνει η Νάνσι Πέντερσεν, όμως, το γονίδιο αυτό δεν αποτελεί ολόκληρο τον μηχανισμό γήρανσης, αλλά είναι ένα συστατικό του στοιχείο. Είναι επίσης ενδιαφέρον να εξακριβωθεί αν το MC1R μπορεί να επηρεαστεί από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως και αν το υπερβολικό ηλιακό φως και οι ανθυγιεινές συνήθειες το καθιστούν πιο ενεργό. kathimerini.gr

Το καλοκαίρι τα μαλλιά θέλουν χαμομήλι και μέλι

Το Wash&Go εμφανίστηκε στην αγορά πριν από 27 χρόνια ως το πρώτο προϊόν που συνδύασε το σαμπουάν και το conditioner σε μία συσκευασία. Αν το πρόλαβες στην πρώτη μορφή του τότε σίγουρα θυμάσαι το θρυλικό του μπουκάλι! Σήμερα το Wash&Go έχει εξελιχθεί, έχει γίνει το πρώτο 5 σε 1 σαμπουάν και τα οφέλη του πραγματικά δεν έχουν stop! Χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά, στόχος του είναι να προσφέρει υγιή μαλλιά με λάμψη και όγκο. Με τον βελούδινο αφρό του, μεταφέρει στα μαλλιά τις ευεργετικές ιδιότητές του χαρίζοντας φρεσκάδα και απαλότητα, αναπτύσσοντας προστατευτική δράση και φροντίζοντας για καθαρά και ευκολοχτένιστα μαλλιά. Αν το καταφέρνει; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! Γι’ αυτό έχει γίνει το νέο αγαπημένο μας για το καλοκαίρι! ο καλοκαίρι λούζουμε τα μαλλιά μας καθημερινά. Μετά την θάλασσα το λούσιμο επιβάλλεται κι έτσι θέλουμε προϊόντα απαλά αλλά και πολύ περιποιητικά. Η σειρά καθημερινής περιποίησης Wash&GoΧαμομήλι λοιπόν κάνει ακριβώς αυτό!Περιποιείται τα μαλλιά επαναφέροντας τη φυσική υγρασία και δίνοντάς τους μεταξένια απαλότητα χωρίς να τα βαραίνει ενώ παράλληλα φροντίζει ΚΑΙ το δέρμα του κεφαλιού (χαμομήλι= καταπραϋντικό). Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε φέτος το καλοκαίρι; Ίσως λίγη λάμψη αλλά και αυτό το βρίσκουμε στο Wash&Go και συγκεκριμένα στην σειρά λάμψης με μέλι. queen.gr

Αφαιρέστε το μακιγιάζ με φυσικό τρόπο -Με γάλα, λάδι ή αβοκάντο

Εχει χιλιογραφτεί και χιλιοειπωθεί πόσο σημαντική είναι η διαδικασία καθαρισμού του προσώπου από το μακιγιάζ. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην ξεβαφτείτε ακόμα και αν έχετε γυρίσει από ξενύχτι ή ακόμα και αν σας έχει τελειώσει το ξεβαφτικό. Στη δεύτερη περίπτωση, λοιπόν, υπάρχουν λύσεις... Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην κουζίνα σας, με προϊόντα σε ντουλάπια και ψυγείο να είναι έτοιμα να σας απαλλάξουν από το μακιγιάζ. Αβοκάντο Δεν είναι λίγες οι DIY συνταγές για αφαίρεση μακιγιάζ, που περιλαμβάνουν το έλαιο αυτού. Ωστόσο, και όλος ο καρπός αυτού είναι υπεραρκετός. Κόψτε το, απλώστε το στο πρόσωπό σας και δείτε πόσο μαγικά φεύγει η μάσκαρα και το eyeliner. iefimerida.gr

Στην... καρδιά φαίνεται η υγεία των νεφρών!

Ο τρόπος με τον οποίο κτυπά η καρδιά μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία των νεφρών, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μονότονο κτύπημα και οι αυξημένοι παλμοί όταν ξεκουράζεται κανείς, υποδηλώνουν μελλοντικά νεφρολογικά προβλήματα! Όπως γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους, που θα δημοσιευτεί σε επερχόμενο τεύχος της «Επιθεώρησης της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας» (JASN), ανέλυσαν στοιχεία για την καρδιολογική και νεφρολογική ηλικία από 13.241 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 64 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μακροχρόνια μελέτη για την αρτηριοσκλήρυνση. Στους εθελοντές με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου, παρατήρησαν υψηλό καρδιακό παλμό σε κατάσταση ηρεμίας και μεγάλη ομοιομορφία μεταξύ των παλμών. Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν πολλούς παλμούς όταν αναπαύονταν, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφροπάθεια χρόνια αργότερα, ενώ όσοι είχαν μονότονους κτύπους καρδιάς είχαν 1,5 φορά υψηλότερο κίνδυνο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες που δεν εξαρτώνται από τη θέλησή μας (όπως ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση, η σωματική θερμοκρασία και οι σωματικές αντιδράσεις στο στρες). Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος (επιστημονικά λέγεται δυσαυτονομία) σχετίζεται με την χρόνια νεφροπάθεια και την εξέλιξή της. Όπως σημειώνουν ο δρ Ντάνιελ Μπρότμαν, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, και οι συνεργάτες του, σε γενικές γραμμές όσο πιο χαμηλοί είναι οι καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας και όσο μεγαλύτερη η «ποικιλία» στους κτύπους της καρδιάς, τόσο πιο υγιές είναι το αυτόνομο νευρικό αλλά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προβλήματα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα προκαλούν προοδευτικές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, με συνέπεια να αναπτύσσεται τελικά νεφροπάθεια. tanea.gr

8+1 λόγοι για φάτε βερίκοκα!

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α και περιέχουν υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική επιλογή αυτή την εποχή για μια ισορροπημένη διατροφή!
  1. Κάνουν καλό στην αναιμία: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα.
  2. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα: H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κυτταρίνη, συγκεκριμένα, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, ενώ η πηκτίνη απορροφά και κατακρατά νερό, συντελώντας έτσι κι αυτή στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  3. Βοηθούν την πεπτική λειτουργία: Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερίκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν να τρώτε ένα βερίκοκο πριν το φαγητό, για καλύτερα αποτελέσματα.
  4. Ευεργετούν την όραση: Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση, ενώ αντιθέτως η επαρκής λήψη της βιταμίνης (στην οποία είναι πλούσιο το βερίκοκο) μπορεί να διατηρήσει την υγεία της όρασής μας (αποτρέποντας την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη στο μέλλον) ή ακόμη και να τη βελτιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις.
  5. Ρίχνουν τον πυρετό: Σε περίπτωση που ο πυρετός σας… χτυπήσει την πόρτα εν μέσω άνοιξης ή καλοκαιριού, το βερίκοκο μπορεί να σας δώσει τη λύση. Πολτοποιήστε μερικά βερίκοκα μαζί με μέλι και νερό και πιείτε το χυμό τους. Θα σας ενυδατώσει, θα σας χαρίσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα μειώσει τις τοξίνες του σώματος.
  6. Μειώνουν τη χοληστερίνη: Το αρωματικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη κι έτσι μας προστατεύει από μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
  7. Καλύτερη επιδερμίδα: Η βήτα-καροτίνη, και πάλι, γνωστή και ως προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Ο λόγος είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και την ανάπτυξη ιστών, καταπολεμώντας τα εξανθήματα και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Μάλιστα, από κάποιους ειδικούς συστήνεται η χρήση των φύλλων της βερικοκιάς: πάρτε το χυμό τους και εφαρμόστε τον σε ηλιακά εγκαύματα, στις φαγούρες, τα εκζέματα κ.ο.κ. για να ανακουφιστείτε.
  8. Αντικαρκινική πρόληψη: Η Β17 που περιέχεται στο κουκούτσι του βερίκοκου, στα πικραμύγδαλα και τα αμύγδαλα. Έχει παρατηρηθεί ότι η αμυγδαλίνη (βιταμίνη Β17) έχει κάποια (ευεργετική για τον άνθρωπο) δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο δεν θεωρείται φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρησιμοποίηση της αμυγδαλίνης( Β17) είναι περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική. Πιστεύεται ότι η χρόνια ανεπάρκεια σε αμυγδαλίνη ( Β17) οδηγεί σε μείωση της αντίστασης του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας. Από την άλλη δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από κατανάλωση μεγάλων δόσεων αμυγδαλίνης( Β17). Παρόλα αυτά συνίσταται η μέγιστη πρόσληψη αμυγδαλίνης( Β17) να μην υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια την ημέρα.
  9. Είναι δροσιστικά και έχουν υπέροχη γεύση! E-Radio.gr

banner_naturalife

Κτηνιατρικη