Γιατί απαγορεύεται να ζεσταίνετε ξανά και ξανά το ρύζι:SOS για δηλητηριάση

05/05/2016 09:57
Γιατί απαγορεύεται να ζεσταίνετε ξανά και ξανά το ρύζι:SOS για δηλητηριάση

Το ρύζι είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες τροφές αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τους κινδύνους από το μαγείρεμα και τη διατήρηση του.

Το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει και καταναλώνεται ξαναζεσταμένο την επόμενη μέρα μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Αυτό το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει ακόμη κι το ρύζι μαγειρευτεί.

Εάν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά πολλαπλασιαζόμενα παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Πως πρέπει να καταναλώνεται το ρύζι

* Για πλήρη ασφάλεια τρώμε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί

* Αν δεν είναι δυνατό το βάζουμε στο ψυγείο.Το αργότερο μια ώρα αφότου μαγειρεύτηκε.

* Μην το διατηρήσετε στο ψυγείο παραπάνω από μια μέρα.

* Απαγορεύεται να ζεσταίνετε ξανά και ξανά το ρύζι

* Φροντίστε να ζεσταίνετε ομοιόμορφα δηλαδή να μην έχει σημεία που έχει μείνει κρύο και άλλα που έχει ζεσταθεί.
thetoc.gr