Μολόχα

Μολόχα

Περιγραφή
Η Μολόχα (Malva sylvestris) είναι ένα φυτό ενδημικό στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Σήμερα τη βρίσκουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, καθώς η Μολοχα μεταφέρθηκε και “προσαρμόστηκε” στο φυσικό περιβάλλον πολλών περιοχών (από την Αμερική μέχρι τη Ανατολική Αυστραλία) και απέκτησε μάλιστα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Έτσι, είναι μονοετές φυτό στη Βόρεια Αφρική, διετές στην Ευρώπη και πολυετές σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και συνήθως φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο, έχει βρεθεί Μολόχα (μη καλλιεργημένη) που είχε φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα.

Ιστορικά στοιχεία
Ιστορικά γνωρίζουμε πως η Μολόχα ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη για τη παρασκευή σούπας ή και ως “σαλατικό”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μολόχα αποτελούσε τροφή των “φτωχών”, καθώς υπήρχε σε σχετική αφθονία στη φύση και η κατανάλωση της μείωνε το αίσθημα της πείνας. Ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του είχαν προσέξει ότι το χόρτο αυτό υποβοηθούσε την σκέψη, γιατί ήταν ελαφρό στην πέψη κι άφηνε ελεύθερο το πνεύμα. Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα  για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές και τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων. Επιπλέον, παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους. Ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης, ότι είναι “εύχυμη, μαλακτική της τραχείας αρτηρίας και αποχωρίζει και απεκκρίνει τα εις επιφάνεια οξέα” και την χρησιμοποιούσε ως αποχρεμπτικό και καθαρτικό φάρμακο. Από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος. Αναφορές στη Μολοχα και τα οφέλη από τη κατανάλωση της, γίνονται από τον Ισίοδο και τον Οράτιο. Επίσης, ο Πλίνιος πίστευε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η μολόχα χρησιμοποιείται με 2 τρόπους. Το αφέψημα μολόχας θεωρείται αποτελεσματικό σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών που συνοδεύονται από δυσκοιλιότητα. Η μολόχα θεωρείται πως έχει ήπια καθαρτική δράση, αποτοξινώνει και καταπραϋνει το γαστρεντερικό σύστημα. Η μολόχα χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα ή λοσιον για την περιποίηση φλεγμονών του δέρματος, όπως είναι τα σπυριά, οι “καλόγηροι”, τα εξανθήματα και οι κάλοι.
Η μολόχα είναι το βότανο που βοηθά στις φλεγμονές των βλεννογόνων όλου του σώματος και θεωρείται αποχρεμπτική και ότι βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων, στην καταπολέμηση της βρογχίτιδας, του βήχα, της λαρυγγίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και της φαρυγγίτιδας.
Επιπλέον, είναι το βότανο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σπάνιας πάθησης της ξηρότητας των δακρυικών πόρων. Οι πλύσεις με χλιαρό τσάι μολόχας καταπραΰνουν την φλόγωση και τη φαγούρα από τυχόν αλλεργίες.
Σε μορφή τσαγιού, βοηθά -κάνοντας γαργάρες- στη ξηροστομία, την ξηρότητα του λαιμού και της ρινικής κοιλότητας. Σε ελκώδεις καταστάσεις, εσωτερικές ή εξωτερικές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με σύνφητο. Για πρόσφατες ανοιχτές πληγές ή και παλαιότερες, χρησιμοποιούμε μπάνια από μολόχα και πεντάνευρο και κάνουμε επιθέματα στην πληγή με φρέσκο (καλοπλυμένο με ζεστό νερό) πεντάνευρο και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Αν την βράσουμε με λαδολέμονο και λίγη ρίγανη, την μετατρέπουμε σε ένα συμπλήρωμα στο τραπέζι μας το οποίο βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Τέλος, χρησιμοποιείται και ως έγχυμα. Αφού βράσει το νερό μας, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού άνθη και φύλλα για 5 λεπτά και μετά σουρώνουμε. Για να φτιάξουμε αφέψημα, παίρνουμε είτε τα άνθη, είτε τα φύλλα είτε τις ρίζες της, βράζουμε για λίγα λεπτά, αφήνουμε το υγρό να γίνει χλιαρό και το χρησιμοποιούμε για γαργάρες, πλύσεις ή κλίσματα.

Παρασκευή
Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, η μολόχα μπορεί να γίνει αφέψημα αν βραστεί για 10-15 λεπτά σε νερό (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 1γρ. βοτάνου ανά 100ml νερού). Επίσης, οι βοτανοθεραπευτές συνιστούν να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες μολόχας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). Προτείνεται να την καταναλώνετε μαζί με μέλι στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα βότανα είναι φάρμακα και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι.

Leave a Comment