Image default
Διατροφή Υγεία

Η υπερβολή στην κατανάλωση νερού είναι επικίνδυνη

Είναι γεγονός ότι όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε, ακούμε συνεχώς για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού και για το πόσο αναγκαίο είναι να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα.

Ομως, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στο νερό, παρόλο που είναι τόσο υγιεινό, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επικίνδυνη και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που έχει αποδειχθεί και μοιραία.

Αυτό μπορεί να κάνει εντύπωση σε όσους κάνουν δίαιτα, αλλά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί, αφού πρόκειται για ζήτημα υγείας.

Συνήθως όσοι κάνουν δίαιτα ή όσοι αθλούνται συμβουλεύονται από τους ειδικούς να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες νερού. Ομως, αν το παρακάνουν μπορεί να δηλητηριαστούν από το νερό. Πρόκειται για ένα θέμα με πολλές πιθανές συνέπειες που μπορεί να αποτελέσει επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασφαλείς πίνοντας έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, όσοι κάνουν δίαιτα ή οι αθλητές μπορεί να προσπαθήσουν να αποκτήσουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην προσπάθειά τους, καταναλώνοντας περισσότερο νερό.

Ιδιαίτερα οι αθλητές που χρειάζονται υψηλή απόδοση, όπως οι μαραθωνοδρόμοι μπορεί να το παρακάνουν. Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος. Πάρα πολύ νερό μπορεί να μειώσει γρήγορα ηλεκτρολύτες όπως οι ενώσεις νατρίου.

Η ταχεία πρόσληψη νερού πλημμυρίζει το εσωτερικό των κυττάρων όπου το νάτριο εξαντλείται. Αυτή η εξάντληση νατρίου που ονομάζεται υπονατριαιμία, μπορεί να προκαλέσει ρήξη των κυττάρων. Καθώς τα κύτταρα διαρρηγνύονται σε διάφορα μέρη του σώματος, αρχίζουν να αναδύονται με ταχύτητα διάφορα συμπτώματα. Τα πιο συχνά απ’ αυτά είναι ο σοβαρός εμετός και η ναυτία. Ο πονοκέφαλος επίσης είναι πιθανός καθώς διογκώνεται ο εγκέφαλος. Το άτομο μπορεί να αισθανθεί σύγχυση ή να αποπροσανατολιστεί.

Αν τα συμπτώματα εξελιχθούν μπορεί να συμπεριλάβουν επιληπτική κρίση ή ακόμα και κώμα. Σε περιπτώσεις που δεν ληφθεί θεραπεία μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος.

Δρομείς έχουν, επίσης, καταρρεύσει από την υπερβολική κατανάλωση νερού που ήπιαν πολύ γρήγορα. Ορισμένα αθλητικά ποτά μπορούν να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες, καθώς αναπληρώνουν την απώλεια υγρών. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ποτά που βρίσκονται στο εμπόριο χαρακτηρισμένα ως «αθλητικά ποτά» ισοδύναμα. Σε γενικές γραμμές, ένας γιατρός είναι σε θέση να σας πει ποιο από αυτά τα ποτά είναι το καλύτερο για κάποιον που θέλει να είναι ανταγωνιστικός στον αθλητισμό.

Στους δε δρομείς, συνιστάται πλέον να πίνουν νερό μόνο όταν διψάνε και όχι όπως ενδεχομένως συνήθιζαν, να πίνουν για να προλάβουν τη δίψα. Αυτό βοηθά στη μείωση της πρόσληψης υγρών σε ποσότητες που είναι παραπάνω από αυτές που χρειάζονται, αν και σε πολλές περιπτώσεις τα περισσότερα ποτά που αντικαθιστούν τους ηλεκτρολύτες είναι πια καλύτερες επιλογές από το νερό, το οποίο θα έπρεπε να πιει κανείς σε υπερβολικές ποσότητες για να ικανοποιήσει τη δίψα του.

Γενικά ως πάρα πολύ νερό ορίζεται το νερό που πίνεται σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που μπορούν να επεξεργαστούν τα νεφρά μέσα σε μία ώρα. Τα εξαιρετικά υγιή νεφρά είναι σε θέση να επεξεργαστούν περίπου 0,9 λίτρα νερό σε μία ώρα. Ενα άτομο με πρόβλημα στα νεφρά ή με ένα μόνο νεφρό θα πρέπει να πίνει πολύ λιγότερο, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του.

Ενα άτομο με υγιή νεφρά θα μπορούσε να αναπτύξει δηλητηρίαση από το νερό αν καταναλώσει περίπου 2 με 3 φορές περισσότερο από αυτό που μπορούν να επεξεργαστούν τα νεφρά, δηλαδή με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω περίπου 1,8 με 2,7 λίτρα νερό σε μία ώρα. Για ένα άτομο με προβλήματα στα νεφρά ή με ένα νεφρό ως πάρα πολύ νερό ορίζεται απλά αυτό που είναι μόλις λίγο παραπάνω από τις συνιστώμενες ποσότητες.

Για τα άτομα με υγιή νεφρά θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλές να πίνουν δύο ποτήρια νερό την ώρα και για όσους κάνουν δίαιτα ένα ακόμα ποτήρι την ώρα πληροί τις απαιτήσεις του προγράμματός τους. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νερού σε γρήγορη διαδοχή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.
πηγή

Related posts

Η καχεξία αίτιο θανάτου στο 5-23% καρκινοπαθών τελικού σταδίου

mysite

Κορωνοϊος: Πώς να βελτιώσετε τον αερισμό στα σπίτια σας;

alexpap

Τα οφέλη του τοματοχυμού για τον οργανισμό μας

adrianos.exnet

Το… “χρώμα της ελπίδας” στο πιάτο σας!

mysite

Βρώμη -Avena Sativa, περιγράφεται και ως “Viagra της Φύσης”

alexpap

Ο Μαιντανός μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις στον οργανισμό

adrianos.exnet