Δείτε ποια λαχανικά επιβάλλεται να βάλετε στη διατροφή σας!

27/10/2016 11:27
Δείτε ποια λαχανικά επιβάλλεται να βάλετε στη διατροφή σας!

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά: κάλιο, βήτα-καρωτίνη (είναι η πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α), μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ (μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β), βιταμίνες C, Ε και Κ, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.
Εκτός του ότι είναι η μοναδική ομάδα τροφών που συγκεντρώνουν όλα αυτά τα συστατικά, έχουν και ελάχιστες θερμίδες, μια εξίσου σημαντική διατροφική παράμετρος για καλή υγεία.
Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Τα συστατικά που περιέχουν πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η ντομάτα και το λάχανο βοηθούν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες.
Ποια είναι τα πιο θρεπτικά
Το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) των ΗΠΑ, ένας συμβουλευτικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, κατέταξε τα λαχανικά αναλόγως με την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.
Στην κορυφή του καταλόγου ήταν το κατσαρό λάχανο (ή λαχανίδα) και ακολουθούν:
-Το σπανάκι
-Τα χόρτα collard
-Το πράσινο μέρος από τα γογγύλια
-Τα σέσκουλα
-Η κολοκύθα
-Το σινάπι
-Οι γλυκοπατάτες
-Το μπρόκολο
-Τα καρότα
Πολύ θρεπτικά είναι επίσης το μαρούλι, οι κόκκινες πιπεριές, τα αντίδια, τα κολοκύθια, οι πράσινες πιπεριές και ο αρακάς.
zougla.gr