Image default
Υγεία

Η πλειονότητα των εφήβων σε όλο τον κόσμο δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήριοι – οι τάσεις δείχνουν ελαφρά βελτίωση για τα αγόρια, καμία βελτίωση για τα κορίτσια

Η πλειονότητα των εφήβων σε όλο τον κόσμο δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήριοι – οι τάσεις δείχνουν ελαφρά βελτίωση για τα αγόρια, καμία βελτίωση για τα κορίτσια

Η πρώτη αυτή καταγραφή στην ιστορία για τις τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας των εφήβων δείχνουν ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 έως 17 ετών. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health και διεξήχθη από ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), διαπιστώνει ότι πάνω από το 80% των εφήβων μαθητών παγκοσμίως δεν φτάνουν τις τρέχουσες συστάσεις για τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης ανά ημέρα – συμπεριλαμβανομένου του 85% των κοριτσιών και του 78% των αγοριών.

Η μελέτη – η οποία βασίζεται σε στοιχεία που αναφέρθηκαν από 1,6 εκατομμύρια μαθητές ηλικίας 11 έως 17 ετών – διαπιστώνει ότι σε όλες σχεδόν τις 146 χώρες που μελετήθηκαν μεταξύ 2001-2016 τα κορίτσια ήταν λιγότερο δραστήρια από τα αγόρια. Εξαίρεση αποτελούν 4 χώρες (Τόνγκα, Σαμόα, Αφγανιστάν και Ζάμπια).

Η διαφορά στην αναλογία μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών που πληρούν τις συστάσεις ήταν μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχεδόν μία στις τρεις χώρες το 2016 (29%, 43 από 146 χώρες), με τη μεγαλύτερα διαφορά να παρουσιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ιρλανδία (περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες). Στις περισσότερες χώρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη (73%, 107 από 146) αυτό το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών φύλων διευρύνθηκε μεταξύ των ετών 2001-2016.

Οι συγγραφείς υπολόγισαν τον αριθμό των παιδιών ηλικίας 11 έως 17 χρονών που δεν πληρούν αυτή τη σύσταση με την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω σχολικών ερευνών σχετικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Η αξιολόγηση περιελάμβανε όλους τους τύπους σωματικής άσκησης, όπως είναι ο χρόνος που διανύουμε στο ενεργό παιχνίδι, η αναψυχή και ο αθλητισμός, οι οικιακές δουλειές, το περπάτημα και το ποδήλατο, η φυσική αγωγή και η προγραμματισμένη άσκηση.

Οι τάσεις της σωματικής δραστηριότητας δείχνουν μικρή βελτίωση για τα αγόρια, καμία βελτίωση όμως για τα κορίτσια
Η νέα αυτή μελέτη υπολόγισε για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν οι τάσεις μεταξύ 2001-2016 – εφαρμόζοντας τις τάσεις από 73 χώρες οι οποίες πραγματοποίησαν επαναληπτικές έρευνες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε όλες τις 146 χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επιπολασμός της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας μειώθηκε ελαφρά στα αγόρια μεταξύ 2001 και 2016 (από 80% σε 78%), αλλά δεν υπήρξε καμία μεταβολή με την πάροδο του χρόνου στα κορίτσια (παραμένοντας γύρω στο 85%).

Οι χώρες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στα αγόρια που ‘ασκούνται ανεπαρκώς’ ήταν το Μπαγκλαντές (από 73% έως 63%), η Σιγκαπούρη (78% έως 70%), η Ταϊλάνδη (78% έως 70%), το Μπενίν (79% to 71%), η Ιρλανδία (71% έως 64%) και οι ΗΠΑ (71% έως 64%). Ωστόσο, μεταξύ των κοριτσιών, οι αλλαγές ήταν μικρές, κυμαινόμενες από μια μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη Σιγκαπούρη (85% σε 83%) έως την αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο Αφγανιστάν (87% έως 88%).

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, ο παγκόσμιος στόχος της σχετικής μείωσης της ανεπαρκούς φυσικής δραστηριότητας κατά 15% – που θα οδηγήσει σε παγκόσμια επιπολασμό κάτω του 70% έως το 2030 – δεν θα επιτευχθεί. Ο στόχος αυτός συμφωνήθηκε από όλες τις χώρες στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2018.

Το 2016, οι Φιλιππίνες ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεπαρκούς δραστηριότητας μεταξύ των αγοριών (93%), ενώ η Νότια Κορέα παρουσίασε υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των κοριτσιών (97%), αλλά και στα δύο φύλα σε συνδυασμό (94%). Το Μπαγκλαντές ήταν η χώρα με τα χαμηλότερα επίπεδα ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας μεταξύ αγοριών, κοριτσιών και των δύο φύλων σε συνδυασμό (63%, 69% και 66% αντίστοιχα).

Μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα ανεπαρκούς δραστηριότητας στα αγόρια βρέθηκαν στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ανεπαρκούς σωματικής άσκησης στο Μπαγκλαντές και την Ινδία (όπου το 63% και το 72% των αγοριών ήταν ανεπαρκώς δραστήρια το 2016 αντίστοιχα) μπορεί να εξηγηθεί από την έντονη εστίαση στα εθνικά αθλήματα όπως είναι το κρίκετ. Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά των ΗΠΑ (64%) μπορεί να σχετίζονται με την καλή φυσική αγωγή στα σχολεία, την εκτεταμένη κάλυψη των αθλημάτων από τα μέσα ενημέρωσης και την καλή διαθεσιμότητα των αθλητικών σωματείων (όπως χόκεϊ επί πάγου, αμερικανικό ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή μπέιζμπολ). Για τα κορίτσια, τα χαμηλότερα επίπεδα ανεπαρκούς δραστηριότητας παρατηρήθηκαν στο Μπαγκλαντές και την Ινδία και ενδεχομένως εξηγούνται από κοινωνικούς παράγοντες, όπως οι αυξημένες οικιακές ασχολίες στο σπίτι.

Η ανεπαρκής δραστηριότητα μεταξύ των εφήβων αποτελεί αιτία μείζονος ανησυχίας
«Οι χώρες πρέπει να αναπτύξουν ή να επικαιροποιήσουν τις πολιτικές τους και να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας», λέει ο Dr Bull. «Οι νέες πολιτικές θα πρέπει να αυξήσουν όλες τις μορφές σωματικής άσκησης μέσω της σχολικής σωματικής δραστηριότητας και αγωγής που αναπτύσσει την εγγραματοσύνη για τη φυσική άσκηση, περισσότερα σπορ, ενεργό παιχνίδι και ευκαιρίες αναψυχής – καθώς και ασφαλή περιβάλλοντα ώστε οι νέοι να μπορούν να περπατούν, ποδηλατούν και κινούνται ανεξάρτητοι. Η ολοκληρωμένη δράση απαιτεί τη δέσμευση πολλών τομέων και προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των οικογενειών, των κέντρων αθλητισμού και αναψυχής, των υπεύθυνων για τον σχεδιασμό των πόλεων και των ηγετών τόσο των κρατών όσο και των κοινοτήτων».

Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διεξήχθη από ερευνητές του ΠΟΥ, το Imperial College London και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

ΠΗΓΗ: https://www.who.int/news-room/detail/22-11-2019-new-who-led-study-says-majority-of-adolescents-worldwide-are-not-sufficiently-physically-active-putting-their-current-and-future-health-at-risk

Related posts

Η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου

alexpap

Από τον γενικό εμβολιασμό εξαιρούνται δύο κατηγορίες γυναικών

alexpap

Κορονοϊός: Κάτι πήγε ανάποδα! – Σε γηροκομείο μετά το εμβόλιο άρχισαν οι θάνατοι

alexpap

Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι 2 ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος

mysite

Πώς θα προστατεύσουμε την υγεία μας από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα;

mysite

Τέσσερις ασθένειες που συνδέονται με την υγεία των δοντιών σας

mysite