Image default
Υγεία

Η «διατροφή με μέτρο» έχει διαφορετική ερμηνεία για κάθε άνθρωπο

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia δείχνει ότι η κατανάλωση τροφής χωρίς μέτρο μπορεί να αποτελέσει παγίδα για κάθε άτομο που θέλει είτε να χάσει κιλά, είτε να διατηρήσει το βάρος του στα επιθυμητά κιλά, λόγω του ευρέως φάσματος ερμηνειών που μπορούν να δοθούν στο τι σημαίνει «διατροφή με μέτρο».
Αιτία είναι η τάση ερμηνείας του όρου «μέτρο» ανάλογα με τον βαθμό που κάποιος αγαπάει ένα φαγητό, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michelle vanDellen, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Franklin College of Arts and Sciences. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια, το μέτρο για τον καθένα από μας είναι σχετικό, καθώς η κατανάλωση φαγητού με «μέτρο» δεν συγκεκριμενοποιεί την ποσότητα ώστε να είναι ξεκάθαρη η διατροφική συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετήσουν όσοι ενδιαφέρονται να χάσουν περιττά κιλά ή να διατηρήσουν την καλή σωματική τους κατάσταση.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite και περιγράφει ποιες είναι οι ακριβείς έννοιες του «μέτρου» σύμφωνα με την αντίληψη κάθε ανθρώπου
Τα ευρήματα των ερευνητών προέρχονται από τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών που διεξήγαγε η ομάδα της καθηγήτριας στο εργαστήριο και online.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν πως “μετέφραζαν” τη λέξη μέτρο για την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως π.χ. για τα μπισκότα. Ρώτησαν πόσα μπισκότα νοούνται όταν τους συστήνεται να τρώνε με μέτρο, με πόσα θα ήταν ικανοποιημένοι και πόσα θεωρούσαν ότι έπρεπε να τρώνε.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, τόσο οι αδύνατοι όσο και οι υπέρβαροι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται το μέτρο μέσα από τη δική τους οπτική γωνία και να υπερβάλλουν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ερευνητική ομάδα, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι όταν πρέπει να φάνε με μέτρο δεν σημαίνει να υπερκαταναλώσουν τροφή, οπότε τρώνε λιγότερη απ’ όση θα ήθελαν. Όμως πάντα καταναλώνουν περισσότερη απ’ όσο θα έπρεπε να καταναλώσουν.
Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο γενικός χειρουργός και εξειδικευμένος στην παχυσαρκία Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος επισημαίνει ότι επί της ουσίας επιβεβαίωσε παλαιότερες μελέτες που είχαν διαπιστώσει ότι κάθε άτομο που θέλει να υποβάλει τον εαυτό του σε μια δίαιτα απώλειας βάρους τελικά είναι πολύ επιεικής με την ποσότητα τροφής που θα καταναλώσει και ως εκ τούτου έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Η συμβουλή των γιατρών για κατανάλωση τροφής «με μέτρο» θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή πρακτική προκειμένου ο άνθρωπος να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη του τις διαστάσεις που έχει πάρει η παχυσαρκία σήμερα στο δυτικό κόσμο, η διατροφή που στηρίζεται στο “μέτρο”, λόγω της υποκειμενικότητας της ερμηνείας του όρου, δεν μπορεί να αποτελέσει σωστό οδηγό, επισημαίνει ο κ. Σπηλιώπουλος. Ο λόγος είναι ότι, αν και μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να καταναλώνουν τις σωστές ποσότητες φαγητού, υπάρχει η πιθανότητα να είναι επιρρεπείς σε ορισμένες τροφές ή κατηγορίες τροφίμων, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνουν τον στόχο τους για ελεγχόμενη διατροφή και τελικά να τρώνε περισσότερο.
Μια διατροφή που βασίζεται στο «μέτρο» μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς, υπερτασικούς, και γενικότερα άτομα με προβλήματα υγείας να βελτιώσουν τους δείκτες τους και να χάσουν βάρος, αρκεί να κατανοήσουν τι σημαίνει «διατροφή με μέτρο». Σε περίπτωση όμως που η δίαιτα είναι αδύνατο να γίνει σωστά, η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η βαριατρική, σύμφωνα με το Δρ. Σπηλιώπουλο.

naftemporiki.gr

Related posts

Κορονοϊός: Κάτι πήγε ανάποδα! – Σε γηροκομείο μετά το εμβόλιο άρχισαν οι θάνατοι

alexpap

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο, μπορούμε όμως να επιβραδύνουμε τις συνέπειές του στην εικόνα μας ή ακόμα και να αναστρέψουμε τη φθορά που έχει προκαλέσει.

alexpap

Το αρχαιότερο φυτό της φύσης που γιατρεύει τα πάντα

mysite

Ισχιαλγία: Έξι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

alexpap

Οι τροφές για την αντιμετώπιση του άγχους

victoria.exnet

Τα οφέλη της υγείας που προσφέρονται από τα ψάρια

alexpap