Image default
Υγεία

Ίσως το πιό αισιόδοξο κείμενο που διάβασες ποτέ για τα γηρατειά

Φοβόμαστε πολλά πράγματα όσο μεγαλώνουμε, ειδικά γύρω από την υγεία μας. Και, ναι, τα πιο μεγάλα χρόνια της ζωής μας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από πολλές απόψεις, αλλά έχουν και ορισμένα πλεονεκτήματα για τα οποία δεν μιλάμε πολύ συχνά.

Πάμε να τα δούμε, λοιπόν, στο ίσως πιο αισιόδοξο κείμενο που διάβασες ποτέ για τα γηρατειά.

Ξέρουμε καλύτερα τι κάνουμε

Που είναι το μόνο λογικό. Η εμπειρία ζωής τόσων χρόνων έχει κάνει αυτόματα ορισμένες απόψεις της ζωής (πρακτικά αλλά και συναισθηματικά) πολύ πιο εύκολες να τις διαχειριζόμαστε, ώστε να μην ξοδεύουμε περιττή ενέργεια.

Γινόμαστε πιο ευγενικοί

Ο μύθος του “γκρινιάρη παππού” φαίνεται – επιστημονικά έστω – να είναι απλώς μύθος. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν πως γινόμαστε πιο ευγενικοί και διαλλακτικοί μετά τα 60 μας, στην επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους. Οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει, αλλά εικάζεται πως είτε έχει να κάνει με καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, είτε (ξανά) με ζητήματα πρακτικότητας: Ποιος έχει χρόνο να διαφωνεί άσκοπα στα γεράματα;

Καταλαβαίνουμε καλύτερα

Αυτό, μάλιστα, δεν είναι χαρακτηριστικό της τρίτης ηλικίας. Αρχίζει να συμβαίνει σιγά-σιγά από τα 40, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων, αλλά και να τα υπολογίζουμε στις δικές μας πράξεις και εκφράσεις.

Το σεξ είναι καλύτερο

Και πάλι, μόνο λογικό είναι. Μετά από τόσα χρόνια, ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε και πώς να το πάρουμε. Επιπλέον, αν είμαστε σε πολύ μακροχρόνια σχέση, το σεξ με τον σύντροφό μας πλέον έχει επικοινωνία… τηλεπαθητική. Τέλος, τα νούμερα δεν λένε ψέματα: Περισσότερες γυναίκες άνω των 80 δηλώνουν πως απολαμβάνουν το σεξ σε σχέση με γυναίκες από 55-79.
Χρειαζόμαστε περισσότερη γεύση στα φαγητά

Η αίσθηση της γεύσης, όντως χαλάει όσο μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι ανάγκες μας στη διατροφή. Αν ποτέ έχετε δει έναν πιο μεγάλο άνθρωπο να πνίγει το φαγητό του στο πιπέρι, ας πούμε, έχει λόγο που το κάνει.

Η τριχοφυΐα τρελαίνεται λίγο

Στους άνδρες (αλλά και στις γυναίκες σε πολύ μικρότερο βαθμό), όσο χάνονται μαλλιά από το κεφάλι, αρχίζουν να εμφανίζονται στα πιο περίεργα μέρη – όλοι έχουμε προσέξει κάποιον ηλικιωμένο άνδρα με αφύσικα τριχωτά αυτιά, για παράδειγμα. Στις γυναίκες, αρχίζουν να εμφανίζονται τρίχες στο πηγούνι ή στο μουστάκι. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω ορμονικών αλλαγών.

Ξυπνάμε νωρίτερα

Ναι, αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια για όσους πατάνε τα 60: Αρχίζουμε να νυστάζουμε νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε και νωρίτερα, καθώς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα υγείας, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δηλώνουν πως απολαμβάνουν και καλύτερα τον ύπνο.

Αντίο ημικρανίες

Μετά τα 70, οι ημικρανίες κατά βάση εξαφανίζονται. Σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να εμφανιστούν ως θολή όραση, αλλά χωρίς τον πονοκέφαλο. Μόνο το 10% των γυναικών και το 5% των ανδρών άνω των 70 δηλώνουν πως εξακολουθούν να υποφέρουν από ημικρανίες.

Καλημέρα, καινούρια χόμπι

Αν έχετε σταματήσει να δουλεύετε, αυτό σημαίνει πως θα έχετε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείτε με κάτι που σας ενδιέφερε αλλά ποτέ δεν βρίσκατε τον χρόνο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που μετά τα 60 ανακάλυψαν κρυφά τους ταλέντα ή έκαναν τα πιο δημιουργικά τους όνειρα πραγματικότητα. Είναι, επίσης, και ένας τέλειος τρόπος να κρατάμε την ψυχολογία μας ανεβασμένη, αλλά και τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση.

Η αυτοπεποίθηση είναι στα ύψη

Η αυτογνωσία, άλλωστε, το έχει αυτό ως αποτέλεσμα. Αν φροντίζουμε και την υγεία μας, μόνο καλύτερη θα γίνεται.

Λιγότερο στρες

Αυτό δεν σημαίνει πως ξαφνικά από μια ηλικία σταματούν να μας επηρεάζουν ζητήματα υγείας και χρημάτων. Σημαίνει όμως, πως έχουμε μάθει κάποιες τεχνικές για να τα διαχειριζόμαστε καλύτερα και η σωστή διαχείριση είναι το παν στο στρες.
πηγή

Related posts

Ταχυπαλμίες και Ομοιοπαθητική: Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συμπτώματος

Η υπογονιμότητα είναι δυνατό να κληροδοτηθεί από τον πατέρα στον γιο

mysite

Δυσανεξία στη λακτόζη: Αιτίες και θεραπεία για καλύτερη ποιότητα ζωής

mysite

Η ύπαρξη φυτών στο σπίτι έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων στη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας

alexpap

Πρόληψη και θεραπεία για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

mysite

Ραγδαία αύξηση των θανάτων από οπιοειδή ναρκωτικά στον Καναδά

adrianos.exnet