Image default
Διατροφή

Το κόκκινο κρέας μπορεί να προκαλέσει έως και 9 θανατηφόρες ασθένειες

Σίγουρα θυμάστε τον σάλο που είχε δημιουργηθεί το 2015 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εντάξει το φρέσκο κόκκινο κρέας στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων του» και λίγο αργότερα ότι τόσο το φρέσκο όσο και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας -δηλαδή, τα αλλαντικά- συνδέονται με κίνδυνο για ορθοκολικό καρκίνο.

Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, νέα επιστημονικά ευρήματα για τη σχέση κόκκινου κρέατος και υγείας έρχονται και πάλι να «ξυπνήσουν» τις ανησυχίες μας, όπως γράφει το onmed.gr.

Το κόκκινο κρέας, διαπίστωσαν ερευνητές στις ΗΠΑ, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να χάσει κάποιος τη ζωή του από 9 σοβαρές ασθένειες, με την παρατηρούμενη σχέση να είναι δοσοεξαρτώμενη. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο κόκκινο κρέας καταναλώνει κανείς, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση BmJ, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες θανάτου από αυτές τις ασθένειες.

Οι ερευνητές, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Μέριλαντ, μελέτησαν πάνω από 536.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 ετών, παρακολουθώντας τις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με την υγεία τους για διάστημα 16 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές εστίασαν συγκεκριμένα στη συνολική κατανάλωση κρέατος, στην κατανάλωση κόκκινου φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και στην κατανάλωση λευκού κρέατος (πουλερικά και ψάρι).

Συγκριτικά με το 20% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας, το 20% που κατανάλωναν το περισσότερο φάνηκε να διατρέχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από 9 αιτίες: 1) καρκίνο 2) καρδιοπάθεια 3) αναπνευστικά νοσήματα 4) εγκεφαλικό 5) διαβήτη, 6) λοιμώξεις 7) Αλτσχάιμερ 8) νεφρική νόσο και 9) νόσο του ήπατος

Το λευκό κρέας, αντιθέτως, φάνηκε να ωφελεί την υγεία των συμμετεχόντων, αφού όσοι εξ αυτών κατανάλωναν το περισσότερο είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες συγκριτικά με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.

Όπως επισημαίνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Arash Etemadi, επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και η μεγάλη διάρκεια της μελέτης καθιστούν τη σχέση που εντοπίστηκε διόλου αμελητέα.
Πηγή: New York Times
aixmi.gr

Related posts

Πως να αδυνατίσετε κάνοντας παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή

mysite

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

mysite

Γιατί πρέπει να βάλουμε το μπρόκολο στη διατροφή μας

mysite

Διατροφή και καρκίνος: Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε;

mysite

Συμβουλές υπαλλήλων για το τι πρέπει να προσέχετε στις ταβέρνες

mysite

Αν θέλετε να αδυνατίσετε φάτε οπωσδήποτε αυτή την τροφή

mysite