Image default
Διατροφή

Διατροφή στην εμμηνόπαυση

Διατροφή στην εμμηνόπαυση

την ηλικία των 40 πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στο σώμα και στην υγεία τους. Ενώ ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής δεν μπορούν να χάσουν κιλά. Αισθάνονται αδυναμία και πόνο στις αρθρώσεις.

Τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη ηλικία, γιατί γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές στον οργανισμό μας; Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν λόγω των ορμονικών μεταβολών που κορυφώνονται στη δεκαετία των 40. Σε αυτή την ηλικία αρχίζει σταδιακά η εμμηνόπαυση. Λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, η γυναίκα εμφανίζει ποικίλα συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αυξημένο άγχος, διακυμάνσεις στη διάθεση και μεταβολές στο λιπιδαιμικό προφίλ της.

Οι μεταβολές αυτές (αύξηση της ολικής, της LDL – χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL – χοληστερόλης) δύναται να οδηγήσουν σε κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής πάθησης καθώς συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα αθηροσκλήρωσης και ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Τέλος, στην εμμηνόπαυση αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, κατά την οποία μειώνεται η οστική μάζα. Συνεπώς, κατά την εμμηνόπαυση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών:

➢ Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D, περιορίζουν την κατάθλιψη. Πηγές αυτών αποτελούν οι λιναρόσποροι, αναποφλοίωτοι σπόροι, πράσινα λαχανικά, χυμός πορτοκάλι, λιπαρά ψάρια.

➢ Η βιταμίνη Ε αποτρέπει την εμφάνιση οιδήματος. Πηγές αποτελούν τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια.

➢ Το σίδηρο βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο σπανάκι και στα δημητριακά.

➢ Το ασβέστιο μειώνει τις εξάψεις και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινη φυλλώδη λαχανικά και σε λιπαρά ψάρια.

➢ Τέλος 20 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση. Όσον αφορά στην οστεοπόρωση η βιταμίνη D και το ασβέστιο περιορίζουν αρκετά τα συμπτώματά της.

Τέλος, θρεπτικά συστατικά που τονώνουν την επιδερμίδα της γυναίκας είναι τα παρακάτω:

➢ Bιταμίνη Α: Εξασφαλίζοντας τη νεανικότητα, την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Πηγές αποτελούν το συκώτι, ο σολομός, ο ξιφίας, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκυθάκια και τα βερίκοκα.

➢ Βιταμίνη C: Ενα πλήρες αντιοξειδωτικό «οπλοστάσιο», που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη “μάχη” κατά των ελεύθερων ριζών στο δέρμα, παρέχοντας πολλαπλή προστασία. Βρίσκονται στα πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

➢ Βιταμίνη Ε: Αντιστέκεται στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από τις ακτίνες UV.

Πηγές αποτελούν ο σολομός, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και τα αμύγδαλα.

* διαιτολόγος- – διατροφολόγος

haniotika-nea.gr

Related posts

7 λόγοι να βάλετε το ψάρι στη διατροφή σας

Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες

alexpap

Το είδος του φαγητού που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους νέους

mysite

Αλλά είναι η χορτοφαγική ή vegan διατροφή πιο υγιεινή από τη μέση διατροφή;

alexpap

Τι πρέπει να τρώμε καθημερινά για να χάσουμε κιλά

mysite

Οι 3 τροφές που ενισχύουν τη μνήμη

mysite