Τσάι Διαφ. Γεύσεις

Τσάι Διαφ. Γεύσεις

Περιγραφή
Το Τσάι (παλαιότερα γνωστό στην καθαρεύουσα ως τέιον) είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Το πράσινο, μαύρο, λευκό, και pu erh τσάι προέρχονται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Καμέλια η σινική – Camellia sinensis ή Καμέλια η θεά – Camellia thea). Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται.

Ιστορία
Η ονομασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία του. Ο θρύλος λέει πως, την ώρα που έβραζε νερό, ένα ρεύμα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα και δοκίμασε το πρώτο τσάι.
Οι Πορτογάλοι έφεραν το 1610 το τσάι στην Ευρώπη για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν μαζική εισαγωγή τσαγιού. Σαν νέα μόδα με φανατικούς οπαδούς, το τσάι τα πρώτα χρόνια ήταν πανάκριβο. Μετά το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, και το τσάι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τύποι
Το πράσινο τσάι είναι το πιο διαδεδομένο στην ανατολική Ασία. Το μαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες. Επίσης, υπάρχει και το λευκό τσάι. Στην Ελλάδα είναι ενδημικό το τσάι του βουνού (γένος Sideritis). Στην Κρήτη, το βότανο Δίκταμο (Origanum dictamnus) χρησιμοποιείται αντί για τσάι. Στην νοτιοανατολική Ασία είναι διάσημο το μαύρο τσάι με γάλα και μπαχαρικά το οποίο ονομάζεται Μασάλα Τσάι. Συγκεκριμένα το μαύρο τσάι ρίχνεται σε βραστό γάλα και στην συνέχεια προστίθεται ζάχαρη και σε σκόνη αλεσμένα τα παρακάτω υλικά: πιπερόριζα (τζίνζερ), μαύρο πιπέρι, γαρίφαλο και κάρδαμο.

Συστατικά στοιχεία
Το τσάι περιέχει την τεΐνη, αλκαλοειδές παρόμοιο με την καφεΐνη, και έχει έτσι παρόμοια επίδραση στον οργανισμό όπως και ο καφές, δηλαδή διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την αντοχή στην κούραση, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις
Σε μεγάλες ποσότητες το τσάι κουράζει τον οργανισμό δίνει αίσθημα αδυναμίας, φέρνει συμπτώματα νευρικής φύσης και δυσπεψία. Σε λογική ποσότητα όμως είναι διεγερτικό και τονωτικό του σώματος και του εγκεφάλου. Επιδρά επίσης στο νευρικό σύστημα δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας. Είναι και αγγειοδιασταλτικό (πολύτιμο σε στεφανιαία νόσο) και αντιαρτηριοσκληρωτικό, δηλαδή προφυλάσει από αρτηριοσκλήρωση. Το έγχυμα του ανακουφίζει από τους  νευρικούς πονοκεφάλους.
Επίσης, θεωρείται στυπτικό και βοηθάει Κατά της ευκοιλιότητας. Επιπλέον, προκειμένου να φύγει το «κριθαράκι» φεύγει από τα μάτια χρησιμοποιούνται πλύσεις τσαγιού. Όπως εξακρίβωσαν οι γιατροί του «Κέντρου Συρακουσιών» στην Νέα Υόρκη, ένα φλιτζάνι τσάι βοηθάει να περιοριστούν οι μοιραίες επιπλοκές της μεσογειακής αναιμίας. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν διαταραχές των ερυθρών αιμοσφαιρίων και πρεπει να τους γίνονται μεταγγίσεις αίματος. Έτσι ο οργανισμός τους συσσωρεύει υπερβολική ποσότητα σιδήρου.Οι γιατροί λοιπόν διαπίστωσαν ότι ένα φλιτζάνι τσάι με το βραδινό φαγητό μειώνει σημαντικά την ποσότητα του σιδήρου που απορροφάει ο οργανισμός των ασθενών. Αυτό φυσικά δείχνει ότι είναι δυνατό να γίνει το τσάι επικίνδυνο για όσους άλλους πάσχουν από αναιμία (δηλαδή έλλειψη σιδήρου).

Πως χρησιμοποιείται
Ο πιο σωστός τρόπος να φτιάξουμε καλό τσάι είναι να χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα βερνικωμένη με πορσελάνη, στην οποία ρίχνουμε βραστό νερό, την ταρακουνάμε για να ζεσταθεί όλη, περιμένουμε ένα λεπτό και την αδειάζουμε. Ύστερα βάζουμε μέσα τη δόση του τσαγιού ανάλογα με τον αριθμό των φλιτζανιών (1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, για κάθε άτομο και ακόμα 1 για το τσαγιερό, όπως λένε οι Εγγλέζοι). Πανω από το τσάι ρίχνουμε λιγάκι βραστό νερό, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 3 λεπτά, ύστερα προσθέτουμε το υπόλοιπο βραστό νερό, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 3 λεπτά, ύστερα προσθέτουμε το υπόλοιπο βραστό νερό και σερβίρουμε αμέσως. Αν είναι πολύ βαρύ, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό στο φλιτζάνι. Αν παραμείνει λίγη ώρα και αρχίσει να κρυώνει, αλλοιώνεται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο καλύτεροι τύποι τσαγιού είναι το χοντροκομμένο της Κεϋλάνης και το τσάι γιασεμιού της Κίνας.

Leave a Comment