Image default
Υγεία

Βαριά απώλεια ακοής: Αίτια και θεραπείες

Για εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, ο κόσμος είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος. Οι συζητήσεις έχουν μετατραπεί σε απομακρυσμένους ψιθύρους. Η μουσική δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αχνό βουητό.

Oποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα βαριάς απώλειας ακοής ξέρει πώς είναι αυτή η απομόνωση. Οταν δεν μπορείτε να ακούσετε, δεν μπορείτε να πάρετε μέρος σε συζητήσεις. Δεν μπορείτε πλέον να συμμετέχετε ενεργά στον κόσμο γύρω σας.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σοβαρής απώλειας ακοής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Μόλις αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια της απώλειας ακοής, δείτε το γιατρό σας για μια αξιολόγηση.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τις αιτίες και τους τύπους σοβαρής απώλειας ακοής και ποια σημάδια πρέπει να προσέχετε, έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε διάγνωση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σημάδια σοβαρής απώλεια ακοής

Αν χάσετε την ακοή σας, είτε ξαφνικά είτε την πάροδο του χρόνου, θα έχετε πρόβλημα να καταλαβαίνετε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών σας. Οι ήχοι θα χαμηλώνουν και σταδιακά θα σβήνουν.

Ανάλογα με την αιτία της απώλειας της ακοής σας, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

* Πόνο σε ένα ή και στα δύο αυτιά

* Ζάλη, ίλιγγο

* Κουδούνισμα στα αφτιά (εμβοές)

* Πίεση ή αίσθηση πληρότητας σε ένα ή και στα δύο αυτιά

Συχνά, τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής αποσύρονται κοινωνικά επειδή ντρέπονται να ζητούν συνεχώς από τους συνομιλητές τους να επαναλαμβάνουν το τι τους λένε. Τα άτομα με απώλεια ακοής αποσύρονται επίσης από τους άλλους, επειδή φοβούνται τυχόν παρανοήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Προσδιορισμός του βαθμού της βλάβης της ακοής

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε ακουόγραμμα. Οι γιατροί καθορίζουν το βαθμό της απώλειας της ακοής κοιτάζοντας το εύρος των ντεσιμπέλ (dB) -ένα μέτρο της έντασης του ήχου- που μπορείτε να ακούσετε. Οι άνθρωποι με τέλεια ακοή μπορούν να ακούσουν τους ήχους όλων των διαφορετικών εντάσεων. Τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής μπορούν να ακούσουν μόνο πολύ δυνατούς ήχους.

Φυσιολογική ακοή θεωρείται ό,τι κινείται μεταξύ 0 και 20 dB – που χαρακτηρίζει την πιο ήπια ένταση, στην οποία ο ήχος ακούγεται. Τα άτομα με φυσιολογική ακοή είναι σε θέση να διακρίνουν ήχους, τόσο αμυδρούς, όπως η ανθρώπινη αναπνοή, η οποία μετρά περίπου 10 dB. Η ήπια απώλεια ακοής είναι στην κλίμακα από 26 έως 40 dB και η μέτρια απώλεια ακοής κυμαίνεται από 41 έως 55 dB. Σοβαρή απώλεια ακοής θεωρείται αυτή που υπάρχει στην κλίμακα από 71 έως 90 ντεσιμπέλ. Τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής έχουν πρόβλημα να ακούσουν κάποιον να μιλάει.

Τύποι της απώλειας ακοής

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι απώλειας ακοής:

Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας εμφανίζεται από ένα πρόβλημα στο κανάλι του αφτιού, της τυμπανικής μεμβράνης (τύμπανο), ή του μέσου ωτός που αποτρέπει τους ήχους από το να μεταφερθούν αποτελεσματικά στο έσω αυτί. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκληθεί από μια μόλυνση του αφτιού, από κάποιον όγκο, ή υγρό ή από ένα αντικείμενο (όπως η συσσώρευση κεριού) στο αφτί.

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής συνήθως προκύπτει από βλάβη των τριχωτών κυττάρων στο έσω αυτί. Αλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν βλάβη στο 8ο νεύρο (το νεύρο για την ακοή) ή τον εγκέφαλο. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής προκαλείται συχνά από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα νεύρα και τα αισθητήρια κύτταρα του έσω ωτός.

Η μικτή απώλεια ακοής είναι ένας συνδυασμός της βαρηκοΐας αγωγιμότητας και της νευροαισθητήριας απώλειας ακοής, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα στο εξωτερικό ή το μέσο αυτί, καθώς και στο εσωτερικό αυτί (κοχλίας) ή ακουστικό νεύρο. Η μικτή απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, χρόνια λοίμωξη, ή μια κληρονομική διαταραχή.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να επηρεάσει ένα ή και τα δύο αυτιά. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά και να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν αντιμετωπίσετε μια ξαφνική απώλεια ακοής, θα πρέπει να δείτε ένα ωτορινολαρυγγολόγο, το συντομότερο δυνατό.

Αιτίες της σοβαρής απώλειας ακοής

Κατά τη φυσιολογική ακοή, τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο εξωτερικό αυτί σας. Ταξιδεύουν μέσω του εσωτερικού αυτιού σας σε ένα σωλήνα σχήματος κελύφους που ονομάζεται κοχλίας, το οποίο είναι γεμάτο με υγρό. Καθώς το υγρό κινείται, θέτει σε κίνηση χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες που μετατρέπουν τις ηχητικές δονήσεις σε νευρικά ερεθίσματα. Αυτά τα ερεθίσματα στη συνέχεια αποστέλλονται στον εγκέφαλό σας, όπου μεταποιούνται σε ήχους που μπορείτε να αναγνωρίσετε.

Η απώλεια ακοής συμβαίνει όταν υπάρχει ένα πρόβλημα με τις δομές του αυτιού που επεξεργάζονται τους ήχους. Οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια της ακοής:

Ηλικία. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι δομές στο αυτί γίνονται λιγότερο ελαστικές. Οι μικροσκοπικές τρίχες υφίστανται φθορά και είναι λιγότερο σε θέση να ανταποκρίνονται σε ηχητικά κύματα. Η απώλεια της ακοής μπορεί να προχωρήσει κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.

Δυνατός θόρυβος. Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους – για παράδειγμα, από τα ηλεκτρικά εργαλεία, τα αεροπλάνα, τα πυροβόλα όπλα, ή το να ακούτε μουσική δυνατά σε μια προσωπική συσκευή ακρόασης – μπορεί να βλάψει τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία. Η σοβαρότητα των προβλημάτων ακοής εξαρτάται από την ένταση του ήχου και τη διάρκεια της έκθεσης.

Μολύνσεις των αυτιών. Κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης στο αυτί, το υγρό μπορεί να συσσωρευθεί στο μέσο αυτί. Συνήθως η απώλεια ακοής από μια μόλυνση στο αυτί είναι ήπια και προσωρινή. Ωστόσο, αν οι μολύνσεις αυτιών δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Διάτρηση τυμπάνου. Μια μόλυνση στο αυτί, οι δυνατοί ήχοι, ένα τραύμα στο κεφάλι, ή η έντονη πίεση στο αυτί από μια πτήση με αεροπλάνο ή μια κατάδυση μπορούν να προκαλέσουν ρήξη του τυμπάνου του αφτιού, την μεμβράνη που χωρίζει το κανάλι του αυτιού και το μέσο αυτί, αφήνοντας μια τρύπα που θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να θεραπευτεί. Ανάλογα με το μέγεθος της διάτρησης, μπορεί να υπάρχει μία ήπια ή μέτρια απώλεια ακοής.

Ασθένειες ή λοιμώξεις. Η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η νόσος του Meniere είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής.

Ογκοι. Τόσο οι καρκινικοί, όσο και οι μη καρκινικοί όγκοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή απώλεια ακοής. Αυτή περιλαμβάνει το ακουστικό νευρίνωμα  και το μηνιγγίωμα. Οι άνθρωποι που έχουν έναν όγκο μπορεί επίσης να παρουσιάζουν μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο και κουδούνισμα στα αφτιά.

Eνα ξένο αντικείμενο στο αφτί. Oταν τα αντικείμενα κολλάνε στο αυτί, μπορούν να εμποδίσουν την ακοή. Το κερί του αυτιού – η παχιά και κολλώδης ουσία που εμποδίζει τα βακτήρια και άλλες ξένες ουσίες από το να μπαίνουν στο αυτί – μπορεί μερικές φορές να συσσωρεύεται και να σκληραίνει στο αυτί, μειώνοντας την ικανότητά του να ακούει.

Κακοσχηματισμένο αυτί. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με κακοσχηματισμένες δομές του αυτιού, που τους εμποδίζουν να ακούνε καλά.

Τραύμα. Τραυματισμοί, όπως ένα κάταγμα κρανίου ή τρύπημα του τύμπανου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή απώλεια ακοής.

Φάρμακα. Ορισμένοι τύποι φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των αμινογλυκοσιδών αντιβιοτικών (στρεπτομυκίνη, νεομυκίνη, καναμυκίνη), μεγάλες ποσότητες της ασπιρίνης, φάρμακα χημειοθεραπείας (σισπλατίνη, καρβοπλατίνη) και τα μακρολιδικά αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη) μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Μερικές φορές αυτά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και η ακοή επιστρέφει μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής είναι μόνιμη.

Γονίδια. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ορισμένα γονίδια που κάνουν τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε σοβαρή απώλεια ακοής, ιδιαίτερα τη σχετιζόμενη με την ηλικία.

ΠΗΓΗ

Related posts

Κράταιγος : Το βότανο – σύμμαχος της καρδιάς

adrianos.exnet

Οι τροφές που θα καθαρίσουν τον οργανισμό σας από τη νικοτίνη

mysite

Τρόποι για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο

mysite

Ανοσοκύτταρα σε διπλό ρόλο: «Φύλακες» της ψυχικής υγείας

alexpap

Κολπική μαρμαρυγή: ποια τα συμπτώματα του και πως αντιμετωπίζεται.

vasilis.exnet

Η λίστα με τα φυσικά παυσίπονα

mysite