Τριχοφάγος

Τριχοφάγος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Πυοδερματίτιδες

Είναι φλεγμονές του δέρματος και των εξαρτημάτων του ( τριχικοί θύλακοι, ιδρωτοποιοί αδένες, παρωνύχιο κλπ), και οφείλονται σε στρεπτόκοκκους και σταφυλόκοκκους, σπανιότερα σε κολοβακτηρίδιο, ψευδομονάδα, πρωτέα κλπ.). Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί επιφανειακές μολύνσεις του δέρματος ενώ ο σταφυλόκοκκος στο βάθος του δέρματος.

Μολυσματικό κηρίο
Στρεπτοκοκκίαση του τριχωτού της κεφαλής, συχνή πάθηση της παιδικής ηλικίας. Είναι μεταδοτική και χαρακτηρίζεται από βλάβες του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στα χέρια και αλλού.
Αρχικές βλάβες του δέρματος είναι μικρού μεγέθους φουσκάλες με διαυγές ή θολερό υγρό, οι οποίες μετατρέπονται σε λίγες ώρες σε φουσκάλες με πύων , οι οποίες σπάζουν , ξεραίνονται και γίνονται υποκίτρινες μελιτόχροες εφελκίδες. Είναι πάθηση του δέρματος αλλά μπορεί μερικές φορές να επεκταθεί προς τα μέσα. Όταν εντοπίζεται μόνο στο δέρμα χρειάζεται τοπική φαρμακευτική θεραπεία με αντισηπτικά διαλύματα και αντιβιοτικές αλοιφές. Για τις βαρύτερες περιπτώσεις χρειάζεται συστηματική αντιβιοτική θεραπεία.

Θυλακίτιδα
Σταφυλοκοκκίαση του τριχωτού της κεφαλής. Συχνότερα εμφανίζεται στον αυχένα, στους βραχίονες, στον κορμό, στους γλουτούς και στους μηρούς.
Είναι φλεγμονή του τριχικού θυλάκου. Είναι επιφανειακή, όταν αρχίζει σαν κόκκινη βλατίδα ( μικρό κόκκινο σκληρό έπαρμα του δέρματος γύρω από μια τρίχα και μεριές φορές καταλήγει σε μικρή φλύκταινα ( φουσκάλα) με λευκοκίτρινο υγρό. Τα επάρματα είναι μονήρη και διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής ή είναι πολλά μαζί σχηματίζοντας πλάκες . Δημιουργούν αίσθημα πόνου και έντονου κνησμού. Όταν εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής είναι επίμονη και υποτροπιάζουσα. (μπορεί να εμφανιστεί ξανά μετά την θεραπεία). Θεραπεύεται με αντισηπτικά διαλύματα και αντιβιοτικές αλοιφές τοπικά. Η Θυλακίτιδα είναι στο βάθος όταν ο σταφυλόκοκκος εισχωρήσει στο βάθος του τριχικού θυλάκου, οπότε σχηματίζεται διόγκωση σκληρή και επώδυνη. Μπορεί να δημιουργήσει απόστημα και μόνιμη πτώση τριχών. Πολλές φορές αφήνει μόνιμη ουλωτική αλωπεκία. Η θεραπεία γίνεται με διάνοιξη της φουσκάλας και τοπικά με αντισηπτικά διαλύματα και αντιβιοτικές αλοιφές. Η στο βάθος θυλακίτιδα όταν εντοπίζεται στα γένια ή στο μουστάκι λέγεται σήκωση. Τα επάρματα σχηματίζουν πλάκες κόκκινες με ανώμαλη επιφάνεια, πάνω στην οποία υπάρχουν λευκωπά στίγματα και μοιάζει με το εσωτερικό του σύκου. Δημιουργεί αίσθημα καύσου, τάσεως και πόνου. Χρειάζεται επίμονη θεραπεία.

Δερματομυκητιάσεις

Άχωρ(κασίδα ή τριχοφάγος)
Είναι δερματομυκητίαση μεταδοτική και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε άμεσα, είτε έμμεσα με χρήση κοινών χτενών, ρούχων κλπ. Στην αρχή εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής μικρές ρόδινες ή κόκκινες κηλίδες. Μετά από 2-3 εβδομάδες εμφανίζονται γύρω από τις τρίχες τα σκυφία, που είναι στρογγυλές, ξηρές, εύθραυστες μάζες, σαν εφελκίδα με κίτρινο χρώμα και τα οποία είναι χαρακτηριστικά για την πάθηση. Οι τρίχες που βγαίνουν από τα σκυφία είναι θαμπές , ξηρές δεν σπάζουν εύκολα, βγαίνουν όμως εύκολα με την ρίζα τους, που περιβάλλεται από λευκή θήκη. Τα σκυφία έχουν χαρακτηριστική οσμή ποντικιού και πέφτοντας αφήνουν ουλώδη ατροφία του δέρματος και ουλωτική αλωπεκία. Ο Άχωρ δεν θεραπεύεται μόνος του και χωρίς θεραπεία μπορεί να διαρκέσει όλη τη ζωή. Θεραπευτικά χρειάζεται καθαριότητα και επίμονη θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα τοπικά.

Τριχοφυτία
Είναι πάθηση της σχολικής ηλικίας, που θεραπεύεται αυτόματα κατά την εφηβεία. Είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο, παίρνοντας μερικές φορές επιδημικό χαρακτήρα στα σχολεία, σε οικοτροφεία κλπ. Εμφανίζεται σαν μία ή πολλές μικρές κοκκινολεπιδώδεις πλάκες διαμέτρου 3-5 εκ. , που καλύπτονται από λέπια λεπτά, λευκά και ξηρά. Οι τρίχες στις πλάκες είναι σπασμένες 2-3 εκ. από την επιφάνεια του δέρματος ή κλεισμένες μέσα στα λέπια. Η θεραπεία είναι όμοια με του Άχωρα.

Κηρίο του Κέλσου
Είναι έμπυος μορφή της τριχοφυτίας. Χαρακτηρίζεται από μία και σπανιότερα από δύο ή τρεις πλάκες διαμέτρου 2-5 εκ. καλά περιγεγραμμένες. Η επιφάνειά τους είναι κόκκινη, υγρή και καλύπτεται από φλύκταινες και εφελκίδες. Οι τρίχες πάνω στις πλάκες έχουν πέσει ή βγαίνουν εύκολα. Πιέζοντας την πλάκα από τα πλάγια, από τα στόμια των τριχοσμηγματικών θυλάκων βγαίνουν σταγονίδια πύου. Εντοπίζεται και σε άλλα μέρη εκτός του τριχωτού της κεφαλής όπως στον αυχένα, μάγουλα, σαγόνι και σπανιότερα αλλού. Θεραπευτικά χρησιμοποιούνται αντισηπτικά διαλύματα και αντιμυκητιασικά φάρμακα τοπικά.

Leave a Comment