Αύξηση κινδύνου του καρκίνου παχέους εντέρου από κατανάλωση λιπαρών

30/03/2016 14:21
Αύξηση κινδύνου του καρκίνου παχέους εντέρου από κατανάλωση λιπαρών

Μασαχουσέτη

Η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφίμων καθιστά τα κύτταρα του παχέος εντέρου πιο επιρρεπή στον καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών «Whitehead» και του Ινστιτούτου Αντικαρκινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τους καθηγητές Bιολογίας Ντέηβιντ Σαμπατίνι και Ομέρ Γιλμάζ, μελέτησαν την επίπτωση της διατροφής σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι τα πολλά λιπαρά καθιστούν τα κύτταρα της εσωτερικής επιφάνειας (επιθήλιου) του παχέος εντέρου πιο επιρρεπή στον καρκίνο.

Η διατροφή με άφθονα λιπαρά προκαλεί πληθυσμιακή «έκρηξη» των βλαστοκυττάρων του παχέος εντέρου και επίσης τον πολλαπλασιασμό άλλων κυττάρων που συμπεριφέρονται και αυτά σαν βλαστικά, δηλαδή διαιρούνται συνεχώς και, στην πορεία, διαφοροποιούνται σε άλλα είδη κυττάρων. Όμως αυτή η διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν όγκοι στο παχύ έντερο.

«Όχι μόνο η διατροφή με πολλά λιπαρά αλλάζει τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, αλλά κάνει το ίδιο με τη βιολογία των μη βλαστικών κυττάρων, πράγμα που από κοινού οδηγεί σε αύξηση του σχηματισμού όγκων», εξηγεί ο Δρ Γιλμάζ.

Όπως και προηγούμενες σχετικές μελέτες, οι αμερικανοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο.

Στόχος των επιστημόνων είναι να μπορέσουν στο μέλλον να αναπτύξουν φάρμακα που θα εστιάζουν στους όγκους του παχέος εντέρου, ειδικά όταν πρόκειται για παχύσαρκα άτομα που καταναλώνουν πολλά λιπαρά στην διατροφή τους.