Image default
Διατροφή

Λευκό ή Μαύρο ψωμί

Την απάντηση στο ποιο είδος ψωμιού είναι το ποιο υγιεινό έδωσε μία μικρή ισραηλινή επιστημονική έρευνα. σύμφωνα με τα ευρήματα, τελικά εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, καθώς δεν αντιδρά ο οργανισμός όλων των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο ψωμί.

Οι ερευνητές του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 20 υγιείς εθελοντές, προκειμένου να συγκρίνουν τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση του λευκού επεξεργασμένου ψωμιού και του μαύρου ψωμιού (ολικής αλέσεως) με προζύμι.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Έραν Σεγκάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cell Metabolism» (Κυτταρικός Μεταβολισμός), χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωνε λευκό ψωμί και η άλλη μαύρο, επί μία εβδομάδα. Μετά από ένα κενό χρονικό διάστημα 15 ημερών χωρίς καθόλου ψωμί, ακολούθησε μια δεύτερη εβδομάδα στην οποία οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δηλαδή όσοι είχαν φάει λευκό ψωμί, έφαγαν μαύρο και το αντίστροφο.

Πριν, στη διάρκεια και μετά τη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραφαν την όποια επίπτωση των ψωμιών στον οργανισμό των εθελοντών: επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης, ασβεστίου, σιδήρου, λιπιδίων, ενζύμων νεφρών και ήπατος, δεικτών φλεγμονής και βλαβών σε ιστούς κα. Μελετήθηκε επίσης το μικροβιακό «οικοσύστημα» (μικροβίωμα) των συμμετεχόντων πριν και μετά τη μελέτη.

pronews.gr

Related posts

Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα που είναι ισχυροί σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον των περιττών κιλών

alexpap

Ποιος χυμός καίει το λίπος μετά από κάθε γεύμα

mysite

Οι καλύτερες συμβουλές απώλειας βάρους από όλο τον κόσμο

mysite

Η καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ποτών φαίνεται ότι μπορεί να βλάψει το DNA

alexpap

Το υπερβολικά πολύ αλάτι μπορεί να… σκοτώσει!

mysite

Φυσικές ουσίες που περιέχουν τα μήλα ενδεχομένως να βοηθούν να ενεργοποιείται η παραγωγή νέων εγκεφαλικών  κυττάρων

alexpap