Image default
Κτηνιατρική

«Έξυπνη» κτηνοτροφία στις φάρμες της Ευρώπης

Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν αναπτύξει και εγκαταστήσει «έξυπνες» συσκευές σε μια πτηνοτροφική μονάδα της Ολλανδίας όπου εκτρέφονται περίπου 20.000 πουλερικά. Σκοπός τους είναι να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πουλερικών και την παραγωγικότητα.

Κάμερες και μικρόφωνα παρακολουθούν τις κινήσεις και την κατανομή των πτηνών στο χώρο και αποστέλλουν σήματα στους πτηνοτρόφους όταν τα πουλερικά παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Ο Ολλανδός πτηνοτρόφος, Σοτ Τουάν Κόλμπερτς λέει: «Oι κάμερες και τα μικρόφωνα με βοηθούν να εντοπίζω σε πραγματικό χρόνο, πότε τα πουλερικά, για οποιοδήποτε αιτία, εκδηλώνουν άγχος. Έτσι μπορώ να βρω λύσεις γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να πρέπει να βρίσκομαι διαρκώς μέσα στην πτηνοτροφική μονάδα ελέγχοντας κάθε πτηνό».

Επιστήμονες της ζωικής παραγωγής, της εμβιομηχανικής και κτηνίατροι συνεργάστηκαν σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που παρέχει στους κτηνοτρόφους σημαντική πληροφόρηση για την συμπεριφορά των ζώων.

Η γρήγορη, χαοτική μετακίνηση των πτηνών θα μπορούσε να αποτελεί αναφορά για υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος στο πτηνοτροφείο ή για παράδειγμα στα συστήματα παροχής τροφής και νερού.

Ένα μέρος της πλατφόρμας των αλγορίθμων και των εξελιγμένων εργαλείων πληροφορικής αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Λουβέν σε συνεργασία με άλλους 20 επιστημονικούς φορείς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να εντοπίζουν το πραγματικό πρόβλημα 95 στις 100 φορές και ότι το σύστημά τους ειδοποιεί τους κτηνοτρόφους.

Ο ερευνητής στον τομέα της εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου Λουβέν, Αλμπέρτο Πέινα Φερνάντες επισημαίνει ότι «η κατανομή των ζώων στη φάρμα ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το κλίμα, η θερμοκρασία, η ποιότητα του εδάφους και άλλοι.

Έχουμε στοιχεία για ποια πρέπει να είναι τα επίπεδα, όλων αυτών των παραγόντων, κατά μέσο όρο, σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα, τα οποία αν συνδυαστούν χρονικά επηρεάζουν την συμπεριφορά των ζώων.

Οπότε όταν κάνουμε τις προβλέψεις μας, μπορούμε πράγματι να διακρίνουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια και να εντοπίσουμε ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα στη μονάδα».

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα παρακολούθησης βήχα που έχει σχεδιαστεί για την έγκαιρη ανίχνευση μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων.

Με το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης βήχα ο κτηνοτρόφος μπορεί να ελέγξει την υγεία των ζώων 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κρούσματα και να περιορίζει την εξάπλωση της ασθένειας.

Αλλες κάμερες επιτρέπουν το ζύγισμα των ζώων σε πραγματικό χρόνο πριν και μετά το τάισμα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το σύστημα θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους όχι μόνο να αυξήσουν την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων τους αλλά και να δημιουργήσουν μια προστιθέμενη αξία στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Μπέρκμανς, καθηγητής εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Λουβέν και συντονιστής του προγράμματος της έξυπνης κτηνοτροφίας, «ένα από τα μεγάλα επόμενα βήματα που θα γίνουν είναι να φέρουμε το Internet σε όλες τις φάρμες της Ευρώπης.

Απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό. Ο κτηνοτρόφος του μέλλοντος δεν θα πουλά μόνο κρέας ή ζώα, θα πουλά και δεδομένα. Αυτό θα δημιουργήσει μια νέα αλυσίδα πληροφόρησης για όλο τον κόσμο που εμπλέκεται στην διατροφική αλυσίδα αλλά και στον καταναλωτή».

Περίπου 20 φάρμες που συμμετέχουν στο πειραματικό πρόγραμμα έχουν εξοπλιστεί με αυτά τα συστήματα. Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί 6 κτηνοτροφικά προϊόντα έξυπνης ακρίβειας. (real.gr)

Related posts

Δικάζονται δύο κτηνίατροι για “φακελάκι” 30.000€

mysite

Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμα

xrysiroi.exnet

Η σχέση μεταξύ των αλόγων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα

mysite

Λύσσα: μύθοι και αλήθειες

mysite

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

mysite

Γατοτροφές με ψάρι προκαλούν υπερθυρεοειδισμό στις γάτες

mysite