Μολυβδαίνιο

Μολυβδαίνιο

Περιγραφή
Το μολυβδαίνιο αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι διαθέσιμο κυρίως σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μετάλλων και δεν υπάρχει καθορισμένη δοσολογία.

Δράση
Το μολυβδαίνιο δρα σαν απαραίτητος συμπαράγοντας πολλών ενζύμων όπου οξειδώνει και αποτοξινώνει από διάφορες πυριμιδίνες, πουρίνες οι οποίες εμπλέκονται στον μεταβολισμό του DNA, του θείου και καταλύει στο σχηματισμό του ουρικού οξέος.

Πηγές μολυβδαίνιου
Οι κυριότερες πηγές του μολυβδαινίου είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ξερά φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το συκώτι και τα νεφρά. Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε μολυβδαίνιο, όπως και για τα άλλα ιχνοστοιχεία, εξαρτάται από την περιεκτικότητα του εδάφους στο μέταλλο αυτό.

Μεταβολισμός
Το μολυβδαίνιο απορροφάται άμεσα, αλλά με μηχανισμό που παραμένει άγνωστος. Μεταφέρεται στο αίμα χαλαρά συνδεδεμένο με τα ερυθροκύτταρα. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις απαντώνται στο ήπαρ και τα νεφρά. Η απέκκριση γίνεται διαμέσου των νεφρών, αλλά σημαντικά ποσά απομακρύνονται και από τη χολή.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μολυβδαινίου διακρίνεται με βάση την ηλικία και άλλους παράγοντες στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Παιδιά 1-3 ετών: 17μg την ημέρα.
  • Παιδιά 4-8 ετών: 22μg την ημέρα.
  • Παιδιά 9-13 ετών: 34μg την ημέρα.
  • Έφηβοι 14-18 ετών: 43μg την ημέρα.
  • Ενήλικες: 45μg την ημέρα.
  • Γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού: 50μg την ημέρα.

Έλλειψη
Δεν έχει καταγραφεί ανεπάρκεια μολυβδαινίου στους ανθρώπους πλην ενός περιστατικού ασθενούς σε μακροχρόνια παρεντερική σίτιση, η οποία όμως βελτιώθηκε με τη χορήγηση συμπληρώματος μολυβδαινίου. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ταχυκαρδία, καταπληξλια, απώλεια όρασης, κώμα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες
Το μολυβδαίνιο είναι σχετικά μη τοξικό. Υψηλές διαιτητικές προσλήψεις (10-15mg ημερησίως) έχουν συσχετιστεί με αυξημένες συγκεντρώσεις ουρικού οξέος στο αίμα και με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση της βιοδιαθεσιμότητας του χαλκού, καθώς και να μεταβάλλει τον μεταβολισμό των νουκλεοτιδίων.

Leave a Comment