Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμα

11/05/2016 12:23
Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Γλασκώβης ανέδειξε τους κινδύνους που διατρέχουν να αναπτύξουν διάφορες ασθένειες τα ζώα συντροφιάς σε σχέση με το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν.

Συγκεκριμένα η συμβίωση των σκύλων και των γατών σε περιβάλλον μαζί με καπνιστές αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου καθώς επίσης και στην αύξηση του σωματικού τους βάρους, σύμφωνα με την Κλερ Νότενμπελτ καθηγήτριας ογκολογίας του Ινστιτούτο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Γλασκώβης

Η καθηγήτρια Κλερ Νότενμπελτ σημειώνει πως “Έχει ήδη αποδειχθεί πως οι σκύλοι που ζουν μαζί με καπνιστές απορροφούν σημαντική ποσότητα καπνού τόσο από την ατμόσφαιρα όσο και από τις ποσότητες καπνού που κατακάθεται στο τρίχωμά τους”.

Σε ότι αφορά τις γάτες η έρευνα μας δείχνει ότι επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, επειδή απορροφούν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα καπνού λόγω της περιποίησης που πραγματοποιούν μόνες τους.

Η ίδια έρευνα σημειώνει πως ακόμα και αν μειωθούν τα επίπεδα του καπνού που παράγονται μέσα σε ένα σπίτι που κατοικούν σκύλοι ή γάτες σε λιγότερο από 10 τσιγάρα την ημέρα, παρόλο που παρατηρείται σημαντική μείωση στα επίπεδα νικοτίνης στο τρίχωμα των κατοικίδιων πάλι παραμένουν υψηλά σε σχέση με κατοικίδια που ζουν σε σπίτια μη καπνιστών.

Κλείνοντας η Κλερ Νότενμπελτ αναφέρει ότι:

“Ο κίνδυνος για τους καπνιστές δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνους αλλά και σε όλους τους άλλους λόγω του παθητικού καπνίσματος και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πολλές φορές ξεχνούν σε τι κίνδυνο βάζουν τα ζώα τους.

Η καλύτερη λύση τόσο για τους ίδιους όσο και για την υγεία των κατοικίδιων τους είναι το σταμάτημα του καπνίσματος”.

real.gr