Γιατί τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών;

09/05/2016 12:57
Γιατί τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών;

Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου βελτιώνει τη διαχείρηση του σακχαρώδη διαβήτη.

Aπό τον παιδίατρο Νίκο Βουδούρη

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι οι νέοι με διαβήτη οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου είναι πολύ πιθανό να έχουν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η ομάδα μελέτης της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας , υπέβαλε ερωτήματα σε παιδιά και εφήβους σχετικά με τη παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου στο σπίτι τους και με τις τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που παρατηρούσαν κατά τη περίοδο αυτή. Οι ερευνητές έκαναν μία διάκριση μεταξύ των παιδιών που αγαπούσαν τα ζώα και τα είχαν για συντροφιά τους και των παιδιών που φρόντιζαν ενεργά το κατοικίδιο ζώο μέσα στην οικογένεια.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι η ρουτίνα του νοικοκυριού και το αίσθημα ευθύνης που δημιουργείται μέσα απο τη φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι δύσκολος για τα περισσότερα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας , όμως μέσω της συμβίωσης τους με ένα κατοικίδιο μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα καλύτερα.