Image default
Υγεία

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις σοβαρές κρίσεις άσθματος

Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση της Cochrane Library, η από του στόματος λήψη βιταμίνης D συμπληρωματικά με την αντι-ασθματική αγωγή μειώνει τις σοβαρές κρίσεις άσθματος. Η μελέτη παρουσιάζεται σήμερα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος στα παιδιά και τους ενήλικες ασθενείς. Ο ρόλος της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει προξενήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον και ανά τον κόσμο διενεργούνται έρευνες για την θέση της στη διαχείριση του άσθματος και στη μείωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, που είναι γνωστό ότι προκαλούν εξάρσεις στους ασθενείς. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν ελέγξει κατά πόσο η βιταμίνη D υπό τη μορφή συμπληρώματος έχει κάποια επίδραση στις κρίσεις άσθματος, στα συμπτώματα και την πνευμονική λειτουργία ενηλίκων και ανηλίκων ασθενών.

Ομάδα ειδικών της Cochrane εξέτασε επτά μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 435 παιδιά και δύο μελέτες που είχαν συμμετάσχει 658 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούσαν όλες τις εθνότητες, καλύπτοντας γεωγραφικά όλες σχεδόν τις ηπείρους. Η πλειοψηφία του δείγματος είχε ήπιο έως μέτριο άσθμα και η μειονότητα σοβαρό άσθμα. Οι περισσότεροι συνέχιζαν να παίρνουν τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή, ενώ συμμετείχαν στις μελέτες, οι οποίες είχαν διαρκέσει από έξι έως και 12 μήνες.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η χορήγηση από του στόματος συμπληρώματος βιταμίνης D μείωνε τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος (δηλαδή που να χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο ή φροντίδα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών) από 6% στο 3%. Επίσης, τα συμπληρώματα μείωναν το ποσοστό των κρίσεων άσθματος που χρειάζονται θεραπεία με στεροειδή. Ωστόσο, διαπίστωσαν η βιταμίνη D δεν βελτίωνε την πνευμονική λειτουργία ή την καθ΄ ημέραν συμπτωματολογία του άσθματος, όμως δεν αύξανε και τον κίνδυνο παρενεργειών στις δόσεις που χορηγήθηκε.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, καθηγητής Αντριαν Μαρτιναου από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνου εξηγεί ότι «η λήψη βιταμίνης D συνδυαστικά με την βασική αντι-ασθματική αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν και το εύρημα είναι εντυπωσιακό, χρειάζεται προσεκτική ερμηνεία. Διότι, τα στοιχεία αφορούν ενήλικες και παιδιά με ήπιο έως μέτριο άσθμα. Θα πρέπει να δούμε το ίδιο ισχύει και για το σοβαρό άσθμα. Επίσης, αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος σε όλους τους ασθενείς».
health.in.gr

Related posts

Συμβουλές για εγκαύματα από τον ήλιο

mysite

Άνοια: Εναλλακτικές, Θεραπείες

alexpap

Συμβουλές για καλό ύπνο και με καύσωνα

mysite

6 τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα

alexandros

Πως τα παντζάρια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία

ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η πλειονότητα των εφήβων σε όλο τον κόσμο δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήριοι – οι τάσεις δείχνουν ελαφρά βελτίωση για τα αγόρια, καμία βελτίωση για τα κορίτσια

alexpap