Ιώδιο

Ιώδιο

Περιγραφή – Χρησιμότητα
Το Ιώδιο είναι ένα αμέταλλο ανόργανο στοιχείο που ανήκει στην ομάδα των μικροστοιχείων ή αλλιώς ιχνοστοιχείων.
Συμμετέχει στην ενεργοποίηση των μυών και των κυττάρων του νευρικού συστήματος και το Ιώδιο βρίσκεται και επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη πνευματική αντίδραση, έλλειψη ενεργητικότητας και αύξηση βάρους. Το ιώδιο παίρνει μέρος στον σχηματισμό των ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου και ζωτικής σημασίας για την σωστή ανάπτυξη των βρεφών πριν και μέταλλα την γέννηση τους. Η έλλειψη ιωδίου δεν επηρεάζει μόνο την φυσική ανάπτυξη αλλά και την πνευματική ανάπτυξη. Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο για την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορες ασθένειες διότι είναι αναγκαίο στα φαγοκύτταρα που καθαρίζουν το αίμα από τα ξένα βακτηρίδια. Από αυτό εξαρτάται φυσικά και η υγεία του δέρματος.

Έλλειψη
Το ιώδιο, το οποίο το παίρνουμε μέσα από τις τροφές και επηρεάζει τη λειτουργία του μυαλού, του θυρεοειδούς και άλλων αδένων, θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά έστω και σε μια ελάχιστη ποσότητα. Πειράματα έχουν αποδείξει πως η σωστή ποσότητα ιωδίου είναι αναγκαία για όλους μας ιδιαιτέρως όμως για τους μαθητές και φοιτητές όπως και για τα άτομα που κουράζονται πνευματικά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το κράτος υποχρεώνει τους παραγωγούς αλατιού να το εμπλουτίζουν με ιώδιο στις χώρες όπως η Ελβετία όπου το έδαφος είναι φτωχό σε αυτό το στοιχείο.
Όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στα τρόφιμα μας ο θυρεοειδής μας αδένας αναγκάζεται να δουλέψει πολύ περισσότερο με αποτέλεσμα να παθαίνει υπερπλασία και να μας οδηγεί στην «ιωδοπενική μη τοξική βρογχοκήλη». Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές περιοχές όπου υπάρχει «επιδημία» βρογχοκήλης λόγο της έλλειψης ιωδίου στο έδαφος και στα τρόφιμα. Τέτοιες περιοχές είναι η Δυτική Ελλάδα, ο Όλυμπος, η οροσειρά της Πίνδου, η Βόρεια Εύβοια, τα ορεινά της Κρήτης και η Δυτική Θεσσαλία.
Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη ιωδίου κατά την εμβρυική ζωή είναι η ελάττωση της νοημοσύνης που μπορεί να φτάσει μέχρι τον κρετινισμό. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για τους μαθητές και φοιτητές να καταναλώνουν τις σωστές τροφές και να παίρνουν το ιώδιο που χρειάζεται ο οργανισμός τους ώστε να δουλεύει σωστά και γρήγορα ο εγκέφαλος.

Ημερήσια δόση
Η ημερήσια λήψη ιωδίου τοποθετείται στα 150 mg. Η διατροφή συμπληρώνεται από την ενίσχυση του μαγειρικού αλατιού με ιώδιο.

Πηγές φυσικού ιωδίου
Πηγές φυσικού ιωδίου είναι τα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η ρέγγα, τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, ο αστακός, τα στρείδια και το καβούρι, τα φύκια, το ιωδιούχο ή θαλασσινό αλάτι, το μουρουνέλαιο, το σπορέλαιο, οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια, το συκώτι, τα φασόλια, η σόγια, οι πατάτες και διάφορα λαχανικά.

 

Από άρθρο της Ντόρας Σιμιντζή

Leave a Comment