Τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν τον εγκέφαλο

08/07/2016 11:36
Τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν τον εγκέφαλο

Λύπη, άγχος, απογοήτευση, στεναχώρια, θυμός. Όλα αυτά είναι αρνητικά συναισθήματα που μπορεί όλοι μας να βιώσουμε σε καθημερινή βάση. Φαίνεται όμως πως τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι μόνο θέμα διάθεσης. Νέα έρευνα δείχνει πως τα συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και βλάβες στον εγκέφαλο.
Η ειδική νευροχειρούργος Dr. Fabian van den Berg και η ομάδα της έκαναν μελέτες σε ποντίκια και διαπίστωσαν πως όπως το άγχος για παράδειγμα επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι και τα άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας μέσω αλλοιώσεων που δημιουργούν στον εγκέφαλο.

Όπως εξηγεί η van den Berg, όλα ξεκινούν από τα κύτταρα του εγκεφάλου και πως αυτά επηρεάζονται από τις ορμόνες που συνοδεύουν κάποιο αρνητικό συναίσθημα όπως είναι το άγχος.
Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα επηρεαστούν αρκετά και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης και άλλων ψυχικών προβλημάτων.

Μπορεί λοιπόν ο αρνητισμός να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες; Όχι άμεσα, λέει η ειδικός, αλλά μέσα από ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου και μακροπρόθεσμα μπορεί να ενεργοποιήσει ένα ντόμινο επιδράσεων που θα βλάψει την λειτουργία του εγκεφάλου.
healthview.gr