Image default
Υγεία

Σημάδια κατάθλιψης

Eίναι πολλοί εκείνοι που ταυτίζουν την κατάθλιψη με τη βαθιά λύπη και την απελπισία. Μερικές φορές όμως τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου, ιδιαίτερα σε πρώιμο στάδιο, είναι ανεπαίσθητα ή φαινομενικά ασύνδετα.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν δύνανται να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη με βάση άλλα, μη συναφή συμπτώματα, επειδή η συγκεκριμένη ψυχική νόσος θεωρείται λανθασμένα συνώνυμο της αδυναμίας, ή είναι πιο στενά συνδεδεμένη με το αίσθημα της θλίψης, όπως υπογραμμίζει ο Richard Kravitz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCD της Καλιφόρνια.

Η έγκαιρη αναγνώριση των προειδοποιητικών ενδείξεων είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάθλιψη. Δείτε, λοιπόν, εν συνεχεία έξι παράδοξες ενδείξεις που θα σας παροτρύνουν να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού, είτε πρόκειται για τον εαυτό σας, είτε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Πόνος στη μέση ή τον αυχένα
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pain καταδεικνύει ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν οσφυαλγία ή αυχενικό σε σύγκριση με υγιή άτομα. Η κατάθλιψη και ο πόνος μοιράζονται κοινές βιολογικές διόδους και νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Ο πόνος είναι το συνηθέστερο ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν την τάση να παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, λόγω της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Παραπανίσια κιλά – Μη φυσιολογικό βάρος
Το φαγητό αποτελεί για αρκετούς «μηχανισμό αντιμετώπισης» της στεναχώριας, ενώ η κακή διάθεση αποτρέπει το άτομο να αφιερώσει χρόνο στα ψώνια και το μαγείρεμα. Σταδιακά, ο δείκτης της ζυγαριάς αρχίζει να ανεβαίνει.

Ευερεθιστότητα
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “JAMA Psychiatry” φανερώνει ότι η επιθετικότητα, η νευρικότητα και ο θυμός είναι τυπικές συμπεριφορές για τα άτομα με κατάθλιψη. Η κακή διάθεση και η απαισιοδοξία αφήνουν χώρο ώστε να εκδηλωθούν και άλλα αρνητικά συναισθήματα, ενώ είναι πιο δύσκολο για το άτομο να διατηρήσει την ψυχραιμία του κάτω από συνθήκες πίεσης.

Ψώνια, τζόγος και Facebook
Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν την τάση να εθίζονται στις υπερβολές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα. Μελέτες επιβεβαιώνουν πως τα άτομα με κατάθλιψη έχουν την τάση να προτιμούν τις διαδικτυακές δραστηριότητες και επαφές αντί να δραστηριοποιηθούν στον έξω κόσμο. Εντάσσονται σε μία διαδικτυακή πραγματικότητα, όπου αισθάνονται πιο ασφαλείς, και δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να προσαρμοστούν στις συνθήκες της πραγματικής ζωής.

Αναποφασιστικότητα
Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες αποφάσεις, άλλες λιγότερο, και άλλες περισσότερο σημαντικές. Αν και η αγορά ενός σπιτιού, ή η αλλαγή δουλειάς είναι πράγματι λόγοι να σκεφτούμε σοβαρά πως πρέπει να κινηθούμε, τα άτομα με κατάθλιψη έχουν την τάση να πανικοβάλλονται για μικροπράγματα, όπως για παράδειγμα τι θα φορέσουν ή τι θα φάνε.

Απεριποίητη εμφάνιση
Τα άτομα με κατάθλιψη δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προσωπική τους εμφάνιση και υγιεινή. Τα αχτένιστα μαλλιά και η κακή στοματική υγιεινή είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

pronews.gr

Related posts

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου για τις γυναίκες

alexpap

ΑΛΟΗ : Το φυτό της “αθανασίας” και η ιστορία 5.000 χρόνων

adrianos.exnet

Το “καλό” και το “κακό” λίπος

alexpap

Απόσυρση βελγικών γλυκισμάτων από την γαλλική αγορά

mysite

Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική θεραπεία του AIDS

mysite

Μαιντανός : Το βότανο που προστατεύει από τον καρκίνο και τον διαβήτη

mysite