Image default
Διατροφή

Δίαιτα Paleo: εύκολοι τρόποι για να μείνετε πιστοί στις βασικές της αρχές

Ακόμα κι αν κάποιοι δεν έχουν δοκιμάσει την δίαιτα Paleo, εκείνοι που το έχουν κάνει, υποστηρίζουν πως βγάζοντας από το μενού τους τους υδατάνθρακες μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τον διαβήτη.

Υποστηρίζουν επίσης πως μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια βάρους, ακριβώς λόγω της εξάλειψης από τη διατροφή τους της ραφιναρισμένης ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των επεξεργασμένων τροφών.

Ως γνωστόν, η δίαιτα Paleo είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής είχαν μια διατροφή βασισμένη στο κρέας. Η εποχή αυτή ήταν ο «παράδεισος των σαρκοφάγων» και οι άνθρωποι τρέφονταν με κρέατα, ζωικές πρωτεΐνες και χόρτα σε κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των μερών του κρέατος που συνήθως σήμερα εμείς απορρίπτουμε, όπως τα όργανα των ζώων.

Επίσης, ενθαρρύνονται όλα τα είδη λαχανικών, φρούτων, αυγών, θαλασσινών, ωμών ξηρών καρπών, σπόρων και λιπαρών, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Συμπεριλαμβάνονται επίσης μερικά αμυλούχα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες.

Η διατροφή Paleo αποφεύγει επίσης τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δημητριακά, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων και των δημητριακών ολικής αλέσεως που «δαιμονοποιούνται» στην συγκεκριμένη δίαιτα, παρόλο που μια πρόσφατη έκθεση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε πως η ημερήσια πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου του ατόμου από καρδιακή νόσο κατά 9%.

Η περικοπή των πρόσθετων σακχάρων είναι καλή ιδία για τον καθένα, αλλά αξιόπιστοι διατροφολόγοι θεωρούν πως μια αυστηρή δίαιτα Paleo εμποδίζει την διατροφική ισορροπία, επειδή υστερεί σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D για παράδειγμα. Δεν υπάρχει μάλιστα καμία επιστημονική απόδειξη ότι η συγκεκριμένη δίαιτα βοηθά στην πρόληψη της νόσου.

Μπορεί να αγαπήσετε τη δίαιτα Paleo και υπάρχουν πολλοί οπαδοί της που είναι βαθιά αφοσιωμένοι σ’ αυτήν, ενώ μπορείτε όντως να δείτε οφέλη από τη μείωση των θερμίδων, της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων. Όμως, πολλοί είναι οι άνθρωποι που τη θεωρούν εξαιρετικά περιοριστική.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι εύκολοι τρόποι για να μείνετε πιστοί στις βασικές της αρχές, αλλά παράλληλα να την προσαρμόσετε στη ζωή σας. Κάτι σαν ένα πρόγραμμα «Paleo plus».

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό:

1. Προσπαθήστε να κόψετε το τμήμα ζωικών πρωτεϊνών από τα γεύματά σας, ανταλλάσσοντάς τες με ορισμένες φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και τα όσπρια. Η χρησιμοποίηση λιπών όπως το λάδι καρύδας, το βούτυρο, το βόειο λίπος, το λαρδί και το λίπος πάπιας είναι από τα πιο συνηθισμένα στην Paleo. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα κορεσμένα λίπη είναι ουδέτερα ή επιβλαβή σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο καρδιακών και αγγειακών παθήσεων.

Ενδεχομένως και οι πρόγονοί μας να έδειχναν την προτίμησή τους σε ένα πιάτο ζεστή φασολάδα αν την είχαν στη διάθεσή τους. Τα φασόλια παρέχουν 16 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι που ισοδυναμούν με περίπου 60 γρ. κρέας και μπορούν να σας βοηθήσουν χωρίς τη χοληστερόλη των ζωικών προϊόντων, παρέχοντας παράλληλα και τις διαλυτές φυτικές ίνες που θα μπορούσαν να μειώσουν πραγματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

2. Καταναλώστε σιτηρά. Η δημοτικότητα των αρχαίων σπόρων όπως ο αμάραντος, το κεχρί, η βρώμη, η κινόα, μας φέρνουν πίσω στις τροφές των προγόνων μας, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως που είναι ευέλικτοι, καθαροί και φυσικά νόστιμοι.

Οι υδατάνθρακες έχουν κακή φήμη που δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι διάφορες εταιρίες συχνά χρησιμοποιούν πλούσιες σάλτσες και βούτυρα για να κατασκευάσουν φαγητά και γλυκά. Οι πλούσιοι σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες, όμως, παρέχουν ενέργεια, φυτικές ίνες, μια σειρά από βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και μπορούν να κρατήσουν τον οργανισμό κορεσμένο και ως εκ τούτου μακριά από την κατανάλωση λιγότερο θρεπτικών επιλογών.

3. Μην εγκαταλείπετε τα γαλακτοκομικά. Αν ΔΕΝ έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν θα πρέπει να τα εξορίσετε από τη διατροφή σας. Τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο, δύο μεταλλικά στοιχεία που συχνά παρουσιάζουν έλλειψη στον οργανισμό μας, όπως επίσης και σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και ψευδάργυρο. Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ώστε να μειώσετε τις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά.

4. Προχωρήστε με προσοχή σε ό,τι αφορά τις δίαιτες απώλειας βάρους. Οι δίαιτες που κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων θα σας στερήσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Η ισορροπία είναι καλύτερη αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή αν θέλετε να μείνετε στα κιλά σας.

πηγή

Related posts

Οι τροφές που δεν ενδείκνυνται για να χάσουμε βάρος

adrianos.exnet

Τι λάθη κάνω στη διατροφή μου;

mysite

Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας, αν κόψουμε τη ζάχαρη

mysite

Διατροφή: Tι πρέπει να τρώει το παιδί που αθλείται

mysite

Διατροφή για αδυνάτισμα: 9 σνακ που συνιστούν οι διατροφολόγοι

mysite

Αυτές είναι οι 5 τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στο ψυγείο

mysite