Image default
Υγεία

Διαχειριστείτε τον διαβήτη και την ινσουλίνη

Glucometer

Τόσο στον διαβήτη τύπου 1, όσο και σε αυτόν τύπου 2, μπορείτε να διαχειριστείτε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας με τη διατροφή.  Η παρακολούθηση των υδατανθράκων είναι το κλειδί.

Κι αυτό επειδή οι ​​υδατάνθρακες επηρεάζουν έντονα το σάκχαρο στο αίμα σας. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία από λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ψάρια, άπαχα κρέατα, και άπαχα γαλακτοκομικά. Οταν ζείτε με το διαβήτη, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα για τα γεύματα και τα σνακ.

diabetes-blood-finger

Πρόληψη υψηλού σακχάρου αίματος μετά το φαγητό

Για την πρόληψη της ραγδαίας αύξησης του σακχάρου στο αίμα σας μετά από τα γεύματα, ακολουθήστε το πρόγραμμα των γευμάτων σας και να είστε ενήμεροι για τη διατροφή σας, ιδιαίτερα πόσους υδατάνθρακες τρώτε αλλά και το μέγεθος των μερίδων. Να ασκήστε, να λαμβάνετε τα φάρμακά σας και να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας τακτικά.

BFGC3D Group of ladies doing aerobics.

Η επίδραση της καλής άσκησης

Η τακτική, μέτρια άσκηση, μπορεί να επηρεάσει θετικά το σάκχαρο του αίματος, ειδικά στον διαβήτη τύπου 2. Η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη και τονώνει τους μύες σας να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη. Μελέτες καταδεικνύουν ότι υπάρχει σταθερή βελτίωση των σακχάρου στο αίμα μετά την προπόνηση δύναμης, η οποία συνήθως περιλαμβάνει άρση βαρών για την οικοδόμηση των μυών.

woman_at_gym

Κίνδυνοι της άσκησης

Ενώ η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει μια πτώση. Για να μπορέσετε να κρατήσετε τα επίπεδά σας υπό έλεγχο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας πριν και μετά την άσκηση. Εάν η άσκηση προκαλεί βουτιά του σακχάρου στο αίμα σας, μην την αποφύγετε. Αντ’ αυτού, να πάρετε κάποιο φρούτο μαζί σας ή να προσαρμόσετε τα φάρμακά σας. Αν το σάκχαρο σας βυθίζεται, φάτε ένα σνακ και περιμένετε 15 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι είναι πάνω από 100 προτού ξεκινήστε πάλι.

-man-eating-apple

Αποφεύγοντας χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή υπογλυκαιμία

Οι χυμοί, τα φρούτα, οι καραμέλες, τα δισκία γλυκόζης είναι όλα πηγές της γρήγορης ζάχαρης που μπορούν να βοηθήσουν, εάν αισθάνεστε τα αποτελέσματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Το αίσθημα της κόπωσης, η αδυναμία ή το τρέμουλο  είναι αποκαλυπτικά σημάδια. Οταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει, ο στόχος σας πρέπει να είναι να πάρετε τουλάχιστον 15-20 γραμμάρια ζάχαρης ή υδατανθράκων. Περιμένετε και στη συνέχεια δοκιμάστε ξανά 15-20 λεπτά αργότερα. Αν εξακολουθεί να είναι χαμηλό, φάτε ένα γεύμα. Αποφύγετε τρόφιμα με ζάχαρη σε συνδυασμό με λιπαρά, όπως η σοκολάτα. Τα λιπαρά μπορεί να επιβραδύνουν την ικανότητα του σώματός σας να πάρει τους υδατάνθρακες που χρειάζεται αρκετά γρήγορα.

smoking-stress

Το στρες και το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσουν τον διαβήτη

Πολλά άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το διαβήτη σας, συμπεριλαμβανομένων του επιπέδου του στρες σας και των ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα. Το στρες μπορεί να στείλει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας στα ύψη. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό ή βρείτε χρόνο για να απαλλαγείτε από το στρες με ένα χαλαρωτικό χόμπι. Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως προβλήματα στα πόδια, βλάβες στα νεύρα, τα μάτια και την καρδιά, αγγειακές και νεφρικές παθήσεις.

obesity_diabetic

Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν σακχάρου στο αίμα

• Να είστε προσεκτικοί όταν πίνετε αλκοόλ  Αν πίνετε, να το κάνετε μόνο εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι σταθερά.

• Όταν είστε άρρωστοι, μετρήστε το σάκχαρο στο αίμα σας πιο συχνά, μείνετε ενυδατωμένοι, και προσπαθήστε να τρώτε τακτικά.

• Τα ταξίδια και οι αλλαγές στις ζώνες ώρας μπορεί επίσης να επηρεάσουν το διαβήτη σας αναστατώνοντας το πρόγραμμά σας. Μετρήστε το σάκχαρό σας πριν και μετά τα γεύματα. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις απαιτούμενες προσαρμογές της φαρμακευτικής αγωγής σας.

diabetes-treat

Ακολουθήστε το σχέδιο της θεραπείας σας

Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το σχέδιο της θεραπείας σας, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της διατροφής, και να λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Ο διαβήτης τύπου 1 αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη ή αντλία ινσουλίνης και μερικές φορές μαζί με άλλα ενέσιμα φάρμακα. Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά αντιμετωπίζεται είτε από το στόμα, είτε με ενέσιμα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη ή φάρμακα που βοηθούν το έργο της ινσουλίνης. Ο γιατρός σας προσαρμόζει το σχέδιο θεραπείας σας ανάλογα με την ηλικία σας, το σώμα και τον τρόπο ζωής σας.

Diabetes-Treatment

Θεραπεία του διαβήτη με ινσουλίνη

Με το διαβήτη, το σώμα σας συχνά δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν ινσουλίνη με βάση το πόσο καιρό είχατε διαβήτη και το είδος που έχετε, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας, τη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής σας αλλά και τι άλλα φάρμακα λαμβάνετε. Οταν έχετε διαβήτη, το να κάνετε ενέσεις ινσουλίνης και να ελέγχετε καθημερινά το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής σας ζωής.

At the doctor's office

Φάρμακα που λειτουργούν με ινσουλίνη

Οταν παίρνετε ινσουλίνη, μπορεί να εξακολουθείτε να χρειάζεστε βοήθεια από άλλα φάρμακα για τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα σας. Τα από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αυξήσουν την ινσουλίνη στο σώμα ή να βελτιώσουν το πόσο καλά λειτουργεί. Τα ενέσιμα φάρμακα μπορούν να μιμούνται τις επιδράσεις των ορμονών όπως η αμυλίνη ή η ινκρετίνη. Βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα μέσω διαφόρων ενεργειών, όπως η επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης μετά το φαγητό και η μείωση της όρεξης.

Diabetes insulin syringe pen with dose of lantus

Συμβουλές για την ένεση ινσουλίνης

Οταν αρχίσετε τη λήψη ινσουλίνης, ένας γιατρός θα σας διδάξει πώς να κάνετε την ένεση στον εαυτό σας και θα εξασκηθείτε μαζί του μέχρι να τα καταφέρνετε καλά μόνοι σας. Οταν κάνετε τις ενέσεις, να μην επιλέγετε συνεχώς το ίδιο σημείο, προκειμένου να αποτρέψετε τη δημιουργία ουλής. Για παράδειγμα, κάντε την ένεση στη μία πλευρά της κοιλιάς το πρωί, από την άλλη πλευρά το μεσημέρι, και στον εξωτερικό μηρό σας το βράδυ. Αποφύγετε την έγχυση κοντά σε αρθρώσεις σας, στη βουβωνική χώρα, τον ομφαλό, μέσα στην κοιλιά, ή τις ουλές.

doctor-patient-

Διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης

Οι διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο γρήγορα επιδρούν και πόση ώρα διαρκούν. Υπάρχουν ινσουλίνες ταχείας δράσης, βραχείας δράσης και μείγμα διφασικής ινσουλίνης που σχετίζονται με τα γεύματα. Οι μακράς και ενδιάμεσης δράσης δεν σχετίζονται με τα γεύματα. Η επίδραση αυτών των ινσουλινών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.

_diabetes

Χρονοδιάγραμμα της ινσουλίνης των γευμάτων

Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη μικρότερης δράσης και μείγμα διφασικής ινσουλίνης, ο χρόνος είναι σημαντικός. Θα πρέπει να εργάζονται στον οργανισμό σας, ενώ τα τρόφιμα απορροφώνται, προκειμένου να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία. Η ινσουλίνη ταχείας δράσης λαμβάνεται 5-15 λεπτά πριν ή αμέσως μετά τα γεύματα. Η βραχείας δράσης ινσουλίνης λαμβάνεται 30 έως 60 λεπτά πριν από τα γεύματα. Το μείγμα διφασικής ινσουλίνης συνήθως λαμβάνεται 15 λεπτά πριν από τα γεύματα.

insulln-photo

Οταν λαμβάνετε πάρα πολλή ινσουλίνη

Αν λάβετε πάρα πολλή ινσουλίνη, ή δεν έχετε φάει και είστε σε ινσουλίνη, μπορείτε να γίνετε υπογλυκαιμικοί. Αν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα -αίσθημα κόπωσης, αδυναμία ή αστάθεια- συνήθως μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία της ήπιας υπογλυκαιμίας τρώγοντας ή πίνοντας κάτι με ζάχαρη, όπως ένα χυμό, ή να πάρετε δισκία γλυκόζης. Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με υπογλυκαιμικό επεισόδιο σας. Μερικές φορές η ποσότητα της ινσουλίνης που λαμβάνετε μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή.

-Girl-with-Pink-Insulin-Pump

Για περισσότερο έλεγχο, οι αντλίες μπορεί να βοηθήσουν

Αν έχετε πρόβλημα με τη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου σας στο αίμα, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε μια αντλία ινσουλίνης. Οι αντλίες ινσουλίνης έχουν έναν προγραμματιζόμενο υπολογιστή δόσης για να ελέγχετε εύκολα τη δόση της ινσουλίνης σας και σας βοηθούν να διατηρείτε σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σας. Ανεξάρτητα από το πώς παίρνετε τα φάρμακά σας, να ξέρετε ότι μπορείτε πάντα να ρωτήσετε το γιατρό σας για βοήθεια στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Μαζί μπορείτε να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διατροφής, της άσκησης  και της φαρμακευτικής αγωγής.
πηγή

Related posts

Καλυτερεύστε την όραση σας με φυσικό τρόπο

alexpap

Δείτε ποια είναι τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ.

vasilis.exnet

H παπαρούνα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

victoria.exnet

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες;

vasilis.exnet

Τα στάδια της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας

alexpap

Ποια τρόφιμα που είναι ΄΄διαιτητικά΄΄ πρέπει να αποφύγετε

alexpap