Image default
Διατροφή

Αυτές είναι οι τροφές που μας κάνουν… junkie! Πώς και γιατί εθιζόμαστε;

Όλοι μας έχουμε ξεστομίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας ότι είμαστε εθισμένοι στη σοκολάτα ή τις τηγανιτές πατάτες. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι το ότι πράγματι οι συγκεκριμένες τροφές διεγείρουν τον εγκέφαλο, προκαλούν μεγάλη ευχαρίστηση και εθισμό.

Δεν είναι στο μυαλό μας ότι «πεθαίνουμε» για λίγη σοκολάτα ή ένα κομμάτι πίτσα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τροφές πλούσιες σε λίπη, υδατάνθρακες και ζάχαρη διεγείρουν το κέντρο επιβράβευσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που τον διεγείρουν τα σκληρά ναρκωτικά.

Η σοκολάτα περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη, η οποία ευθύνεται για την απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν ευχαρίστηση, ενώ η πίτσα είναι πλούσια σε λίπη, γεγονός που μας κάνει να νιώθει πλήρεις, ευχαριστημένοι και… άκρως εθισμένοι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός πως αν συνηθίσεις στο συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, καταναλώνοντας πολλούς υδατάνθρακες, λίπη και ζάχαρη, δυσκολεύεσαι να μπεις στη διαδικασία να στερηθείς το «ναρκωτικό» σου ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Ανάμεσα στους πιο εθιστικούς πειρασμούς που ο άνθρωπος αδυνατεί να στερηθεί είναι οι εξής:

Σοκολάτα
Ζυμαρικά
Πίτσες πλούσιες σε τυριά και σάλτσες
Αναψυκτικά

Αντιθέτως, τροφές όπως το ρύζι και ο σολωμός που είναι χαμηλές σε λιπαρά δεν προκαλούν τον παραμικρό εθισμό, ούτε «τρελαίνουν» τον εγκέφαλό μας…

Όλα λοιπόν έχουν την εξήγησή τους…

koolnews.gr

Related posts

6 λειτουργίες των πρωτεϊνών

alexpap

Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε με τα μακαρόνια

mysite

Υπάρχει κάτι που μπορεί να μας δώσει περισσότερη ενέργεια από τον καφέ

mysite

Ανακαλείται επώνυμος χαλβάς λόγω σαλμονέλας

mysite

Δέκα απίστευτα οφέλη του μελιού

mysite

Ποιο είναι το “φάρμακο του φτωχού” και σε τι βοηθάει

mysite