Image default
Υγεία

ο τζίντζερ καταπολεμά τη ναυτία της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση τζίντζερ και η πιεσοθεραπεία (acupressure) στον καρπό μπορεί να βοηθεί τις γυναίκες με ήπια ναυτία της εγκυμοσύνης, αναφέρει το βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG).

Στις πρώτες οδηγίες για τη ναυτία της εγκυμοσύνης που εξέδωσε, αναφέρει ότι οι μέθοδοι αυτές μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για όσες γυναίκες επιθυμούν να αποφύγουν τα φάρμακα κατά της ναυτίας.

Ωστόσο προσθέτει ότι η φαρμακευτική αγωγή και ίσως η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι απαραίτητες για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Οκτώ στις δέκα εγκύους εκδηλώνουν ναυτία και έμετο, συνήθως κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της κυήσεως. Σε αντίθεση όμως με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο όρο «πρωινή ναυτία», τα συμπτώματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στις πρωινές ώρες.

Στις νέες οδηγίες του, το RCOGαξιολογεί τα στοιχεία για διάφορες θεραπείες κατά της ναυτίας, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών (εναλλακτικών) και καταλήγει σε συστάσεις αναλόγως με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Όπως αναφέρει, τα φάρμακα κατά της ναυτίας μπορεί να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις, αλλά μερικές γυναίκες χρειάζονται καθημερινές επισκέψεις ή παρατεταμένη νοσηλεία στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αναπλήρωση των υγρών που χάνουν με τον έμετο ή/και ενδοφλέβια λήψη των φαρμάκων.

Οι γυναίκες με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα που δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα, μπορεί να δοκιμάζουν την πιεσοθεραπεία με ειδικό βραχιολάκι που φοριέται στον καρπό (acupressure) ή προϊόντα με τζίντζερ, ακόμα και μπισκότα.

Ωστόσο αυτού του είδους τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα θα πρέπει να τα προμηθεύονται οι έγκυοι από αξιόπιστες πηγές ενώ αν δεν βελτιωθούν τα συμπτώματά τους, πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για να κάνουν ιατρική θεραπεία.

Το RCOG λέει ακόμα ότι η ύπνωση δεν συνιστάται, διότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.

Όσον αφορά τις εγκύους με πιο έντονα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερέμεσης της κυήσεως, αυτές χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο.

Η υπερέμεση της κυήσεως εμποδίζει τη γυναίκα να «κρατήσει» στο στομάχι της οτιδήποτε τρώει ή πίνει και έτσι απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και θρεπτικών συστατικών. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει έως και το 3% των εγκύων.

Η κύρια διαφορά της από την απλή ναυτία της κυήσεως είναι η συχνότητα των εμέτων: στην απλή ναυτία, οι έμετοι – αν εμφανιστούν- είναι σποραδικοί ενώ στην υπερέμεση συχνοί και πολλοί (σε ακραίες περιπτώσεις η έγκυος μπορεί να κάνει δεκάδες την ημέρα) με συνέπεια η γυναίκα να χάνει βάρος (έως και το 5% του αρχικού), υγρά και να κινδυνεύει σοβαρά από αφυδάτωση.

Οι νέες οδηγίες παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του RCOG (ECOG 2016) που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στο Μπέρμιγχαμ.

ygeia.tanea.gr

Related posts

Συμβουλές για καλό ύπνο και με καύσωνα

mysite

Μείωση κατά 60% του ανδρικού σπέρματος τα τελευταία 40 χρόνια

mysite

Διαβήτης και κίνδυνοι από την αυξημένη θερμοκρασία

Τα βότανα που θα εκτοξεύσουν την σεξουαλική σου ζωή στα ύψη

mysite

H νέα επικίνδυνη μόδα στο sex

vetapa.exnet

Τζιτζιφιά : Το δέντρο γιατρός που κάνει θαύματα

adrianos.exnet