Image default
Υγεία

Δείτε τι προκαλεί η κατανάλωση αυτού του αναψυκτικού στο σώμα μας

Το γράφημα που έχει τίτλο… “What Happens One Hour After Drinking A Can Of Coke”, έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως ανάρτηση του «The Renegade Pharmacist», ενώ παρουσιάζει με λεπτομέρεια τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα, μετά από 10 – 20 – 40 – 45 και 60 λεπτά από την κατανάλωση του πασίγνωστου αναψυκτικού !

Ας δούμε λοιπόν και εμείς τι λέει :

1. Στα πρώτα 10 λεπτά

10 κουταλάκια ζάχαρης «εισβάλουν» στον οργανισμό μας (το 100% δηλαδή της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης). Εξαιτίας του φωσφορικού οξέως βέβαια που υπάρχει στο αναψυκτικό και «κόβει» τη γεύση, δεν κάνουμε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης.

2. Σε 20 λεπτά

Το ζάχαρό μας αυξάνεται υπερβολικά, προκαλώντας έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι μας ανταποκρίνεται λοιπόν σε αυτή την πρόκληση, μετατρέποντας όση περισσότερη ζάχαρη μπορεί να αντέξει σε λίπος (η οποία τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό).

3. Σε 40 λεπτά

Η καφεΐνη έχει απορροφηθεί πλήρως. Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται, η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται και ως απάντηση, το συκώτι μας ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Ταυτόχρονα, οι υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλό μας φράζουν, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την υπνηλία.

4. Σε 45 λεπτά

Το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό μας. Παρεμπιπτόντως, από άποψη φυσιολογίας, με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η ηρωίνη!

5. Σε 60 λεπτά

Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο κατώτερο μέρος του εντέρου, προκαλώντας μια περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό μας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των μεγάλων δόσεων ζάχαρης και τεχνικών γλυκαντικών ουσιών που έχει το αναψυκτικό και που επίσης αυξάνουν την έκκριση ασβεστίου από τα ούρα.

6. Μετά από μια ώρα

Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης «κάνουν παιχνίδι» οδηγώντας μας άμεσα στην κοντινότερη τουαλέτα. Με αυτό τον τρόπο είναι πλέον βέβαιο πως βγάζουμε από τον οργανισμό μας το συνδεδεμένο ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που κανονικά θα πήγαινε στα κόκαλά μας, όπως επίσης και το νάτριο, ηλεκτρολύτες και νερό.

7. Αρκετά μετά από μια ώρα

Δεδομένου ότι αυτό το «κύμα» μέσα μας ελαττώνεται, αρχίζουμε να έχουμε απότομη πτώση του ζαχάρου. Μπορεί να γίνουμε οξύθυμοι ή/και υποτονικοί. Επίσης, τώρα έχουμε αποβάλει σε κάποια τουαλέτα όλο το νερό που βρισκόταν μέσα στο αναψυκτικό, αλλά όχι πριν το ενισχύσουμε με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για το σώμα μας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χιλιάδες πράγματα, ακόμα και για απλά όπως είναι η ενυδάτωση ή πιο πολύπλοκα όπως η ενίσχυση των οστών και των δοντιών.

Όσοι δεν τα γνωρίζουμε όλα αυτά μάλλον θα πρέπει να προβληματιστούμε λίγο παραπάνω την επόμενη φορά που θα ανοίξουμε ένα κουτάκι Coca-Cola. Για την δε κατανάλωση στα παιδιά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
healthynews.gr

Related posts

Πως μπορείς να αποκτήσεις εξαιρετική ακοή

mysite

Ελπίδες για την θεραπευτική προφύλαξη της επεισοδιακής και χρόνιας ημικρανίας

mysite

Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση και στα δύο χέρια

mysite

Δωρεάν εξετάσεις

mysite

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

alexpap

Νέα μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων στο ΙΑΣΩ GENERAL

mysite