Image default
Υγεία

Η ετικέτες στα τρόφιμα με την ποσότητα σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για να κάψουμε τις θερμίδες που καταναλώσαμε μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές

Η ετικέτες στα τρόφιμα με την ποσότητα σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για να κάψουμε τις θερμίδες που καταναλώσαμε μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές

Η επισήμανση των τροφίμων και ροφημάτων με την ποσότητα και τον τύπο άσκησης που απαιτούνται για να κάψουμε τις θερμίδες που μας πρόσφεραν μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος ενθάρρυνσης για να κάνουμε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health. Δεδομένου ότι το σημερινό σύστημα επισήμανσης των τροφίμων με θερμίδες και θρεπτικά συστατικά είναι ελάχιστα κατανοητό και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι μεταβάλλει τις αποφάσεις μας ή επηρεάζει τα επίπεδα παχυσαρκίας, μπορεί να αξίζει να το δοκιμάσουμε, προτείνουν οι ερευνητές. Υπολογίζουν ότι εάν εφαρμοστεί ευρέως, μπορεί κατά μέσο όρο να γλυτώσει έως 195 θερμίδες ανά άτομο την ημέρα.

Η σήμανση των τροφίμων με ισοδύναμο δαπανημένων θερμίδων μέσω φυσικής δραστηριότητας (Physical activity calorie equivalent/ PACE) έχει ως στόχο να δείξει πόσα λεπτά ή χιλιόμετρα σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητα για να καψει κανείς τις θερμίδες σε ένα συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό. Για παράδειγμα, η κατανάλωση 229 θερμίδων σε μια μικρή μπάρα σοκολάτας γάλακτος θα απαιτούσε περίπου 42 λεπτά περπάτημα ή 22 λεπτά τρέξιμο για να τα κάψουμε.

Η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη ζητήσει την εφαρμογή της σήμανσης PACE, αλλά μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει ελάχιστα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για τη στήριξη αυτής της στάσης. Οι ερευνητές μελέτησαν τις δημοσιευμένες μελέτες που συνέκριναν την επισήμανση PACE με άλλους τύπους επισήμανσης ή καθόλου επισήμανση για πιθανές επιπτώσεις στην επιλογή, την αγορά ή την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων/ποτών (εξαιρουμένου του αλκοόλ).

Βρήκαν 15 σχετικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και μελέτησαν τα δεδομένα σε 14 από αυτές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν η σήμανση PACE υπήρχε σε είδη τροφίμων και ποτών και σε μενού, κατά μέσο όρο, επιλέχθηκαν σημαντικά λιγότερες θερμίδες – 65 λιγότερες ανά γεύμα. Η επισήμανση PACE συσχετίστηκε επίσης με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, από 80 έως 100, από ότι στις περιπτώσεις καμίας επισήμανσης των τροφίμων ή άλλα είδη επισήμανσης.

Με βάση τα ευρήματά τους και τη μέση κατανάλωση τριών γευμάτων ημερησίως συν δύο σνακ, οι ερευνητές προτείνουν ότι η σήμανση PACE θα μπορούσε πιθανώς να περικόψει περίπου 200 θερμίδων από την ημερήσια πρόσληψη.

Αλλά εφιστούν προσοχή γιατί ο αριθμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν ήταν μικρός και ο σχεδιασμός τους ποικίλει σημαντικά. Οι περισσότεροι δεν πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικούς χώρους, όπως εστιατόρια και σούπερ μάρκετ.

Παρ ‘όλα αυτά, προτείνουν: “Η σήμανση PACE δίνει κάποια υπόσχεση για τη μείωση του αριθμού των θερμίδων που επιλέγονται από τα μενού, καθώς και τον αριθμό των θερμίδων και την ποσότητα των τροφών (γραμμάρια) που καταναλώνονται”. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και μια σχετικά μικρή μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων (100) σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας σε επίπεδο πληθυσμού.

“Η σήμανση PACE είναι μια απλή στρατηγική που θα μπορούσε εύκολα να συμπεριληφθεί στις συσκευασίες τροφίμων / ποτών από τους κατασκευαστές, στις ετικέτες των τιμών ραφιών στα σούπερ μάρκετ ή / και στα μενού σε εστιατόρια / καταστήματα γρήγορων φαγητών”, γράφουν. “Οι φορείς δημόσιας υγείας ενδέχεται να θελήσουν να εξετάσουν τη δυνατότητα συμπερίληψης πολιτικών για την προώθηση της στρατηγικής που συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών”, καταλήγουν.

ΠΗΓΗLabelling foods with amount of physical activity needed to burn off calories linked to healthier choices https://www.bmj.com/company/newsroom/labelling-foods-with-amount-of-physical-activity-needed-to-burn-off-calories-linked-to-healthier-choices/

Related posts

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι τουλάχιστον 11 διαφορετικές παθήσεις

mysite

Υγεία των νεφρών και ατμοσφαιρική ρύπανση: Όταν η απειλή βρίσκεται στον αέρα

alexpap

Διατροφή: 4 τρικ για να “ξεγελάσουμε” το μυαλό μας

mysite

«Σκυτάλη» στον γενικό πληθυσμό δίνουν οι υγειονομικοί – Πώς θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

alexpap

To θεραπευτικό φυτό που καταπραύνει τους πόνους

adrianos.exnet

Γιορτάζουμε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα Μπύρας και μαθαίνουμε για τα οφέλη της

mysite