Το κάπνισμα σκοτώνει

06/04/2017 10:26
Το κάπνισμα σκοτώνει

Ένας στους δέκα θανάτους σε όλο τον κόσμο οφείλεται στο κάπνισμα σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα που δείχνει ότι η απειλή του τσιγάρου συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Παρά τις καμπάνιες κατά του καπνίσματος σε αρκετές χώρες, το 2015 υπήρχαν περίπου 1 δισ. καπνιστές με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όσο θα αυξάνεται και ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Όπως καταγράφουν ένας στους τέσσερις άνδρες και μια στις 20 γυναίκες καπνίζουν αν και το τσιγάρο αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα πρόκλησης πρόωρου θανάτου και αναπηρίας.

Στην έρευνα που δημιοσεύθηκε στο περιοδικό Lancet επισημαίνεται ότι 6,4 εκατομμύρια θάνατοι το 2015 αποδόθηκαν στο κάπνισμα με τους μισούς να έχουν καταγραφεί σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ρωσία.

Η επικεφαλής της έρευνας του Institute of Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Εμμανουέλα Γακίδου χαρακτήρισε «σοκαριστικό αριθμό» τα 933 εκατ. καθημερινών καπνιστών του 2015.

«Ο αριθμός των καπνιστών θα ήταν πιθανότατα πολύ πιο μεγάλος αν στην έρευνα συμπεριλαμβάναμε τους περιστασιακούς καπνιστές, του πρώην καπνιστές και όσους χρησιμοποιούν άλλα καπνικά προϊόντα» εξηγεί.

«Χρειαζόμαστε νέες και βελτιωμένες στρατηγικές. Πιστεύαμε ότι είχαμε κερδίσει τον πόλεμο κατά του καπνού αλλά οι αριθμοί λένε κάτι διαφορετικό» τόνισε μιλώντας στο Guardian.

pronews.gr