Image default
Διατροφή

Κουρκουμάς: Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν και γιατί

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια χάρη στα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, που οφείλονται στο συστατικό κουρκουμίνη.

Έχει βρεθεί ότι μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και των προβλημάτων του ήπατος, αλλά και στην κατάθλιψη και τους πονοκεφάλους.

Ωστόσο, τα άτομα που κινδυνεύουν από δημιουργία χολόλιθων πρέπει να καταναλώνουν τον κουρκουμά με προσοχή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπαχαρικό αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στη χολή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες, οι οποίοι σχηματίζονται συνήθως από χοληστερόλη, στη χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κάτω από το ήπαρ.

Όταν ένα χολόλιθος παγιδευτεί μέσα στη χοληδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό και έντονο πόνο που μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από χολόλιθους είναι οι γυναίκες, οι υπέρβαροι, όσοι είναι άνω των 40 ετών και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Εκτός από τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροιες και έλκος στομάχου.

Ο κουρκουμάς πρέπει επίσης να αποφεύγεται μετά από χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία, καθώς συμβάλλει στην αραίωση του αίματος. Πρέπει επίσης να τον αποφεύγουν οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Έρευνες έχουν δείξει τέλος, ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Μελέτη του 2008 αποκάλυψε ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικών στα ούρα, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία λίθων στα νεφρά, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι αδρανείς, όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθώς και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn.

ΠΗΓΗ

Related posts

Οι γιατροί συστήνουν να καταναλώνουμε μέχρι μία μερίδα άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα

alexpap

Δείτε ότι χρειάζετε να γνωρίζετε για την κατανάλωση ελιάς

vasilis.exnet

Πονόλαιμος: Λεμόνι, μέλι, ή αλκοόλ είναι η καλύτερη αντιμετώπιση;

alexpap

6 λειτουργίες των πρωτεϊνών

alexpap

Βιταμίνη D: Ποιες είναι οι τροφές που μας την προσφέρουν και γιατί τη χρειάζεται ο οργανισμός μας

mysite

Το μπαχαρικό που καίει 3 φορές περισσότερα λίπη

mysite