Image default
Υγεία

Η χαλαρωτική συνήθεια που βελτιώνει την καθημερινότητα των διαβητικών

Η χαλαρωτική συνήθεια που βελτιώνει την καθημερινότητα των διαβητικών

Μπορεί ένα ζεστό μπάνιο, πέρα από τη χαλάρωση που προσφέρει, να βοηθήσει και όσους πάσχουν από διαβήτη; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα υπό τον  τον Δρ Hisayuki Katsuyama του νοσοκομείου Kohnodai στην Ιαπωνία, η οποία παρουσιάστηκε κατά τις διαδικτυακές εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, η  έκθεση στη θερμότητα μέσω ενός ζεστού λουτρού έχει ευεργετική επίδραση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η τιμή της οποίας αποτελεί δείκτη ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων.

Και προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει πως η θερμική θεραπεία (π.χ υδρομασάζ), μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το ποσοστό σωματικού λίπους, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θεραπευτικό εργαλείο στην καθημερινότητα ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν πως υπάρχει ακόμα ένα ευρύ πεδίο προς διερεύνηση , όσον αφορά αυτό το συμπέρασμα και έως σήμερα δεν είχαν υπάρξει μελέτες σε μεγάλο δείγμα ασθενών, που να εξετάζουν την επίδραση στις μεταβολικές παραμέτρους πασχόντων σε πραγματικό περιβάλλον.

Η μελέτη των Ιαπώνων και τα ευρήματά της

Οι ερευνητές υπό τον Δρ Hisayuki Katsuyama μελέτησαν τη συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας του ζεστού μπάνιου (στην Ιαπωνία οι περισσότερες κατοικίες διαθέτουν μπανιέρα-υδρομασάζ) και των ανθρωπομετρικών μετρήσεων και τον αιματολογικών εξετάσεων 1.297 πασχόντων από διαβήτη που επισκέπτονταν τακτικά τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Kohnodai μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019.Χώρισαν τους ασθενείς  σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά έκαναν ζεστό μπάνιο: τέσσερα ή περισσότερα την εβδομάδα, μεταξύ ενός και τεσσάρων και λιγότερο από ένα.

Το επόμενο βήμα ήταν η στατιστική ανάλυση, από την οποία προέκυψε ότι η μέση συχνότητα ήταν 4,2 φορές την εβδομάδα και η μέση διάρκεια του μπάνιο 16 λεπτά. Το μειωμένο σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια της μέσης, η διαστολική αρτηριακή πίεση και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη συσχετίστηκαν όλα με αυξημένη συχνότητα ζεστού λουτρού.

Περαιτέρω στατιστική ανάλυση καθόρισε τη συχνότητα του μπάνιου ως σημαντικό καθοριστικό παράγοντα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης έπειτα από προσαρμογή των δεδομένων σε ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος, λήψη ινσουλίνης και εκ του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η πρώτη ομάδα (με τη μεγαλύτερη συχνότητα ζεστού μπάνιου) είχε μέση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 7,10%, η δεύτερη ομάδα 7,20% και η τρίτη ομάδα 7,36%.

Το  μπάνιο με ζεστό προέκυψε, επίσης, ως ανεξάρτητος παράγοντας του δείκτη μάζας σώματος μετά την προσαρμογή των δεδομένων στην ηλικία και το φύλο, με την πρώτη ομάδα να έχει το χαμηλότερο μέσο ΔΜΣ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ρύθμιση του διαβήτη και οι συνήθειες που έχει κάθε ασθενής είναι μοναδικές καθώς κάθε περίπτωση διαφέρει

ΠΗΓΗ: https://www.therapies.gr

 

Related posts

Πώς να χάσετε τα κιλά των γιορτών χωρίς δίαιτα!

alexpap

Οσο πιο νωρίς φάμε το δείπνο μας, κινδυνεύουμε λιγότερο

alexpap

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βότανα του κόσμου

mysite

Το καταλληλότερο λάδι για υγιεινό τηγάνισμα

adrianos.exnet

Κράταιγος : Το βότανο – σύμμαχος της καρδιάς

adrianos.exnet

Θερίζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου και σε άτομα νεαρής ηλικίας

mysite