Image default
Υγεία

Η ορθοστατική υπόταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας

Η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος, σχετίζεται με αύξηση κατά 15% του κινδύνου για εμφάνιση άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ ή άλλης αιτίας, σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διήρκεσε 24 χρόνια και συμπεριέλαβε πάνω από 6.200 ανθρώπους με μέση ηλικία 68,5 ετών, χωρίς ιστορικό άνοιας ή εγκεφαλικού. Από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) εμφάνιζε -συχνά ή πιο σπάνια- ορθοστατική υπόταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αρφάν Ικράμ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”.

Η ορθοστατική υπόταση επιφέρει παροδική μείωση της ροής του αίματος και συνεπώς του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μείωση αυτή στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στον εγκέφαλό τους.

Η νέα έρευνα συσχέτισε την εκδήλωση ορθοστατικής υπότασης με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από ποικίλες αιτίες (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, Πάρκινσον κ.α.). Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με μια κατά 15% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από οποιαδήποτε αιτιολογία, σε βάθος 15ετίας.

imerisia.gr

Related posts

Αυτές είναι οι κατάλληλες τροφές για να ενισχύσετε τα μαλλιά

alexpap

Κότσι, ένα ανώδυνο χειρουργείο λύνει οριστικά το πρόβλημα

mysite

Εξέταση Clarigo NIPT για προγεννητικό έλεγχο του εμβρυϊκού DNA

mysite

Κορωνοϊος: Πώς να βελτιώσετε τον αερισμό στα σπίτια σας;

alexpap

Πόση ζάχαρη να καταναλώνουμε καθημερινά;

alexandros

Η άμεση λήψη ασπιρίνης μετά από μικρό εγκεφαλικό προλαμβάνει ένα πιο σοβαρό

mysite