Image default
Υγεία

«Σημαντική νίκη» κατά του καρκίνου στο πάγκρεας

Χάρη σε ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων χημειοθεραπείας, οι επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε ως «σημαντική νίκη».

Τα δύο φάρμακα, η γεμσιταμπίνη (gemcitabine) και η καπεσιταμπίνη (capecitabine), τα οποία βρίσκονται εκτός πατέντας και έως τώρα χρησιμοποιούνταν ξεχωριστά, από κοινού αυξάνουν την πενταετή επιβίωση των ασθενών από το 16% στο 29%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμο του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή του νέου φαρμακευτικού συνδυασμού σε 732 ασθενείς σε νοσοκομεία τεσσάρων χωρών. Στους ασθενείς, που είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση, δόθηκε είτε ένα από τα δύο φάρμακα χημειοθεραπείας, είτε ο συνδυασμός τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, με τον νέο συνδυασμό, η μέση επιβίωση των ασθενών αυξήθηκε από 25 σε 28 μήνες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών (29%) ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ζουν πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία.

Ο καρκίνος του παγκρέατος, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου, με συνέπεια το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών μετά τη διάγνωση να έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και δεκαετίες. Συχνά οι ασθενείς ζουν μόνο μερικούς μήνες, επειδή η νόσος είναι επιθετική, αντιστέκεται στη θεραπεία και διαγιγνώσκεται καθυστερημένα λόγω μη σαφών συμπτωμάτων.

Μόνο το 5% των ασθενών περίπου σήμερα ζουν για πέντε χρόνια, ενώ η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση διαχρονικά. Περίπου 340.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο παγκοσμίως και άλλοι τόσοι περίπου πεθαίνουν, με τα υψηλότερα ποσοστά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η σημαντική κλινική δοκιμή δείχνει ότι ο εν λόγω φαρμακευτικός συνδυασμός μπορεί να δώσει στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος πολύτιμους πρόσθετους μήνες ή και χρόνια ζωής, συνεπώς θα πρέπει να αποτελέσει τη νέα βασική θεραπεία γι’ αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Νεοπτόλεμος. Επεσήμανε επίσης ότι, όπως αποδεικνύεται, η χημειοθεραπεία όντως φέρνει αποτελέσματα στον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που εσχάτως η αντικαρκινική έρευνα έχει εστιασθεί στην ανοσοθεραπεία και στην εξατομικευμένη θεραπεία.

Δεν είναι σαφές γιατί ο νέος συνδυασμός έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο τοξικός, πράγμα που επιτρέπει στους ασθενείς να ανέχονται τη χορήγηση μεγαλύτερης δοσολογίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθούν βιοδείκτες στους όγκους, οι οποίοι θα αποκαλύπτουν στους γιατρούς ποιοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα θεραπεία.

Ο Νεοπτόλεμος γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά πολύ νωρίς οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, όπου σπούδασε. Από το 2005 είναι επικεφαλής της Σχολής Μελετών Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για τις έρευνές του πάνω στη διάγνωση και σε νέες θεραπείες του καρκίνου του παγκρέατος.

gazzetta.gr

Related posts

Στην… καρδιά φαίνεται η υγεία των νεφρών!

Τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, όχι τα συμπληρώματα, σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο

alexpap

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για γυμναστική

adrianos.exnet

Εμμηνόπαυση και υπέρταση: Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση;

alexpap

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

alexpap

Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις από το χάπι της επόμενης μέρας

mysite