Image default
Διατροφή

Γιατί δεν «πέφτει» η κοιλιά;

Αν το περιττό λίπος στο σώμα είναι ένας αρκετά επίμονος «αντίπαλος», τότε το λίπος στην κοιλιά είναι κάτι σαν το μεγάλο Boss στις τελικές πίστες των βιντεο-παιχνιδιών.

Σχεδόν ανίκητο.

Όμως κι αυτό, όπως και κάθε λιπώδης ιστός στο σώμα, μπορεί να μειωθεί αν αποφύγετε μερικά από τα παρακάτω λάθη.

Αγχώνεσαι υπερβολικά

Λίγο άγχος, κάνει καλό. Πολύ άγχος, όχι. Σε συνθήκες μεγάλου στρες το σώμα παράγει υπερβολική κορτιζόλη, ορμόνη η οποία ευθύνεται μεταξύ άλλων και για την αυξημένη συσσώρευση λίπους. Ακόμα και αν γυμνάζεστε συστηματικά και προσέχετε τι τρώτε, το υπερβολικό άγχος μπορεί να «σαμποτάρει» τις προσπάθειές σας και να σας δυσκολέψει να ξεφορτωθείτε το κοιλιακό λίπος.

Δεν κοιμάσαι

Όπως και το στρες, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Στρες και κακής ποιότητας ύπνος φτιάχνουν ένα χείριστο περιβάλλον για απώλεια λίπους και από την περιοχή της κοιλιάς. Δεν είναι ανάγκη να κοιμάστε με τις ώρες, ακόμα και 6-7 ώρες ποιοτικού ύπνου κάνουν τη διαφορά.

Το παρακάνεις με τα αναψυκτικά και τους χυμούς

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και οι χυμοί του εμπορίου μπορεί να φαίνονται «ακίνδυνα» εκ πρώτης όψης, κρύβουν όμως αρκετή ζάχαρη και συνεπώς αρκετές θερμίδες. Επίσης οι «πόσιμες» θερμίδες όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά στους διατροφολογικούς κύκλους δεν έχουν την ίδια επίδραση με τις θερμίδες που παίρνουμε από τις «στέρεες» τροφές. Για την ακρίβεια, δεν μας χορταίνουν το ίδιο και μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο.

Δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη συνδέεται με περισσότερο αίσθημα κορεσμού, αυξημένο μεταβολικό ρυθμό και μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Αντίθετα, μη επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση έχει συνδεθεί με αύξηση της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μακροπρόθεσμα.

Είσαι σε εμμηνόπαυση

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση λίπους και εμμηνόπαυση είναι εκείνη η περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία οι ορμόνες… τρελαίνονται. Γι’ αυτό και είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να αυξάνεται η συσσώρευση λίπους στο σώμα σε περίοδο εμμηνόπαυσης, με κάποιες γυναίκες να «παίρνουν» περισσότερο λίπος στην κοιλιά από ό,τι άλλες, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα γονίδια.

Δεν καταναλώνεις αρκετές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι άκρως σημαντικές για την γενικότερη υγεία αλλά και τον έλεγχο του βάρους. Συγκεκριμένα είδη φυτικών ινών, οι λεγόμενες «εδώδιμες» ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, σταθεροποιούν τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα και μειώνουν την απορρόφηση θερμίδων από τις τροφές. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από ακατέργαστα τρόφιμα (σαλατικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) μπορεί να σας βοηθήσει στο να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά.

Δεν γυμνάζεσαι (σωστά)

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή. Είναι από μόνοι τους δύο κύριοι «υπεύθυνοι» για αυξημένο σωματικό λίπος. Όμως αν έχετε χάσει κιλά και δυσκολεύεστε να «ρίξετε» την κοιλιά, τότε πιθανώς να δίνετε υπερβολική έμφαση στην αερόβια άσκηση και να αμελείτε τα οφέλη της άσκησης ενδυνάμωσης στην απώλεια λίπους. Συνδυάζοντας την αναερόβια άσκηση (βάρη, μηχανήματα, ασκήσεις με βάρος του σώματος) με την αερόβια άσκηση, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξεφορτωθείτε το πεισματάρικο λίπος στην περιοχή.

Ξεκινήσατε γυμναστήριο σας σέρβιραν πρόγραμμα «κονσέρβα»; Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Δείτε εδώ 2 ενδεικτικά προγράμματα για άνδρες και γυναίκες που φέρνουν αποτελέσματα.

Δεν κάνεις τους κατάλληλους κοιλιακούς

Ναι, σίγουρα εκατό ροκανίσματα δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν οι κοιλιακοί σας καλύπτονται από στρώματα λίπους. Όμως πώς θα σας φαινόταν αν μία άσκηση κοιλιακών – και μόνο μία – μείωνε αποτελεσματικά την περιφέρεια μέσης; Λέγεται σανίδα έχει αρκετές παραλλαγές και γυμνάζει κατά κύριο λόγο τον εγκάρσιο κοιλιακό μυ, ο οποίος αν «μαζευτεί» αυτομάτως μειώνει (σε κάποιο βαθμό) την περιφέρεια μέσης. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι πιέσεις Pallof. Δείτε στα παρακάτω βίντεο πώς θα τις κάνετε.

in2life.gr

Related posts

Ποιές ειναι οι αιτίες του εθισμού στη ζάχαρη

alexpap

Επηρεάζεται ο ύπνος από την διατροφή μας;

mysite

Ερευνητές αναφέρουν ότι η χημική ένωση σεσαμινόλη, προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον 

alexpap

Τριγλυκερίδια

mysite

Η υγιεινή διατροφή στη μάχη κατά της υπέρτασης

Οι υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώνει κανείς καθημερινά

alexpap