Image default
Διατροφή

Γιατί είναι ανθυγιεινό το κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας προσφέρει σταθερά διατροφικά οφέλη. Είναι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, σιδήρου και ψευδαργύρου. Από την άλλη είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Μπορείτε να περιορίσετε τα ανθυγιεινά λίπη, επιλέγοντας άπαχα κομμάτια κρέατος, αλλά αυτό δεν βοηθά σε άλλα προβλήματα υγείας. Οταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγει ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη

Το κόκκινο κρέας περιέχει κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξετε τις μερίδες σας και να βεβαιωθείτε ότι η συνολική ποσότητα στη διατροφή σας παραμένει εντός των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων. Ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες στο κρέας που αγοράζετε, επειδή η περιεκτικότητα σε λίπος ποικίλλει ανάλογα με το είδος και το κόψιμο του κρέατος. Διάφορα μέρη του βοείου κρέατος, το χοιρινό, και το αρνί περιέχουν μέχρι και 65 έως 130 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης σε μία μερίδα 100 γραμμαρίων. Οι διεθνείς διαιτητικές οδηγίες συνιστούν να διατηρούμε την καθημερινή χοληστερόλη μας σε λιγότερα από 300 χιλιοστόγραμμα. Τα κορεσμένα λίπη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 7% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας.

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Οταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει με το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα, παράγονται δύο ουσίες που προκαλούν καρκίνο, οι ετεροκυκλικές αμίνες ή HCA και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή PAH. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, έδειξε πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επεξεργασμένο εναντίον μη επεξεργασμένου κρέατος

Το μη μεταποιημένο κόκκινο κρέας δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο ή διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο περιοδικό Circulation. Τα άτομα που έτρωγαν κόκκινο κρέας οκτώ φορές την εβδομάδα δεν παρουσίασαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, από εκείνους που έτρωγαν μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο. Ωστόσο τα επεξεργασμένα κρέατα συμβάλλουν πολύ στην ανάπτυξη ασθενειών. Κάθε καθημερινή δόση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 42% και τον κίνδυνο διαβήτη κατά 19%, σύμφωνα με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Κάθε κομμάτι κρέας που περιέχει συντηρητικά ή είναι διατηρημένο ως καπνιστό, υπερβολικά αλατισμένο ή παστό είναι μεταποιημένο κρέας. Τέτοιου είδους κρέατα είναι τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά.

Συνιστώμενη πρόσληψη

Οι διεθνείς κατευθυντήριες διαιτητικές οδηγίες συνιστούν την αποφυγή μεταποιημένων προϊόντων με βάση το κρέας και περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε όχι περισσότερο από 500 γραμμάρια την εβδομάδα, δηλαδή 6 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αν υπολογίσει κανείς πως η καθημερινή μερίδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 85-90 γραμμάρια. Άλλες συστάσεις είναι περισσότερο συντηρητικές και προτείνουν για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος καθημερινά ή 350 γραμμάρια σε εβδομαδιαία βάση. Ακόμα μικρότερη μερίδα προτείνει η δίαιτα DASH, η γνωστή δίαιτα που δημιουργήθηκε για να προστατεύει από την υπέρταση. Η DASH που θεωρείται μία από τις κορυφαίες δίαιτες στον κόσμο συνιστά για μια διατροφή 2.000 θερμίδων καθημερινά η ημερήσια ποσότητα κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τα 40 γραμμάρια και η εβδομαδιαία τα 280 γραμμάρια.
πηγή

Related posts

Κανέλα καί αδυνάτισμα…

alexpap

Αυτό είναι το πιο υγιεινό κρέας που μπορούμε να φάμε

mysite

Η διατροφή χωρίς γλουτένη ίσως δεν είναι κατάλληλη για υγιή παιδιά

Αυτή είναι η κοινή σαλάτα που αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και κατεβάζει το ζάχαρο!

9 τροφές για πιο γρηγορο μεταβολισμό

alexandros

Ο Μαιντανός μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις στον οργανισμό

adrianos.exnet