Image default
Υγεία

Ευοίωνα θεραπευτικά δεδομένα για το μεταστατικό καρκίνο του νεφρού

Tα ευοίωνα θεραπευτικά δεδομένα στην αντιμετώπιση του Μεταστατικού Καρκίνου του Νεφρού συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας, που διοργανώθηκε πρόσφατα στα Ιωάννινα από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ένα ενδιαφέρον δορυφορικό συμπόσιο με τίτλο «Μεταστατικός Καρκίνος του Νεφρού: Δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή των στοχευουσών θεραπειών».

Πρόεδρος στου Συμποσίου ήταν ο Δημήτρης Πεκτασίδης Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας, Δ/ντής Β’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και ομιλητής ο Βασίλειος Καραβασίλης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γ. Ν.Θ. «Παπαγεωργίου». Σημειώνεται ότι χορηγός του Συμποσίου ήταν η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas.

Ειδικότερα ο Δ. Πεκτασίδης, στο πλαίσιο της εισήγησής του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία 10 χρόνια, χάριν κυρίως της εισόδου των στοχευουσών θεραπειών, σημειώνεται μια διαρκής εξέλιξη στη θεραπεία του Μεταστατικού Καρκίνου του Νεφρού ενώ έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση και στο χρόνο επιβίωσης των ασθενών. Ορόσημο σε αυτή την πορεία αποτέλεσε η έγκριση του sunitinib, του πρώτου φαρμάκου που, ως θεραπεία πρώτης γραμμής, διπλασίασε την επιβίωση των ασθενών η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, τα δύο χρόνια και βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Μαθαίνοντας τη νέα αυτή γενιά φαρμάκων είτε όσον αφορά τη δράση τους, τη διάρκεια της αγωγής, τη δοσολογία ή ακόμα και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους στους ασθενείς, οι οποίες δεν είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες της κλασικής χημειοθεραπείας, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να έχουμε πολλούς ασθενείς με πολύ μεγάλα διαστήματα ύφεσης και επιβίωσης πράγμα, γεγονός σχεδόν αδύνατον στο παρελθόν.

Όλες οι προσπάθειές μας πλέον έχουν επικεντρωθεί στο στόχο να μετατραπεί ο ΜΚΝ σε μια χρόνια νόσο και με την είσοδο στη διαθέσιμη θεραπευτική φαρέτρα των νέων βιολογικών παραγόντων, όπως το axitinib, το cabozatinib και των νέων ανοσοθεραπειών στη δεύτερη γραμμή θεραπείας, οι ελπίδες αυτές γίνονται βάσιμες. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται σε ειδικά κέντρα από εξειδικευμένους γιατρούς – Ογκολόγους, οι οποίοι έχουν εμπειρία τόσο ως προς τη νόσο αλλά και τη χρήση τους».

Από την πλευρά του ο Β . Καραβασίλης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η αποκάλυψη και η κατανόηση πλήρως του παθοφυσιολογικού μηχανισμού της καρκινογένεσης στο νεφρό, που είναι κυρίως η αγγειογένεση, αποτέλεσε την αρχή για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του Μεταστατικού Καρκίνου του Νεφρού . Χάριν αυτής αναπτύχθηκαν θεραπείες που στοχεύουν ακριβώς αυτό το μηχανισμό . Τα φάρμακα αυτά, καταστέλλουν την αγγειογένεση, που δίνει τη δυνατότητα στον όγκο να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, επιτυγχάνοντας έτσι τη συρρίκνωση ή τη μη περαιτέρω ανάπτυξή του, ώστε τελικά να έχουμε ύφεση της νόσου.

Η περαιτέρω εξατομίκευση της θεραπείας, αποτελεί πλέον τον επόμενό μας στόχο, προκειμένου χρησιμοποιώντας διάφορους βιοδείκτες – κλινικούς (π.χ εκδήλωση υπέρτασης) ή εργαστηριακούς -, να μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιό φάρμακο και σε ποιά χρονική στιγμή αρμόζει καλύτερα στον κάθε ασθενή».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην τάση του κλάδου της Ογκολογίας για έρευνα και ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, εξαιτίας της συνεχούς ανακάλυψης γονιδιακών μεταλλάξεων και της έκφρασής τους σε μια σειρά καρκινικών όγκων. (real.gr)

Related posts

Τέσσερις ασθένειες που συνδέονται με την υγεία των δοντιών σας

mysite

Τατουάζ : Επικύνδινο ή όχι

mysite

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα οφέλη της υγείας που προσφέρονται από τα ψάρια

alexpap

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με επιστήμονες μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά προβλήματα

mysite

6 αλλαγές στον τρόπο ζωής για πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

alexpap